Els camins escolars ja caminen

Tres centres de la ciutat – l’Escola Municipal La Sínia, l’Escola Xarau i l’Escola Serraparera- estrenen Camins Escolars.

Camins Escolars.jpgAquest curs 2016-2017 des del Grup 1 d’Ús educatiu dels espais i equipaments urbans del Projecte Educatiu de Cerdanyola (PEC) s’ha donat el tret de sortida al disseny i desenvolupament del projecte de Camins Escolars a la ciutat.

Per què els Camins Escolars a les ciutats

Com a ciutat educadora posar la mirada sobre la mobilitat dels nostres infants i adolescents és cabdal i rellevant. Segons el Servei Català de Trànsit, els infants i joves fan cada dia una mitjana de 3,2 viatges, dada bastant similar als 3,6 viatges diaris que fan els adults de 30 a 39 anys. En definitiva, estem parlant d’un col·lectiu que es mou molt per les nostres ciutats, ja sigui per a anar l’escola, o a activitats esportives i extraescolars.

Iniciar els Camins Escolars a Cerdanyola ens permet posar el qüestió com és la nostra ciutat i si està pensada i dissenyada per a facilitar l’accés dels infants i joves als seus serveis i equipaments, si poden jugar al carrer, si es promou que coneguin i explorin el seu entorn més proper (per exemple, el seu barri).

A més, els Camins Escolars ens permeten promoure i consolidar hàbits de desplaçament que afavoreixen objectius i reptes importants en clau de promoció de salut: disminuir el sedentarisme, millorar la qualitat de l’aire i disminuir el soroll a la ciutat.

Què són els Camins Escolars

L’objectiu principal és fomentar que infants i joves facin el seu recorregut diari cap als centres escolars a peu, en bicicleta, en patinet o en monopatí de manera autònoma i segura sense la necessitat d’acompanyament adult.

Iniciar els Camins Escolars vol dir posar l’accent en el dret dels infants i joves sobre l’espai públic, perquè implica transformar els carrers i per tant, reduir la presència de cotxes en els entorns escolars de la ciutat.

En definitiva, es tracta de delimitar uns itineraris que permeten i faciliten el desplaçament segur d’infants i joves, especialment als centres educatius, però també a d’altres indrets de la ciutat.

Els Camins Escolars a Cerdanyola del Vallès

Per aquesta raó, s’ha iniciat un procés de treball participatiu per dissenyar, desenvolupar i avaluar el projecte de camins escolars a la nostra ciutat a través del Projecte Educatiu de Ciutat.

Paral·lelament i amb la intenció d’aprofitar l’interès, la motivació i la feina feta per algunes escoles de la nostra ciutat, enguany s’ha iniciat una prova pilot amb l’Escola Municipal La Sínia, l’Escola Serraparera i l’Escola Xarau.

Aquestes escoles, fa uns anys, ja van passar i recollir dades de la comunitat educativa en relació als seus hàbits de mobilitat. Aquestes dades van permetre fer una diagnosi en relació a la mobilitat dels infants i joves d’aquests centres.

Una de les primeres accions que s’ha fet dins del projecte de Camins Escolars és encarregar la creació de la marca del projecte al Consell d’Infants i Adolescents de Cerdanyola del Vallès, en el que hi ha representació de tots els centres de la ciutat. S’han fet sessions de treball amb l’alumnat de 5è i 6è de les tres escoles pilot i una dissenyadora gràfica on han après què és un logo, com es crea i què cal tenir en compte a l’hora de pensar-lo i decidir-lo. El resultat d’aquestes sessions s’ha passat a la comissió de treball del CIAC, que juntament amb la dissenyadora acabarà de definir quins elements, línies, colors ha de contenir el logo de camins escolars.

Comparteix: