La plataforma contra el crematori desmenteix les afirmacions de Truyols

El passat 20 de gener Cerdanyola Informa va publicar Truyols assegura que les emissions del crematori seran imperceptibles”. Aquesta notícia es basa en informacions donades per l’empresa funerària Montserrat Truyols, i tenia l’objectiu de donar veu a les dues parts del debat. Fruit d’aquesta notícia la plataforma ciutadana contra el crematori ha publicat aquesta carta:

Davant de la quantitat d’impressions i mentides llegides en aquests article, la plataforma Cerdanyola diu no al crematori us demana la publicació d’aquesta carta per tal de respondre:

Per començar el títol ja és incorrecte: que les emissions siguin imperceptibles no impedeix que puguin ser nocives. Són dos conceptes que no tenen res a veure l’un amb l’altre. I afegim: en funció del nombre de creamacions anuals tindrem més o menys contaminants a l’atmosfera.

Rehabilitació del cementiri i construcció del tanatori: “El projecte compta amb un tanatori amb quatre sales, un oratori i dos pàrquings, un subterrani de dues plantes i un altre exterior. El tanatori requereix una inversió de 2,8 milions d’euros i, segons Truyols, els ingressos que generaria “aspiren, com a molt, a cobrir costos”.

  • La inversió de 2,8M d’€ no és pel tanatori, sinó per l’obra completa: tanatori, crematori, reforma i els 3 pàrquings. Afegir 3 pàrquings en una obra on hi haurà un tanatori de 4 sales en una zona on no hi manquen les places de pàrquing és quelcom totalment sobre-estimat. Tot i així la inversió necessària en aquest pàrquing ha estat el justificant per la construcció del crematori.


El crematori, una petició de l’Ajuntament: “La construcció del crematori va ser una petició del govern de Carme Carmona, tal com apareixia al plec de clàusules del concurs que va guanyar Truyols. L’Ajuntament va veure que l’única manera que una empresa pagui la remodelació del cementiri era amb l’explotació d’un crematori amb gestió externalitzada durant els 40 anys que dura el contracte.”

  • Segons alguns grups de l’Ajuntament, la construcció del crematori és una proposta de Truyols en veure la inversió que ha de fer per tal de construir 3 pàrquings.

“Aquests filtres compleixen normatives europees – més exigents que les espanyoles -. Mentre que Truyols opina que aquest document entregat té validesa de compromís, grups de l’oposició opinen que es tracta d’una declaració intencions, sense cap validesa contractual.”

  • La Plataforma ha preguntat vàries vegades quines normatives europees es es compromet Truyols a complir i com es compromet a complir-les (revisions mensuals? Mesures telemètriques?). I que passaria en cas de no complir-les (clausura de la instal·lació?). Encara no hem tingut resposta.
“les emissions del crematori són pràcticament imperceptibles, [...], amb informes “d’una empresa internacional molt seria experta en gestió de gasos” “.
  • Aquesta informació és massa genèrica i només pretén donar validesa a les propies afirmacions: a quina empresa fa referència? A quins informes? Per que no els han lliurat a la plataforma o els ha fet publics?
Les emissions són imperceptibles: “L’empresa Truyols afirma que “les emissions en una incineració són mínimes i, sobretot venen més no del cos, sinó de les sabates, les gomes, les caixes… aquí és on hi ha més emissió però continua sent mínima”.
  • És preocupant que una empresa com Truyols faci aquestes afirmacions. Substàncies com el mercuri són presents en el nostre cos (en la llista d’elemnts més abundants en el nostre cos és el número 36) i també el trobem en pròtesis i empasts dentals. A més, segons la llei mortuòria les persones incinerades haurien d’estar cobertes només amb roba de cotó i les caixes haurien de ser de fusta de pi (sense vernissos, pintures ni metalls) precisament per tal d’evitar cremar materials no controlats. Altres casos especials són les persones que han rebut quimioteràpia, que necessiten un tractament específic i no haurien de ser incinerades.

Quant al mercuri, l’empresa diu que les emissions gasoses que es puguin generar a mil graus són indetectables, i que s’utilitzen uns reactius que es posen durant la combustió perquè s’atrapin les partícules de mercuri. “Això no sortirà per la xemeneia, nosaltres tenim aquesta certesa”

  • El greu desconeixement de la química que es demostra en aquesta paràgraf hauria de fer esgarrifar a qualsevol. Els elements a altes temperatures no desapareixen, sinó que canvien el seu estat. En aquest cas, el mercuri passa a estat gasós i pot romandre a l’atmosfera més d’un any. Segons la Comissió Internacional per Prevenir i Evitar la Contaminació (OSPAR en anglès) els crematoris són una de les fonts més importants en les emissions de mercuri a l’atmosfera.

“Això no sortirà per la xemeneia, nosaltres tenim aquesta certesa”

  • Aquesta afirmació és totalment falsa. La plataforma ha tingut accés a les especificacions tècniques dels filtres que Truyols pretén instal·lar. En aquestes especificacions mai es parla de l’eliminació TOTAL del mercuri.

El tanatori al Centre Direccional: “L’Ajuntament proposa que Truyols renunciés al contracte. L’empresa no accepta això, ja que, d’acceptar-ho “estaríem a les seves mans”, i és que ningú li assegura que guanyin el concurs o que el govern aposti per un servei municipalitzat.”

  • Només una petita part dels grups municipals defensa la gestió directa d’un tanatori i tot i així aquests grups (CxC i ERC) han agafat el compromís públic de renunciar a una possible gestió directa del tanatori per no fer competència a Truyols. Tot i així l’empresa s’aferra a aquesta suposada municipalització per tal de no renunciar al contracte i poder així tirar endavant amb el crematori.


Cal recordar que Truyols no disposa d’un crematori això implica que cada vegada que necessita una incineració ha de pagar el servei a una altra empresa. En cas que Truyols pogués construir el crematori a Cerdanyola la llicència li permetria realitzar 800 incineracions anuals. A Cerdanyola tenim unes 180 defuncions anuals però la mateixa empresa, en converses amb la plataforma, ja ha afirmat que té previstes inicialment unes 350 incineracions anuals (però ningú podrà dir res si arriba a 800). Això explica el suculent negoci a què no vol renunciar Truyols.

Diguem tots junts no al crematori
 
Atentament,
Plataforma Cerdanyola diu no al crematori.
Comparteix: