La Universitat Popular reuneix els mitjans de comunicació local

tertuliaup

Dins del cicle sobre comunicació, la Universitat Popular de Cerdanyola ha organitzat una tertúlia sobre els mitjans de comunicació locals en la qual han participat Cerdanyola al dia, Cerdanyola.info i Cerdanyola Informa.

Els mitjans de comunicació local, dedicats al periodisme de proximitat, van ser els protagonistes del darrer acte de la Universitat Popular en un acte que va servir per rendir homenatge a Víctor Lacarta, un periodista de Cerdanyola que va tenir un paper rellevant en els inicis del periodisme local i que ha mort recentment. Lacarta va ser sotsdirector de “El Cerdanyola”, destacant en temes culturals, col·laborador d’Antena Directa, que avui és Cerdanyola Ràdio, i de la Televisió de Cerdanyola fundada als anys 80.

El periodista local Joan Soriano va ser l’encarregat de dinamitzar i moderar l’acte. Soriano va ser director i fundador de “El Cerdanyola”, que va ser una de les publicacions amb més qualitat de la ciutat. Per la seva banda, els tertulians van ser:

  • Juan Antonio Hidalgo: col·laborador de Cerdanyola al dia.
  • Rafa Lumbreras: responsable del Cerdanyola.info i de l’emissora municipal de ràdio.
  • Miguel Molina: una de les promotores de CerdanyolaInforma.com
  • Tot Cerdanyola no va tenir representació a l’acte, malgrat que van estar convidades.

Està en crisi la informació local?

Joan Soriano va iniciar la tertúlia sobre l’estat actual dels mitjans de comunicació de proximitat i del possible canvi de model. En aquest sentit, Molina va exposar que Cerdanyolai Informa no està ni estarà en crisi (econòmica) perquè les notícies que es publiquen al mitjà són fruit del treball voluntari de les persones col·laboradores. Lumbreras continuava en aquesta línia i tampoc considerava que hi havia crisi, malgrat que la informació estava “mutant” i ara es mou per les xarxes socials.

Les dues branques del periodisme

Juan Antonio Hidalgo va diferenciar dues branques dins del periodisme. Per una part “el periodisme amable que informa del que passa al poble, que fa agenda social, rodes de premsa…” i per altra el “periodisme que destapa veritats incòmodes”. Segons Hidalgo, el periodisme amable no està en crisi, però el periodisme d’investigació si “trobo a faltar una certa vocació de destapar veritats incòmodes (…) Cerdanyola Informa ho fa”, deia, “la feina que esteu fent és molt difícil fer-la durant tant temps”.

Hidalgo considerava que la manca de periodisme d’investigació era fruit d’unes redaccions que no tenen mitjans per fer-hi front. En aquest sentit, el periodista alabava la feina de Cerdanyola Informa, “un periodisme amateur però de molta qualitat (…), que avui dia surten una mica del que publica tota la resta”.

Una població desconnectada

Altra punt que va sortir a debat va ser la desconnexió de la ciutadania amb l’actualitat local. La tertúlia va posar sobre la taula que només una minoria estava al corrent de l’actualitat de proximitat. Segons Joan Soriano, això és deu a què “vivim en una població on la majoria de la gent passa més temps fora que dintre”.

Comparteix: