El NO als pressupostos més socials de la història local porten a Escolà a una qüestió de confiança

23

Després que l’oposició tombés els pressupostos més socials de la història de Cerdanyola, Carles Escolà va anunciar que es presentaria a una qüestió de confiança.

L’alcalde Carles Escolà va presentar els pressupostos del 2017 al ple celebrat ahir. Escolà va presentar el document com “un pressupost que aposta clarament per la millora dels barris de Cerdanyola i dels seus equipaments (…) i amb una aposta decidida per les polítiques socials”.

Pressupost des de la generositat i el diàleg

L’alcalde va fer un recorregut històric de l’elaboració del pressupost. D’aquest recorregut destaca la generositat i el diàleg. Per presentar la versió final, realitzada d’acord amb l’acord programàtic, Compromís ha tingut trobades amb tots els grups per acceptar propostes i acabar de donar-li forma.

Finalment, Compromís ha rebut un total de 133 propostes de l’oposició, de les quals ha incorporat 97, amb un clar objectiu: aconseguir la majoria per tirar endavant l’aprovació del pressupost.

nombre de propostes

Els pressupostos més socials de la història

La majoria dels grups polítics estaven d’acord en la forta càrrega social del pressupost presentat. Exemple d’això és l’augment del 23% en serveis socials, del 35% en el servei d’atenció domiciliaria, del 20% en tele assistència i el 20% en beques. A més a més, el pressupost es centra en polítiques d’inclusió social.

Aquest augment en partides socials s’han pogut realitzar gràcies a estalvis en altres partides. Exemple d’aquest estalvi el tenim en electricitat, on l’Ajuntament s’estalviarà 260.000 euros sense empitjorar el servei, gràcies a la compra agregada d’energia verda realitzada a través de l’Associació Catalana de Municipis.

Pla d’inversions

El regidor Ivan González va presentar el pla d’inversions del mandat que acompanya als pressupostos i que té un recorregut de dos anys: en 2017 s’invertirien 27 milions d’euros i en 2018 13 milions. Aquestes inversions es farien amb partides pròpies, romanents i aportacions d’altres administracions.

El pla d’inversions parteix de diagnosis integrals dels barris amb l’objectiu de poder solucionar problemàtiques concretes, “sense fer cap obra faraònica” i millorant els equipaments ja existents. El document aporta millores a tots els barris, millores dels equipaments municipals (esportius, mercats, centres cívics,…) i millores integrals de la ciutat (clavegueram, il·luminació…).

pla inversions
ICV-EUiA i MES donen suport als pressupostos

Només dos regidors van donar suport al pressupost de 2017: Jordi Miró (MES) i Maria Reina (ICV-EUiA). Miró va felicitar al Govern per portar un pressupost a debat després de tres anys mantenint el mateix pressupost, i es mostrava content pel contingut social del mateix, malgrat que criticava polítiques continuistes en matèria de personal. Per la seva part, Reina valorava la feina feta des de la proposta inicial a la definitiva, però trobava a faltar línies i plantejaments polítics en temes com el Guiera o Can Serra.

Abstenció de CiU i ERC

Els antics companys de Govern de Compromís no van votar favorablement el document presentat. D’haver-ho fet, Compromís hagués aconseguit la majoria absoluta, amb la consegüent aprovació inicial.

El grup municipal de CiU es va abstenir en l’aprovació del pressupost. Grau valorava positivament el bon contingut social del document, però trobava a faltar l’aposta del Govern per la promoció econòmica del comerç de proximitat i la indústria com a motors d’ocupació i generació de recursos económics. Pel que fa al pla d’inversions, Grau dubtava de la seva execució en els dos anys que queden d’un mandat amb dificultats per aprovar accions de govern per majoria als plenaris.

Iñigo Enterria (ERC), denunciava que els aspectes negociats a la taula de negociació no s’han vist reflexats en els pressupostos presentats. Enterria creu que aquest document ha estat una oportunitat perduda en molts aspectes.

PP, C’s i PSC, en contra

Els grups del PP, C’s i PSC van votar en contra dels presupostos. Ciutadans va estar a les portes de l’aprovació, i el PSC mai va tenir intenció de diàleg.

Mauel Buenaño (PP), va remarcar el caràcter social del pressupost, però lamentava que entitats del tercer sector – Càritas, Menjador Mossen Rosell i el Banc d’Aliments – haguin quedat en l’oblit “malgrat realitzar un treball molt important en la nostra ciutat”. Buenaño va denunciar que el Govern no va voler recollir la proposta de pujar el conveni amb aquestes entitats. Pel que fa a inversions, Buenaño demanava més inversions esportives i va recordar que la darrera es va construir en 2001 (PEM Guiera). Altre aspecte que va voler remarcar el portaveu del grup popular és sobre el personal de la plantilla de la policia local. Segons Buenaño, aquesta plantilla necessita més efectius, i el govern el que ha fet és pressupostar promocions internes però no preveure la convocatòria d’oferta pública.

Sonia Rodríguez (C’s), a diferència de la resta de grups, opinava que “el pressupost té molt poc de justícia social”. A més a més, criticava el canvi de discurs de Compromís, ja que el document presentat “no és d’esquerres, no és participatiu i no és social”. Rodríguez opinava que els pressupostos tenien una línia continuista i deia no creure en la proposta. La portaveu de Ciutadans va trobar a faltar partides per solucionar la problemàtica dels abocadors de Can Planas i Elena. A l’igual que Grau (CiU), Rodríguez va trobar a faltar la promició al comerç i a la petita i mitjana empresa, així com l’ajuda a l’habitatge, “una partida que només compta només amb 120.000 euros destinats a arreglar tres habitatges a Sant Iscle”.

Escolà lamentava el vot de Ciutadans, ja que fins l’últim moment semblava que seria favorable. L’alcalde dia que “ha estat una pena, vostés van voler jugar a fer política municipal i quan estaven a punt d’arribar a un acords els hi van tremolar les cames. Van prioritzar la visió ideològica del partit per sobre de la ciutat”.

El PSC, qui Escolà va dir que “va decidir no jugar des del minut zero”, no va aportar cap proposta i va rebutjar els pressupostos des del principi. Francisco Ortiz (PSC) valorava a Compromís com “irresponsable” per presentar els pressupostos sense tenir els vots per tirar-los endavant i “esperar que soni la flauta”. El que és cert és que el PSC no ha volgut participar en els pressupostos i aportar idees per defensar els interessos dels seus votants, gent en la seva gran majoria de classe treballadora que està lluitant dia a dia per tirar endavant en aquests temps de crisi. En aquest sentit, Escolà li va recordar a Ortiz que “El Govern ha pensat en aquesta gent que ells (PSC) diuen representar i ha fet una proposta de pressupost que recull les necessitats d’aquesta gent.”.

Escolà es presentarà a una qüestió de confiança

Un cop tombada l’aprovació inicial dels pressupostos del 2017, l’alcalde Carles Escolà va anunciar que en els propers dies posarà en marxa el procediment de confiança vinculat a l’aprovació del pressupost “perquè aquesta ciutat no pot continuar amb un pressupost prorrogat”. L’0bjectiu d’Escolà és sortir reforçat d’aquesta qüestió de confiança i aprovar automàticament els pressupostos.

La secretaria va anunciar que aquest no era el procediment reglar per presentar una moció de confiança, però l’alcalde va insistir en que ja havia fet un pronunciament polític i un compromís polític que assumia públicament.

Comparteix: