Cerdanyola Recorda: El dia en que es va proclamar la II República a Cerdanyola

L’edifici on es va proclamar la II República a la nostra ciutat sempre ha sigut motiu de discussions. On va succeir aquest fet històric?

Amb aquest article aclarirem la confusió històrica existent des de fa dècades del edifici de Cerdanyola on va ser proclamada la II República Espanyola. Per certificar aquesta afirmació disposem de tres proves: una fotografia original de la façana de l’Ajuntament amb tres banderes onejant (la catalana, la republicana i l’anarquista) i un gran nombre de persones; una fotocòpia de la revista Talaia del 3 de juny de 1931; i una imatge de la Casa Tomber de la Plaça Sant Ramon on l’Alcalde Jaume Mimó fa la proclama republicana.

Fotografia homenatje Layret

Durant molts anys tots els historiadors donaven per bona la imatge de la façana de l’Ajuntament amb les tres banderes onejant i el balcó ple de personalitats. Però estaven errats, ja que aquesta fotografia, tal com es pot comprovar a la revista Talaia, és d’un acte que es va realitzar el diumenge 31 de maig en record de l’advocat Francesc Layret. A l’acte van assistir l’alcalde Jaume Mimó Llobet acompanyat de tots els regidors i personalitats com el doctor Dencàs, Eduard Layret, Àngel Pestaña, Lluís Companys i una munió de gent.

PortadaTalaya

L’acte va consistir en la col·locació d’una placa de marbre representat una lleona ferida de mort, placa esculpida per en Josep Viladomat i Massanas. Aquesta placa fou col·locada a la cantonada de l’antic Hotel Nord, davant de l’antic Bar Salla al costat de l’estació. A partir de llavors, i fins a acabar la guerra, aquesta arteria va canviar el nom de Carrer Sant Ignaci de Loyola pel de Francesc Layret.

A l’entrada dels franquistes aquesta avinguda va rebre el nom d’Avinguda del Generalísimo i, a la mort del dictador, una part molt important de la població volia que es retornés a l’anterior nom de Francesc Layret, però una forta mobilització de sector dretans va aconseguir que finalment rebés el nom actual: Avinguda de Catalunya.

La II República es va proclamar a la Plaça Sant Ramon

Gràcies a la col·laboració d’un familiar de l’exalcalde de Cerdanyola Jaume Mimó i Llobet hem tingut accés a l’autèntica fotografia de la declaració de la II República, que es va realitzar a la nostra ciutat el 15 d’abril de 1931. Tal com es pot veure a la següent imatge, l’acte de proclamació es va realitzar a una casa senyorial que encara es pot veure al nº 6 de la Plaça Sant Ramon.

15 abril 1931republica
15 abril 1931

Comparteix: