Compromís està sol davant els pressupostos

Maurici Jaumandreu, regidor de l'àrea d'economia.

Maurici Jaumandreu, regidor de l’àrea d’economia.

Escolà va anunciar al darrer ple que, de no aprovar-se els pressupostos per la via ordinària, els sotmetria a una qüestió de confiança.

Després de la sortida d’ERC i CiU el Govern de Carles Escolà està sol. Cap dels partits que li van donar suport a la investidura formen part del Govern i han perdut la confiança en l’alcalde – a excepció de la regidora d’ICV i EUiA i del regidor no adscrit. Fruit d’aquesta situació el govern no té estabilitat i Escolà diu que això “és una responsabilitat compartida del conjunt del plenari”.

La voluntat política d’Escolà i del seu govern és continuar amb l’acord que es va signar en 2015, “l’acord que va fer possible la investidura com alcalde i l’ampliació de govern continua vigent perquè és el marc que major consens ha generat en aquest mandat” – deia l’alcalde. Segons Escolà, el govern actual farà “tot el possible perquè el canvi no s’aturi”, i anunciava que el seu primer gran repte per aconseguir-ho era l’aprovació dels pressupostos del 2017.

Pressupostos de 2017

Els pressupostos municipals per l’any vigent van en la línia de plasmar l’acord de governabilitat signat per quatre grups del plenari, però la situació actual obligarà a negociar amb tothom, ja que Escolà no sap amb quins suports compta el dia d’avui.

L’alcalde defensa que el document que presentarà tindrà un pla d’inversions que afronti els problemes reals de Cerdanyola: la millora de l’espai públic, dels equipaments municipals, l’atenció a les necessitats dels barris i la millora de polítiques socials.

Moció de confiança a l’horitzó

Escolà té clar que entre els grups de l’oposició hi ha una temptació d’accedir al Govern que aquests grups intentaran bloquejar els pressupostos “sense proposar res raonable”. Donada aquesta situació l’alcalde va dir que hi havia mecanismes per evitar aquest bloqueig, com sotmetre el document a una moció de confiança per tal d’aconseguir aprovar-ho.

En cas d’arribar a aquest extrem, segons Escolà, “serà perquè no hem trobat com a Govern una voluntat de l’oposició d’oposar els interessos col·lectius de la ciutat per sobre dels interessos de partit”.

Una oposició dura amb la gestió de Compromís

L’oposició es va mostrar molt dura amb la gestió de Carles Escolà i del seu equip al capdavant del Govern de Cerdanyola. Jordi Miró (regidor no adscrit) va ser l’únic integrant del plenari que va ser suau en les seves declaracions. Miró acceptava la seva part de responsabilitat en la inestabilitat del govern i animava a trobar consensos que “apartin ideologies i posin per davant la ciutat”. En aquest sentit la voluntat de Miró és arribar a acords “per trobar un govern més ampli i més estable”.

Grau (CiU) va criticar al Govern per no haver posat sobre la taula els pressupostos al mes de setembre o octubre, quan Escolà liderava un govern en majoria. Pel portaveu de CiU el document s’està presentant massa tard i posa en dubte la credibilitat del govern. En aquesta mateixa línia es va argumentar Buenaño (PP), qui es preguntava el motiu de no haver portat els pressupostos a la tardor del 2016 alhora que anunciava que “l’experiment de Compromís hi ha fracassat”, ja que tan sols ha durat 18 mesos i avui dia està sol, amb només 5 dels 25 vots del plenari. El portaveu del PP va manifestar la seva intenció de donar suport a una moció de censura sense demanar res a canvi.

Ortolà (C’s) denunciava que la situació actual té com a responsables l’alcalde i els partits que li van donar suport a ell i a un document que “anteposava elements ideològics a Cerdanyola”. Això ha provocat que els partits del pacte no s’hagin posat d’acord en els temes importants de ciutat. Ortolà demana al Govern “que escolti a tots els grups de l’oposició, no només als que li van donar l’alcaldia”.

Solà (ERC) es mostrava preocupada per tenir quatre cartipassos en un any i mig i responsable per “no haver sabut mantenir el govern estable format per CiU, CxC, ERC i el suport d’ICV”. Solà aprofitava el torn de paraules per valorar la seva recent sortida del Govern, un govern que, segons la regidora, té un projecte sense canvis i es bloqueja a ell mateix. Solà també denuncia la manca de treball en equip de Compromís: convocatòria del ple extraordinari de desembre sense informar a ERC; ignorància de l’acord sobre l’informe de Cerdanyola Aparca sense portar-lo a fiscalia, manca de diàleg, imposició. Solà afegia: “quan jo li comunico a Escolà que deixo el Govern, la nostra conversa dura un minut. Després no m’ha tornat a trucar”.

La regidora republicana va recordar que el seu partit va “investir a Carles Escolà sense cap mena de condició perquè no van voler signar un document de mínims que (ERC) va fer públic. Algun dia explicaran per què”.

Francos (PSC) titulava la gestió de Compromís com “la política del fracàs”: cap municipalització, cap solució amb el Centre Direccional, cap solució amb el tanatori, cap pressupost aprovat des del 2014. Per tot això el portaveu del PSC opina que Escolà ho està fent malament i està perjudicant la ciutat “per això volem que marxis de l’alcaldia”, tancava Francos.

Comparteix: