Catalunya Caixa va enterrar 34,7 milions d’euros en el perímetre de Can Planas

Catalunya Caixa va enterrar 34,7 milions en la compra de terrenys en el perímetre de l’abocador de Can Planas. Ara, Narcís Serra, qui fos president de l’entitat, està sent investigant per la Fiscalia Anticorrupció.

centredireccionalCerdanyola torna a ser protagonista en una trama de presumpta corrupció. La Fiscalia Anticorrupció ha posat una querella contra l’exvicepresident del Govern del PSC (Narcís Serra) i altres 14 exdirectius de Catalunya Caixa. La querella treu a la llum part dels projectes que van arruïnar la caixa catalana (amb una pèrdua de 720 milions d’euros), entre els quals es troba part dels terrenys del Centre Direccional.

Després que l’Estat rescatés amb 12.052 milions d’euros de diners públics a Catalunya Banc, aquest va ser comprat per BBVA per tan sols 1.187 milions. Això va suposar una pèrdua d’11.400 milions de diners de tots els contribuents. Ara s’ha pogut conèixer on han anat a parar part d’aquests diners que va enfonsar a l’entitat catalana.

El Fiscal Anticorrupció destaca que Catalunya Caixa va comprar “terrenys no urbanitzables” que comportaven un risc en la inversió. Un d’aquests casos és el que tenim a Cerdanyola: es van comprar terrenys al perímetre de l’abocador de Can Planas. Segons l’auditora el valor de l’adquisició de les finques a la nostra ciutat per la sòcia de la caixa en aquesta operació, Gescat Gestió del Sol, va ser de 49,9 milions, i la valoració de les mateixes de 6,2 milions, per tant, el perjudici va ser de 34,7 milions d’euros.

El Partit Popular va demanar la investigació (còpia íntegra de Cerdanyola.info a partir d’aqui).

En gener del 2011 el PP va demanar a la fiscalia la investigació de la transmissió de finques al perímetre de l’abocador de Can Planas per una possible malversació de fons, tal com informava el diari oficial de l’Ajuntament de Cerdanyola:

Buenaño indica que la consultora IDOM, autora de l’informe sobre el diagnòstic i remediació de l’abocador de Can Planas, va presentar l’estudi amb 7 mesos de retard sobre el calendari previst inicialment. Segons Buenaño, en aquest termini “hi ha transmissions de finques dins el perímetre de Can Planas entre empreses relacionades” amb l’anomenat cas Pretòria. El portaveu popular afirmava en el momen t d’anunciar aquesta notícia que no pot fer cap acusació però si té “sospites” d’una possible malversació de fons públics.

Avui Buenaño ha demanat que “s’investiguin les actuacions econòmiques que es van realitzar en aquests terrenys que estaven sotmesos a un estudi ambiental i del que no es va informar als nous propietaris”. Per al president popular, en el termini de 7 mesos de retard en el lliurament de l’estudi sobre l’abocador, varies de les parcel·les de l’antic abocador van canviar de propietari, “als que nos se’ls hi va avisar de la realització d’aquest estudi i de com el seu resultat determinaria el futur d’aquests terrenys”. Buenaño ha assenyalat a les empreses Espais Cerdanyola -vinculada al cas Pretòria-, Reyal Urbis, Golden Loast Segur i Caixa de Catalunya “qui van realitzar hipoteques i transmissions envers finques ubicades en aquests terrenys”.

El portaveu del PP explica que un cop es va conèixer el resultat de l’estudi ambiental realitzat per la consultora Idom el valor d’aquestes parcel·les va canviar -considera que ara tenen un valor de 0 euros- ja que l’informe “determinava que no es podia construir en aquests terrenys i que corresponia als nous propietaris contribuir econòmicament a la recuperació de la zona”. Buenaño manifesta que per això ha demanat al fiscal que “investigui que ha passat amb aquests terrenys i perquè no es va posar en coneixement dels nous propietaris la situació abans de comprar”.
El portaveu popular manifesta que la diagnosi de l’informe IDOM és correcta però considera que l’opció de descontaminació triada és errònia.

Posicionament de l’alcaldessa
L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, considera lícita la decisió del PP de portar el cas davant la fiscalia si té qualsevol dubte sobre la legalitat del procés. Carmona assegura no disposar d’informació detallada sobre el tema però afirma que si hi ha sospites “cal anar allà on toca, als organismes competents, en aquest cas la fiscalia, i seran ells qui determinin”.

A Carme Carmona li preocupa que aquesta problemàtica sigui utilitzada per frenar el projecte de desenvolupament del Centre Direccional i, especialment, el Parc de la Ciència. L’alcaldessa explica que farà servir tots els mitjans dels quals disposa perquè aquesta demanda no afecti la zona de la Ciència, ja que aquesta hauria de ser una aposta de ciutat i una aposta també de totes les forces polítiques.

Pel que fa a la remediació de l’abocador de Can Planas, l’alcaldessa ha tornat a reiterar la intenció del govern municipal de repensar la solució i recopilar tota la informació necessària per poder decidir de forma objectiva quina és la sortida més correcta.

Comparteix: