Albert Lázaro prepara el futur del seu fons documental

Possiblement, l’arxiu documental d’Albert Lázaro sigui un dels repositoris documentals privats més importants que hi ha a Cerdanyola, referent a la història de la ciutat. Reunit per Lázaro durant més de tres dècades, es composa de milers de documents, molts d’ells exemplars únics, i de diverses obres d’art. Ara, el veterà activista i “cronista local” comença a planejar el futur d’aquest llegat per al futur. La seva intenció és la de donar tots els documents, de forma desinteressada, a la ciutat.

Durant gairebé quatre dècades, Albert Lázaro ha estat recollint gairebé qualsevol document relatiu a la història de Cerdanyola que hagi caigut a les seves mans. Aquest interès per la història de la ciutat es va generar fa ja molts anys, com a resultat de la seva relació d’amistat amb Jaume Mimó, qui va ser alcalde de Cerdanyola durant la república i que, anys més tard, es va convertir també en el primer autor de llibres sobre Cerdanyola així com en conservador i recopilador de material sobre la ciutat. Actualment, part del seu arxiu es pot consultar online, gràcies a la iniciativa del seu fill, també Jaume Mimó, malauradament ja desaparegut (http://arxiumimo.cerdanyola.net).

Galera exclusiva d’Albert Lázaro per Cerdanyola Informa

Actualment, Lázaro ha convertit la seva casa en una mena de petit “arxiu històric” privat. Els documents i materials que s’hi conserven provenen de diverses fonts. En primer lloc, de la seva pròpia activitat com a activista cívico-cultural, i militant de diverses organitzacions durant les darreres dècades. En segon lloc, com a resultat de la seva propia tasca de recerca i investigació per detectar materials interessants que conservar. En tercer lloc, fruit de múltiples donacions que ha rebut durant tot aquest temps. Finalment, sobre tot pel que fa referència al fons d’obres d’art, moltes d’elles són adquisicions.

Ara, però, Lázaro comença a plantejar-se la necessitat de garantir la conservació de tot aquest llegat de cara al futur, i de posar-lo a l’abast de tothom que hi vulgui tenir accés. Amb aquest objectiu, treballa en una doble direcció. D’una banda, ha rebut una oferta d’una entitat local per digitalitzar tot aquest fons i abocar-lo a internet. Encara no hi ha res tancat, però si aquesta oferta prospera, la digitalització de l’arxiu podria començar en poques setmanes.

En segon lloc, Lázaro té també l’objectiu de cedir, de forma totalment desinteressada, tot el fons documental del seu arxiu al poble, cosa que ja ha comunicat -encara que en converses informals- a representants de l’Ajuntament. Només posa dues condicions. En primer lloc, preferiria que l’arxiu es mantingui concentrat en un únic lloc. En segon lloc, demana que el seu fons, si es que finalment fos dipositat en locals de l’Ajuntament, passés a estar controlat per un grup de ciutadans amb sensibilitat cap aquest tipus de documentació, que poguessin supervisar la seva correcta utilització, així com garantir la seva eficaç conservació. Considera, a més, que amb un esquema com aquest, que combinés els recursos municipals amb el control de ciutadans independents, possiblement es facilitaria la cessió a la ciutat d’altres arxius rellevants que, avui en dia, son encara en mans de particulars.

Amb aquest article reproduïm una selecció dels centenars de cartells que formen part de l’Arxiu Lázaro. Molts d’ells van ser originalment conservats per l’historiador local Miquel Sánchez, que els va cedir a Lázaro, fa ja temps, per assegurar la seva conservació.

Comparteix: