Stop Direccional celebra la sentència del TSJC i inicia els tràmits per obrir la rassa

Stop Direccional celebra la sentència contra el Planejament del Centre Direccional i anuncia que està treballant amb el govern municipal per fer la rassa i demostrar que hi ha connexions entre l’abocador de Can Planas i la xarxa de clavegueram.

stop direccionalStop Direccional està començant a collir els fruits de les llavors plantades, i és que, després d’insistir ple rere ple, el regidor Ivan González ha començat a treballar per aconseguir el que els ecologistes porten demanant gairebé dos anys: fer una rassa per demostrar que hi ha connexions entre l’abocador de Can Planas i la xarxa de clavegueram.

Per fer-ho, Stop Direccional ha demanat una retroexcavadora que, seguint les indicacions dels ecologistes, faria una rassa paral·lela entre la riera de Can Magrans i el perímetre de l’abocador que toca amb la riera. El grup es mostra convençut que aquestes connexions existeixen, i recorden que el 2011 ja van localitzar una connexió. Miquel Trullols, responsable de l’Agència de Residus, va negar en una xerrada pública que hi hagués aquesta connexió, però Albert Lázaro va posar un vídeo que el va deixar en silenci.

Fruit d’aquest descobriment, l’Ajuntament va instal·lar dos dipòsits que recollien els lixiviats per portar-los a una planta de tractament. Aquest transport s’ha fet de manera mensual, quan, segons indica Stop Direccional, en 24 hores el dipòsit ja és ple. Aquest és el motiu pel qual la plataforma sospita que hi ha més connexions de lixiviats al clavegueram.

Stop Direccional té una proposta per aquests lixiviats de Can Planas: instal·lar plantes de tractament de lixiviats in situ. Aquestes plantes descontaminarien els lixiviats i, d’aquesta manera, l’atac ambiental de Can Planas es reduiria mínimament.

Lixiviats de l’Elena

El problema dels lixiviats de Can Planas no és l’únic que té Stop Direccional a l’agenda. Entre molts altres atacs mediambientals a la Plana del Castell, els hi preocupa molt els lixiviats del dipòsit descontrolat Elena. Segons informava Albert Lázaro, “una vegada que s’ha clausurat, i que s’enfonsa per tot arreu i els gasos s’escapen, volem un informe on s’expliqui què fan amb els lixiviats, perquè temem que els han pogut empalmar al clavegueram, que és el més econòmic que hi ha”.

Celebració per la sentència del TSJC

Stop Direccional ha valorat molt positivament la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquesta sentència anul·la el Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional i la Plataforma considera que és una nova oportunitat per aturar-ho tot i no començar a planificar res fins que no estigui completament descontaminat l’abocador de Can Planas.

Stop Direccional lamenta que cap partit polític local volgués presentar la moció que els ecologistes van preparar, ja que aquesta sentència del TSJC deixa ven clar que Stop Direccional tenia raó i que, d’haver-se portat endavant la moció, l’Ajuntament hagués guanyat la impugnació del PDU.

Malgrat tot, Stop Direccional celebra que a partir d’ara s’obre un escenari que fins al moment no s’havia obert mai. Per una part, el grup recorda que tenim un govern que s’ha mostrat contrari al desenvolupament del Centre Direccional i, per altra, tenim un espai físic que no té planejament aprovat i, per tant, no es pot tirar endavant urbanísticament. Haro recorda que encara s’ha d’estar alerta perquè la sentència no és firma i s’ha de veure si la Generalitat presenta un recurs i el guanya, però ell es mostra optimista: “El més probable és que en qüestió de setmanes o de mesos la sentència sigui ferma”.

Jorge Haro va recordar que va ser la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors la que va iniciar el recurs, i va mencionar especialment a Rosa Guallar, qui va treballar molt per aconseguir aquesta bona notícia.

Comparteix: