Santiago Niño Becerra torna a l’IES Banús

Becerra vaticina un futur més auster, on els polítics perdran cada cop més poder en mans de les multinacionals, i aconsella als joves que aprenguin “perfectament” anglés i que intentin especialitzar-se en allò que considerin “el seu hobby”, per assegurar-se ser els millors en el seu camp d’activitat.

NBecerraParlaEl passat 17 de gener, els estudiants de 1r i 2n curs de Batxillerat Social de l’IES Banús de Cerdanyola van tornar a tenir l’oportunitat de seguir la conferència que, des de fa ja alguns anys, el conegut catedràtic d’Estructura Econòmica pronuncia –de forma totalment gratuïta- en aquest centre educatiu.

Durant la seva xerrada, l’economista va exposar als estudiants els seus pronòstics a llarg termini sobre la situació econòmica i social per als propers anys. Uns pronòstics marcats per una situació com la que estem vivint, que va definir com “de canvi sistèmic”. Un canvi sistèmic que –com sempre succeix- està destinat a modificar, de forma profunda, les actuals estructures socials. En aquest sentit, va recordar com, per exemple, la crisi del 29 va comportar la desaparició del model de família conjunta, que viu sota un mateix sostre, al mateix temps que apareixia un nou tipus de família, més dispersa.

Els canvis que venen

En aquest sentit, Niño Becerra creu que l’actual sistema de producció a l’engrós està a punt de desaparèixer, essent substituït per sistemes de conveniència, on la producció serà més flexible i per tant els recursos que es destinen a aquesta producció (com la força de treball) seran també més flexibles.

NBecerraEstudiantsCada cop més treballadors (va vaticinar) seran propietaris de la seva força de treball. Tot això en un entorn en el qual la tecnologia serà cada cop més important i on la personalització del producte final ha deixat de ser una quimera. Aquest procés, va dir, estarà plenament culminat entorn a l’any 2050, en un entorn macroeconòmic amb uns nivells de creixement del PIB cada cop més baixos.

Anem a un escenari on cada cop s’imposaran ritmes de vida més austers i on els polítics cada cop tindran menys poder. Un poder que, en canvi, serà assumit per les grans corporacions empresarials.

Si els joves que actualment s’estan formant de cara al futur volen maximitzar les seves oportunitats d’empleabilitat, els va aconsellar que s’especialitzin en un tema que realment dominin, la qual cosa vol dir en un tema que realment els interessi. Va arribar a dir que “cal professionalitzar els hobbies, perquè tindrà treball ben pagat la gent que sigui el millor en el seu camp. I només podem ser els millors si estimem allò que fem”. Va afegir dos requisits més: parlar perfectament l’anglès i ser capaç de treballar en equip.

Jordi Tel

Comparteix: