La Plataforma contra el crematori denuncia que no s’ha avançat per aturar la instal·lació

La Plataforma contra el Crematori va tornar a intervenir en l’audiència pública de gener per denunciar que encara no s’ha aconseguit que els partits polítics amb representació plenària hagin posat sobre la taula una solució de consens.

crematori2La Plataforma contra el Crematori continua treballant de valent per aturar la construcció d’una instal·lació que agreujaria els problemes mediambientals de Cerdanyola i, per consegüent, la salut de la ciutadania. La Plataforma lamenta que la taula que es va crear només es va reunir una vegada i, que en finalitzar, van sortir decebuts, doncs “hi havia partits que ignoraven els estudis que aportaven i que dubtaven de la perillositat del crematori”, deia Arnau Bria, representant del col·lectiu.

Tres mesos després d’aquesta primera i única taula de treball la plataforma denuncia que no ha estat possible que tots els grups polítics – del govern i de l’oposició – treballin plegats per trobar una solució consensuada, alhora que critiquen que no s’ha demanat consells als estaments superiors, com alguns demanaven.

Ara la plataforma diu estar en el mateix punt que a l’inici – o inclús pitjor -, sense haver avançat res, i alerta que Truyols, l’empresa adjudicatària, ha vist que no hi ha un plenari unit que li faci front, i el que és cert, tal com deia Bria, és que “l’Ajuntament és incapaç d’unir-se per dir-li alt i clar que no hi haurà crematori”. En aquest sentit, Bria diu que Truyols és el pescador que guanyarà, seguint el refranyer popular “a rio revuelto, ganancia de pescadores”.

La plataforma alerta que Truyols ha ha iniciat la seva neteja d’imatge – arran d’una noticia publicada en aquest mitjà -. La imatge que preten donar l’empresa és que és una activitat neta, “sense emissions perilloses i amb filtres que compleixen les normatives espanyoles, més exigents que les espanyoles”, recordava Bria, utilitzant paraules de l’empresa.

La plataforma s’ha mostrat preocupada per les declaracions de Truyols i demana al govern local que no deixi que aquesta empresa gestioni la instal·lació “per la total desconeixença de la llei mortuòria i els nuls coneixements de química que demostra qui vol gestionar un crematori” – al final de la notícia es poden llegir els motius en el text íntegre de la intervenció-. A més a més, Bria mostra els seus dubtes davant l’empresa internacional que Truyols diu que es una experta en gestió de gasos, però mai ha donat el seu nom ni ha publicat l’estudi realitzat.

El PSC no dóna la seva opinió

Tant el govern com els partits de l’oposició van estar d’acord en el fet que s’ha de continuar treballant per trobar una solució de màxim consens. Tots els partits van intervenir excepte un, el PSC. El grup de Carme Carmona no va voler expressar la seva opinió respecte el crematori, però en plens anteriors Víctor Francos va deixar clara la postura del seu partit dient “M’agradaria que algú em digui un sol malalt de càncer demostrat científicament per un crematori”.

Bria va recordar als grups que porten tres mesos dient bones paraules, però no hi ha avanços.

Intervenció completa

Benvolguts representants de la ciutadania,

El passat Octubre i en aquest mateix ple, es votava una proposta que, en veu d’alguns dels aquí presents, podia aturar la construcció d’un crematori a la nostra ciutat. Alguns altres ens vàreu dir que aquella solució no us agradava, que no valia, que n’hi havia d’altres i que calia treballar per buscar-la. O inclús recòrrer a estaments superiors (com els serveis jurídics de la Diputació o de la Generalitat) per demanar ajuda. Veient que era impossible que aquella votació tirés endavant us vàrem proposar un repte: deixar de banda els vostres colors i disputes i que treballar plegats per trobar una solució que us convencés a tots.
Es va crear una taula de treball on hi vareu assistir tots, aquesta taula només es va reunir una vegada i, després de tres hores, vam sortir en el mateix punt (o pitjor, ja que alguns, ignorant els estudis que aportàvem, encara dubtaveu de la perillositat del crematori).
Finalment, només alguns de vosaltres (i unilateralment) heu estat buscant solucions per poder corregir un contracte que cap govern hauria hagut de signar.

Tres mesos després hem vist que no ha estat possible que treballéssiu plegats per buscar alguna solució.

No heu demanat consell a estaments superiors (com alguns tant demanàveu), i heu treballat en canvis de contracte que s’han demostrat il·legals, inclús després hem sabut que ni teníem motius suficients per poder aspirar a un canvi de contracte. Tres mesos mirant solucions impossibles ja que no hem mirat la llei de contractacció en detall.

És a dir, després de 3 mesos tornem al mateix punt o estem inclús pitjor. Pitjor perquè en aquests 3 mesos Truyols, l’empresa adjudicatària, ha vist que no hi ha una ciutat unida que li faci front que li digui que no. Que el ple de l’ajuntament està més preocupat per qui mana que per solucionar problemes. Que l’ajuntament és incapaç d’unir-se per dir-li alt i clar que no hi haurà crematori, i com diu la frase feta: “a río revuelto, ganacia de pescadores”, I si, perquè quedi clar, Truyols és el pescador.

I mentre nosaltres seguim discutint, Truyols va per feina: tot just fa una setmana llegíem en la premsa local (cerdanyolainforma) un article on l’empresa comença el seu blanqueig d’imatge. Com ens comentaven desdel propi diari : “La notícia és l’opinió de l’empresa Truyols, que ens va citar per explicar la seva visió”.

Caldria que llegíssiu l’article amb atenció, nosaltres us farem 5 centíms perquè veieum amb qui estem tractant.

Truyols defensava que les emissions no serien perilloses i continua amb “Aquests filtres compleixen normatives europees – més exigents que les espanyoles”, com bé sabreu portem demanat quina normativa Europa complirà i encara no hem tingut resposta… (ni qui revissarà la instal·lació ni com, per cert…)
A més, afegia: “les emissions en una incineració són mínimes i, sobretot venen més no del cos, sinó de les sabates, les gomes, les caixes… aquí és on hi ha més emissió però continua sent mínima”. Quant al mercuri, l’empresa diu que les emissions gasoses que es puguin generar a mil graus són indetectables, i que s’utilitzen uns reactius que es posen durant la combustió perquè s’atrapin les partícules de mercuri. “Això no sortirà per la xemeneia, nosaltres tenim aquesta certesa” afirmen.

Creiem que aquestes afirmacions us haurien de fer saltar de les cadires per diversos motius i, sobretot, no deixar que aquesta empresa gestioni aquesta instal·lació. Alguns encara us preguntareu perquè… bé, doncs per la total desconeixença de la llei mortuòria i els nuls coneixements de química que demostra qui vol gestionar un crematori:
- La llei mortuoria recomana que les persones, a l’hora de ser incinerades, haurien d’estar cobertes amb robes NOMÉS de cotó i en caixes de pi per tal d’evitar les incineracions de materials no controlats (com sabates, vernissos, pintures, etc.). (Si, recomana, recordeu que la llei és tan laxa que permetria a Truyols incinerar difunts amb sabates, etc…).
- a 1000 graus el mercuri no desapareix, la química, malauradament i molt al pesar de Truyols, no funciona així. A 1000 graus el mercuri esdevé metilmercuri, un element molt perillós, ja que pot travessar la paret embrionària i encefàlica. Però fixeu-vos que ja diuen que serà “indetectables”. Només el temps i l’efecte d’aquest perillós metall en algunes persones el farà “detectable”.

I bé, tot aquest pamflet propagandístic ve recolzat (i això són paraules textuals de l’article) perquè diu tenir informes “d’una empresa internacional molt seria experta en gestió de gasos”. Sort que és seria, i internacional i experta en gasos…. Per això ni donen el nom, ni publiquen l’estudi. Si jo fos l’empresa, no voldria que sortís el meu nom.

Així que aquest és el resum: una empresa que ens pren per beneits i sap que, en la situació actual podrà fer el que vulgui, una empresa que ja ens avança amb total honestedat com gestionarà aquesta perillosa instal·lació. I per l’altra banda algun grup d’aquest ajuntament buscant solucions sense saber ben bé per on anar….

I nosaltres ara preguntem: al govern:
quin és l’estat actual de les negociacions amb Tryuols?
Quines possibles solucions o alternatives s’estan valorant?
A la resta de grups:
Que proposa la resta de partits que està en contra del crematori?

Per cert, la plataforma va demanar fa dos mesos les inversions fetes per aquest ajuntament en el cementiri en els últims X anys i, a través d’una instància fa un mes i mig, la llicència medioambiental entregada a Truyols. Seria possible accelerar l’entrega d’aquests documents?

Comparteix: