La primera conferència sobre mobilitat sostenible als campus europeus, a la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acollirà la I Conferència Europea sobre Mobilitat Sostenible a les Universitats -la primera trobada d’aquestes característiques que té lloc a Europa- des del dimecres, 8 de març, fins el divendres, 10 de març, on hi participaran més de 150 experts de tot el món.

Columnes_UABLa I Conferència Europea sobre la Mobilitat Sostenible a les Universitats, que tindrà lloc del 8 al 10 de març del 2017, serà la primera plataforma europea en què les universitats de diversos països europeus i altres territoris, tindran l’oportunitat de compartir les seves necessitats, desafiaments i diferents solucions en el camp de l’accessibilitat i la mobilitat sostenible.

Els campus universitaris europeus són espais per on es desplacen diàriament milers de persones en transport privat, generant importants emissions contaminants a l’atmosfera. El projecte vol afavorir l’ús del transport públic enfront del privat i reduir així l’impacte del tràfic de vehicles al voltant de les ciutats.

La UAB es convertirà en un centre internacional de transferència de coneixements i universitats europees sobre pràctiques de mobilitat sostenible, i hi acollirà més de 150 persones: gestors de mobilitat universitària, acadèmics, funcionaris públics de mobilitat urbana, empresaris i empreses del sector, ONG, representants de la societat civil i estudiants.

El congrés l’inaugurarà el dimecres, 8 de març, a les 9 hores, la rectora de la UAB, Margarita Arboix; el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Padrosa; i el director de Transports i Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan Maria Bigas, a l’Hotel Campus de la UAB (Campus de Bellaterra).

Els ponents abordaran aspectes relacionats amb la mobilitat sostenible, que les universitats com a actors territorials i socials estan implementant.  Es debatrà sobre les tendències actuals i futures de la mobilitat, considerant l’aplicació de les teories de l’economia verda al transport. Els experts abordaran com la governança de les universitats i territoris pot configurar i condicionar la gestió sostenible de la mobilitat a diferents escales.

La trobada també reunirà les diferents experiències de les universitats i territoris participants. Els principals arguments que es presentaran estan relacionats amb el desenvolupament de noves tecnologies i els avenços més recents en el camp de la mobilitat sostenible: disseny urbà, gestió de l’aparcament orientat a la reducció de l’ús de l’automòbil, paper de les energies alternatives, ús actual i futur de les bicicletes a les univeresitats o les estratègies de compensació de CO2. A més, els desafiaments territorials en termes de mobilitat sostenible seran debatuts pels representants de les universitats espanyoles, italianes, californianes o colombianes.

Projecte europeu U-MOB
Aquest congrés s’emmarca en el projecte europeu U-MOB (European Network for Sustainable Mobility at University), que s’ha iniciat aquest curs i finalitzarà el juny del 2021. La UAB -juntament amb les universitats Erasmus de Rotterdam (Holanda), la Politècnica de Cracòvia (Polònia) i la Universitat dels Estudis de Bèrgam (Itàlia), i les empreses Novotec Consultores i Fundación Equipo Humano- participa en aquest projecte europeu que lidera l’empresa Novotec Consultores, consultora especialitzada en temes de mobilitat. El projecte és un projecte LIFE, l’instrument financer de la UE de suport, conservació de la natura i del clima projectes d’acció ambiental a tota la Unió Europea.  Té l’objectiu de crear una Xarxa Europea d’Universitats per a la Mobilitat Sostenible; informar, comunicar i sensibilitzar la comunitat universitària sobre l’impacte positiu d’una gestió sostenible de la mobilitat als campus universitaris per les emissions de CO2;  desenvolupar i implementar plans d’acció per a la mobilitat sostenible a 30 campus europeus, entre d’altres. A més de la que tindrà lloc a la UAB, es duran a terme dues conferències internacionals més de mobilitat sostenible: a Cracòvia (2019) i a Bèrgam (2021).

Al capdavant en criteris ambientals
La UAB ocupa el 20è lloc del GreenMetric Ranking of World, sobre criteris ambientals que elabora anualment la Universitat d’Indonèsia. És la primera de l’estat espanyol. Aquest rànquing analitza els esforços de fins a 407 universitats d’arreu del món pel que fa a la sostenibilitat i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi ambient. Es valoren, entre d’altres, aspectes com ara les infraestructures, l’ús de l’aigua i els transports.  La UAB, que en només dos anys ha passat de la posició 127 a la 20, ha estat la millor en els apartats de gestió de residus i energia i canvi climàtic. La UAB és, a més, una de les poques universitats europees que compta amb una àrea específica de mobilitat, que es dedica a estudiar, analitzar i millorar tot allò relacionat amb la mobilitat.

La situació de les universitats espanyoles
Les universitats espanyoles, dins la CRUE, fa temps que treballen per aconseguir alguns d’aquests objectius dins una recent creada comissió de sostenibilitat, que coordina la UAB i la Universitat de Granada, integrada per 12 universitats. Han creat un espai de bones pràctiques, en aquest ámbit, en què destaquen els projectes de cotxe compartit de les universitats de Còrdova, Extremadura o Girona; el de limitadors de velocitat de la Universitat de les Illes Balears; o el de reserva de zones d’aparcament a la Universitat d’Oviedo, entre d’altres.

Comparteix: