Cerdanyola, protagonista al “Mapa de les Merdes de Catalunya”

Cerdanyola és una de les grans protagonistes del “Mapa de les Merdes de Catalunya”, amb dos abocadors tòxics descontrolats: l’Abocador de Can Planas i l’Abocador Elena.

2017-03-05 (2)La Directa ha recollit en un mapa interactiu els 276 conflictes ambientals dels Països Catalans, un mapa carregat de punts negres mediambientalment insostenibles que esquitxen la geografia de nord a sud. Molts d’aquests problemes estan sent denunciats per la ciutadania organitzada en moviments ecologistes, com és el cas de Stop Direccional, a la nostra ciutat.

El “Mapa de les Merdes” va ser una proposta que va sortir de la trobada que va haver-hi el passat 17 de setembre de 2016 amb entitats i coordinadores ambientalistes celebrada a la localitat urgellenca de Figuerosa. Entre les entitats impulsores, trobem la Plataforma Salvem l’Alt Empordà de Purins, l’Associació de Naturalistes de Girona, Attac Catalunya, Ecologistes en Acció, Lluçanès viu, el Grup de Defensa del Ter, el Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans (GEPEC), la Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural (IPCENA), Veterinaris sense Fronteres o la Xarxa Sud del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Ara, cinc mesos més tard, i després d’una gran feina de la ciutadania, el mapa ja està disponible gràcies al setmanari La Directa, que ha pres com a límit temporal una forquilla de deu anys ençà i el resultat és prou clarificador: centenars de projectes amb l’etiqueta d’insostenibles esquitxen la geografia i molts d’ells han topat amb una oposició organitzada per part de la població i els moviments ecologistes.

El mapa recull tot tipus de conflictes mediambientals d’arreu Catalunya, des de parcs eòlics fins a macroexplotacions ramaderes, centrals nuclears, autopistes o abocadors descontrolats. El mapa permet consultar el conjunt del treball, amb les característiques de cada cas i enllaços a notícies relacionades i a col·lectius que impulsen les mobilitzacions. A més, a l’edició en paper de la Directa, s’ha ofert una versió del mapa resumida en categories temàtiques i marcs territorials comarcals.

Qualsevol persona o col·lectiu que vulgui fer una aportació no documentada en el mapa ens pot escriure a directa@directa.cat i ens encarregarem d’actualitzar aquest mapa col·laboratiu.  Aquesta notícia ha estat redactada a partir d’una font Creative Commons.

Comparteix: