Cerdanyola celebrarà vui el tercer acte d’homenatge a Xirinacs

Avui a les 19h del vespre a la sala Enric Granados (Bibioteca Central) tindrà lloc el tercer acte d’homenatge a Xirinacs.

Des de principis d’abril i fins a mitjans de juny s’està desenvolupant a Cerdanyola el cicle “Llegat Xirinacs, a deu anys de la seva mort”. En aquesta ocasió, avui dimecres tindrà lloc el tercer acte, dedicat a l’economia i a la moneda social.

xirinacsJa fa força dècades, l’Agustí Chalaux va relacionar l’anonimat de la moneda amb la corrupció. Conjuntament amb una colla de persones, entre les quals el Lluís Maria Xirinacs, va desenvolupar una teoria monetària per tal d’evitar la corrupció, basada en l’anomenada moneda telemàtica. Aquests plantejaments teòrics es van anar ampliant a diversos camps, arribant a dissenyar unes noves regles de joc econòmic i polític, lluny del capitalisme i de l’economia d’estat. Per això, en aquells moments van anomenar-les Tercera Via (no confondre amb la tercera via morta del Duran, l’Iceta i companyia). Després de la mort del Xirinacs, diverses persones han seguit teoritzant al voltant d’un nou paradigma econòmic i d’un nou concepte monetari.

Aquest plantejament, interessantíssim, podem emmarcar-lo dins el camp de les altres economies (com ara l’economia del bé comú, l’economia solidària…) que pretenen superar alhora el capitalisme i l’economia d’estat. A l’acte tindrem l’oportunitat de conèixer més a fons aquest plantejament de la mà del Jordi Griera, un dels companys del Xirinacs que més han aprofundit en aquesta línia teòrica.
 
Tant si vau tenir l’oportunitat d’assistir als dos primers actes del cicle Llegat Xirinacs com si no, aquesta sessió us en permetrà conèixer una faceta diferent, menys pública, però no per això menys transcendent. Per tal d’anar-vos situant, els promotors proposen mirar una estona aquest vídeo, llegir aquest article o bé aquest altre, tots d’en Jordi Griera. 
Comparteix: