L’Ajuntament contracta Unipost, una empresa que no respecta les treballadores

L’empresa catalana Unipost guanya el concurs dels enviaments postals de l’Ajuntament enmig d’una situació econòmica d’alt risc on, qui més pateixen, són les treballadores que encara no han rebut el 100% de la nòmina de gener ni les pagues extres de 2016.

Imatge: http://www.usomurcia.org

Imatge: http://www.usomurcia.org

El passat 13 de febrer l’Ajuntament de Cerdanyola va anunciar que l’empresa catalana Unipost havia guanyat el concurs públic dels enviaments postals de l’entitat pública. Unipost té greus problemes econòmics i està pagant als seus empleats amb importants retards – encara no han cobrat el 100% de gener – i ha mostrat la intenció de no respectar el conveni, deixant a les treballadores sense cobrar les pagues extres anuals.

Malgrat tot, l’empresa ha guanyat el concurs públic de l’Ajuntament de Cerdanyola per fer el repartiment de la documentació de l’ens local, un servei que, abans que es caduquès el contracte, ho prestava Correos.

Nul·la aposta per la municipalització

El contracte amb Correus, que ha caducat aquest any, deixava al Govern la possibilitat de municipalitzar el servei de missatgeria de l’Ajuntament però, per contra, ha tornat a treure la plaça a concurs.

Aquesta externalització suposa un sobrecost per a les arques municipals, ja que als beneficis que ha de guanyar l’empresa guanyadora – Unipost – cal sumar-li l’import de l’IVA, dos marges que, en cas d’haver estat municipalitzat, l’Ajuntament s’hagués estalviat.

Encara no han cobrat gener ni pagues extres

Els empleats d’Unipost encara no han cobrat el 100% de la nòmina de gener, encara que la companyia ha anunciat que en els pròxims dies això se resoldrà. Aquesta pràctica de pagar de manera fraccionada va ser desestimada per la Comisión Consultiva Nacional de Convenios Colectivos (CCNCC).

Les nòmines no és l’únic deute que Unipost té amb les seves treballadores: també els hi deu la paga extra de Nadal. En aquest sentit, l’empresa va demandar poder abonar la quantitat en un termini que finalitzaria el 30 de gener de 2018. La Seguretat Social va rebutjar aquesta petició i Unipost va presentar un recurs i farà una visita l’Audiència Nacional el 28 de març.

Unipost es vol “despenjar del conveni”

Segons ha confirmat Benjamín Montblanc, responsable del sector postal de CCOO, a OK Diario, en la darrera reunió entre Unipost i sindicats, l’empresa va proposar despenjar-se del conveni, i van mostrar la intenció de no abonar les nòmines, ni la paga d’estiu ni la de Nadal. Segons el sindicalista la companyia postal al·lega “problemes financers” per no saldar els seus deutes, però assegura que el volum de treball continua sent alt.

Perill de caure en concurs de creditors

Segons informa economiadigital, el cost de la paga extra de Nadal és d’uns dos milions d’euros que, sumats a l’1,1 milions d’euros que deu a la plantilla del 60% de la paga extra d’estiu, l’empresa es mostra en una greu situació econòmica que podrien acabar amb la companyia en concurs de creditors.Aquesta noticia s’ha redactat amb fonts externes: OK Diario i economiadigital.

Comparteix: