Víctor Francos, el millor posicionat per ser el proper alcalde

Després de tancar un acord per la moció de censura, els partits implicats consultaran demà a les seves bases per donar llum verda a la marxa del govern de Compromís. Malgrat tot, qualsevol trucada o moviment en fals d’última hora podria trencar l’acord.

victorfrancos2D’ençà que Carles Escolà va perdre la qüestió de confiança el termòmetre locals de rumors ha pujat de forma estrepitosa. Ara els rumors ja no corren sobre si hi haurà o no moció de censura, cosa que es dóna per feta, sinó per qui serà l’alcalde.

El que és segur és que l’alcalde serà una persona del PSC, entre les quals, la que es troba millor posicionada és Víctor Francos, al costat de Carles Cordón i de l’exalcaldessa Carme Carmona. Molt possiblement, la primera tinenta d’alcalde tornaria a ser Helena Solà. Aquesta proposta passaria per la participació de CiU, PP i ERC.

Converses finalitzades. Decisió final enlaire.

El gruix de les converses per tirar endavant la moció de censura ja hi ha finalitzat. Durant els darrers dies s’han realitzat reunions conjuntes amb el protagonisme de CiU, PP, PSC i ERC. Aquestes converses han arribat a bon port i s’han arribat a acords que han vist el vistiplau dels màxims representants dels partits.

Aquest acord tancat no és definitiu. Demà dijous els partits disposats a donar suport hauran de presentar la proposta a les assemblees perquè les bases tinguin la darrera paraula. La primera proposta de moció va ser rebutjada per l’assemblea d’ERC. Un cop superat aquesta consulta interna, la moció podria tirar endavant, malgrat que, en aquests casos, sempre hi poden haver trucades d’última hora des dels estaments superiors dels partits marcant directrius. Per tant, fins al darrer moment no se sabrà si la moció de censura arribarà al seu destí.

ERC aparta a MES de les negociacions

El regidor no adscrit Jordi Miró ha sigut l’únic integrant del plenari que va canviar la postura respecte al nou escenari. En un primer moment va donar suport als pressupostos per impedir així no arribar a una moció de censura, però en el següent ple es va abstenir, sumant-se al grup que ha perdut la confiança amb l’alcalde Escolà.

Ara MES s’ha posicionat a favor d’aconseguir el consens necessari per a un projecte de ciutat que faci la ciutat governable amb l’objectiu de trobar solucions als problemes actuals amb “les majories necessàries”.

MES volia participar activament en aquesta barreja de sigles neoliberals, però, segons han informat en un comunicat, han hagut de deixar les converses perquè ERC no vol que hi participin i “posen totes les dificultats possibles per trobar solucions”, diu el comunicat.

Per la seva banda, tant CiU, com PSC, com el PP, han mostrat la seva predisposició al fet que MES participi en les negociacions, i el grup de Miró s’ha mostrat disposat a treballar pel consens que faria fora a Escolà. Segons el regidor no adscrit, els objectius serien: resoldre la problemàtica dels abocadors, solucions definitives pel PEM Guiera i Cerdanyola Aparca, millores dels convenis amb la EMD i la UAB, recuperació del Museu d’Història de la ciutat i creació d’una Gerència professional.

Compromís, a l’oposició amb menys credibilitat

La trajectòria de Compromís al capdavant del Govern de Cerdanyola no era l’esperada per la majoria dels seus 4.606 votants. Uns votants que demanaven canvi, municipalitzacions, lluita contra la contaminació de la Plana,… i es van trobar una política que, en grans línies, era continuista amb els anteriors governs.

En aquesta situació Compromís tindrà, d’aprovar-se la moció de censura, un difícil paper en les cadires de l’oposició, doncs haurà de recuperar – o no – el discurs del seu programa havent perdut, després de la manca d’acció i valentia dins del Govern, bona part de la credibilitat.

Comparteix: