L’ajuntament consolida l’administració electrònica

El 2017 es treballa en la mateixa línia, implementant projectes que permeten millorar la relació entre la ciutadania i l’administració.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha implantat diversos projectes destinats a potenciar la interacció de la ciutadania amb l’administració. Destaca un nou gestor telemàtic per tràmits, operable des de mòbil amb certificats idCat Mòbil i des d’ordinadors de sobretaula. Des d’aquestes unitats es permet el funcionament amb qualsevol certificat digital existent al mercat. En total són més de 150 els tràmits que es poden fer a través d’Internet.

El nou gestor ha significat un augment progressiu de les entrades telemàtiques:

  • 102 entrades telemàtiques de 1 de gener a 30 de setembre (antiga plataforma) (2.59 Tràmits/setmana)
  • 222 entrades telemàtiques d’1 d’octubre a 31 de desembre (nova plataforma) (17 tràmits/setmana)

El nou gestor ha augmentat en un 650% les entrades telemàtiques. S’espera que aquest any augmentin de manera més destacada els tràmits on-line.

L’actuació municipal ha permés implantar i consolidar altres projectes que milloren la relació amb els proveïdors de l’Ajuntament. Destaquen la Facturació electròniva i la implantació d’una nova plataforma de Perfil del contractant.

Facturació electrònica

La plataforma de facturació electrònica (e-fact), que és un sistema de recepció de factures electròniques per part dels proveïdors de l’ajuntament, s’ha consolidat durant el 2016. Destaca la fiabilitat de les dades aconseguint els beneficis lligats als procediments de facturació (estalvi de costos, agilització i homogeneïtzació de processos) i contribuint des de la nostra ciutat a l’impuls i a la difusió de l’ús de la factura electrònica a Catalunya.

Aquest model simplifica les relacions administració-proveïdor en els processos de facturació.

Durant el 2016 el número de factures ha estat:

  • Total de 10.592
  • 8.262 (78%) electròniques
  • 2.330 presencials (22%)

Les dades constaten com es tendeix a eliminar el paper en les factures, tot i que per

normativa encara es permet el registre de factures en paper pel registre, per imports de menys de 3.000€.

Nova plataforma de contractació electrònica

La nova plataforma de contractació electrònica, implantada a finals de novembre de 2016,  incorpora més funcionalitats d’acord amb la normativa actual aplicable. Aquesta eina es constituirà, de forma gradual, com un servei integral en matèria de contractació, incloent tant els serveis d’informació i recerca d’informació, com de licitació electrònica i d’interoperabilitat a nivell estatal i europeu.

www.cerdanyola.cat

L’any 2016 s’ha publicat una nova versió del web www.cerdanyola.cat amb continguts més accessibles a la ciutadania seguint un disseny corporatiu modern i ben definit per adaptar-lo als diversos dispostius i el portal de transparència. El projecte ha comportat l’adaptació dels continguts de l’antic portal al nou format. S’han incorporat tecnologies 2.0 per les xarxes socials. Pel que fa a les xifres, el web va registrar durant el 2016 un total de 348.182 visites.

D’altres actuacions realitzades durant el 2016 han estat l’alta municipal a la plataforma de notificacions electròniques e-NOTUM, que permet realitzar notificacions d’actes administratius i comunicacions per mitjans electrònics amb totes les garanties jurídiques que estableix la normativa vigent. Ha entrat en funcionament el nou tauler d’edictes electrònics i s’ha implantat el registre unificat d’entrades i sortides propi de l’Ajuntament. El municipi s’ha constituït com a entitat de registre idCAT Mòbil, que permet a l’Ajuntament emetre i gestionar certificaqts idCAT i idCATmòbil. Fins ara el municipi estava constituït com a entitat de registre idCAT i ara s’inicien els tràmits per a generar certificats idCAT mòbil. Durant el 2016 s’han definit i configurat els tràmits de Finestreta Única Empresarial a la seu electrònica municipal, que actualment compta amb 17 tràmits.

Projectes interns

L’actuació municipal ha comportat el trasllat del Centre de Processament de Dades municipal a entorn segur, ubicat al PTV, i s’han activat línies alternatives de comunicacions entre aquests equips i l’Ajuntament que salvin qualsevol tall del subministrament elèctric i/o de comunicacions. En aquesta línia s’han fet millores a la xarxa de fibra òptica que enllaça les seus municipals, així com als servidors i equips electrònics de xarxa. I s’ha incorporat el PEM Guiera a l’estructura informàtica gestionada per l’Ajuntament.

S’ha renovat part del parc informàtic municipal i els equips multifunció. L’Ajuntament ha implantat la migració del programari propietari Officce 2000 a la plataforma LibreOffice. I s’ha canviat la plataforma de correu, deixant Exchange server per Office 365, una solució ubicada al núvol.

Quant al treball administratiu i tècnic s’ha desenvolupat un sistema de gestió d’expedients digitals, que ha permés digitalitzar els generats durant el 2016. En total ha estat tramitats 38.179 expedients amb 780.172 documents.

Durant el 2016 s’han consolidat projectes com les vídeoactes dels plens municipals i la millora del Sistema d’Informació Geogràfica.

Reptes per al 2017

L’Ajuntament promocionarà l’OAC virtual entre la ciutadania, empreses i entitas amb l’objectiu que augmentin les entrades telemàtiques a l’Ajuntament i l’automatisme en la seva gestió. Es millorarà l’actualització dels continguts del portal municipal i s’integraran webs i aplicacions perifèriques al nou gestor. I se seguirà desenvolupant la llei de transparència i la seva actualitzant els continguts del portal de transparència.

Es treballarà en els projectes implementats i desenvolupats durant el 2016 amb la voluntat de millorar el servei que ofereixen a la ciutadania i optimitzar els circuits municipals.

La memòria del Servei de Sistemes d’Informació i Administració Electrònica és consultable al portal de Transparència de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, a l’apartat ‘Memòries anuals dels serveis i programes municipals’.

Comparteix: