Cerdanyola continua sense donar-li el nom de Xirinacs a un espai públic

Cerdanyola continua “sense fer els deures” amb la figura de Xirinacs, qui a dia d’avui no té cap espai públic amb el seu nom.

Imatge: Pepe Urbano

Imatge: Pepe Urbano

El mes d’agost d’enguany es compliran 10 anys que al bosc d’Ogassa (Ripollès) ens va deixar en Lluís Mª Xirinacs. Un mes després un grup de ciutadans van demanar al ple que se li donés el nom d’un espai públic al conegut polítc, escritor i filòsof català.

Aquest grup estava encapçalat per Joan Rocamora i Albert Lázaro, qui va llegir el manifest al ple de setebre de 2007 – curiosament Carles Escolà estava al seu costat -.Llavors l’alcalde era Antoni Morral i Berenguer, qui es va comprometre a fer-li arribar la proposta a la comissió del Nomenclàtor (de la qual Albert Lázaro formava part).

El temps va passar i es va convocar una reunió de la comissió, fet que va aprofitar Làzaro per preguntar-li a Alfons Escoda (regidor de CiU i titular de la comissió) com estava el tema. Escoda va respondre que havien comentat de donar-li el nom de Lluis Mª Xirinacs a la rotonda que hi ha a l’Avinguda Santa Rosa, Anselm Clavé i Ronda Guiera. Aquesta proposta li semblava pobre al proposant (Albert Lázaro), ja que “aquesta ubicació no és la més idonia per una figura tan senyera com fou Xirinacs”.

Albert Lázaro creu que “des de llavors fins ara no s’ha fet res per donar-li a Xirinacs el nom d’un dels espais públics de la ciutat”. Làzaro tem que “com en tants altres fets que afecten a la memòria històrica i col·lectiva del nostre poble, haurà caigut al oblit” i fa aquest escrit “per si la comissió que vol preparar un acte en record de Lluis Mª Xirinachs el vol utilitzar, amb el benentès que l’Albert Lázaro resta a disposició de la comissió per si pot ser d’utilitat”.

Proposta al Ple del 27/09/2007 sobre Lluís Mª Xirinacs

“Bona nit a totes i tots, vull proposar en aquest ple que tingui en consideració donar el nom a alguna Via, Plaça o edifici d’aquest poble, al ciutadà Lluís Mª Xirinacs mort aquest mes passat , un home que va lluitar des de l’any 1963 pels drets nacionals de Catalunya com a nació, la dignitat del poble Català i de tots els éssers humans.

Així també demanant l’amnistia pels presos polítics i sindicals engarjolats pel franquisme i el govern heretat d’aquest.

En Lluís Mª Xirinacs fou proposat l’any 1975 i 1977 per a ser candidat al Premi Nobel de la Pau, també fou elegit Senador Independent a l’any 1977 amb el suport de 549.000 vots.

Gràcies.

Cerdanyola Recorda és una secció d’Albert Lázaro.

Comparteix: