Truyols assegura que les emissions del crematori seran imperceptibles

La Funerària Truyols assegura que els filtres que instal·larà al crematori s’adapten a normatives europees i rebaixarà les emissions a nivells imperceptibles per la salut de les persones. L’empresa demana tranquil·litat i confiança.

Cerdanyola exteriorEn 2014 l’Ajuntament de Cerdanyola, governat llavors per Carme Carmona (PSC) va obrir un concurs per la construcció d’un crematori, un tanatori i la reforma i ampliació del cementiri municipal. La Funerària Montserrat Truyols va guanyar el concurs sense haver de competir amb cap altra empresa, ja que va ser l’única que es va presentar.

Rehabilitació del cementiri i construcció del tanatori

El contracte entre Truyols i l’Ajuntament contempla la creació de 450 nínxols nous i la rehabilitació de 450 nínxols que es troben en estat ruïnós. L’estat de greu deteriorament que pateixen actualment la zona est del cementiri és degut al fet que els diferents governs que ha tingut Cerdanyola no han invertit en manteniment la quantitat que els propietaris pagaven anualment amb aquesta finalitat. Aquesta rehabilitació i ampliació està valorada en 1,5 milions d’euros que l’empresa adjudicatària hauria d’invertir a fons perdut.

El projecte compta amb un tanatori amb quatre sales, un oratori i dos pàrquings, un subterrani de dues plantes i un altre exterior. El tanatori requereix una inversió de 2,8 milions d’euros i, segons Truyols, els ingressos que generaria “aspiren, com a molt, a cobrir costos”.

El crematori, una petició de l’Ajuntament

La construcció del crematori va ser una petició del govern de Carme Carmona, tal com apareixia al plec de clàusules del concurs que va guanyar Truyols. L’Ajuntament va veure que l’única manera que una empresa pagui la remodelació del cementiri era amb l’explotació d’un crematori amb gestió externalitzada durant els 40 anys que dura el contracte. Aquest crematori s’ha convertit en un debat popular a la nostra ciutat amb dues opinions diferents. Per una banda estan els partidaris que aquesta instal·lació afecta la salut de les persones, encapçalada per la plataforma contra el crematori i, per altra, els partidaris que les emissions del crematori són pràcticament imperceptibles, encapçalada per l’empresa Truyols, amb informes “d’una empresa internacional molt seria experta en gestió de gasos” expliquen.

Un cop comença aquest debat Truyols presenta un document a l’Ajuntament on es compromet a instal·lar uns filtres per limitar les emissions. Aquests filtres compleixen normatives europees – més exigents que les espanyoles -. Mentre que Truyols opina que aquest document entregat té validesa de compromís, grups de l’oposició opinen que es tracta d’una declaració intencions, sense cap validesa contractual.

Les emissions són imperceptibles

L’empresa Truyols afirma que “les emissions en una incineració són mínimes i, sobretot venen més no del cos, sinó de les sabates, les gomes, les caixes… aquí és on hi ha més emissió però continua sent mínima”. Quant al mercuri, l’empresa diu que les emissions gasoses que es puguin generar a mil graus són indetectables, i que s’utilitzen uns reactius que es posen durant la combustió perquè s’atrapin les partícules de mercuri. “Això no sortirà per la xemeneia, nosaltres tenim aquesta certesa” afirmen.

En mig del debat, el projecte s’atura

A principis de juny del 2015, mentre Cerdanyola estava “governada en funcions” pel PSC, Truyols va rebre les llicències ambientals de l’Ajuntament, on s’exigien la instal·lació dels filtres, que estarien monotoritzats des del mateix consistori, per tenir en tot moment coneixement dels nivells d’emissió mitjançant una connexió telemàtica.

Set dies després d’haver rebut aquestes llicències, Truyols hauria d’haver rebut les llicències d’obres, però aquestes no van arribar. L’entrada de Compromís al capdavant de l’Ajuntament va suposar la paralització del projecte i l’inici de reunions constants entre Truyols i regidors de Compromís per tal d’arribar a un acord que, per temes de legalitat, mai va ser possible.

En març del 2016 entra ERC al Govern i Helena Solà està al capdavant de la regidoria de serveis funeraris. Ara les reunions de Truyols seran amb membres d’ERC, però el resultat és el mateix: no s’arriba a cap acord per temes legals.

Entre reunions i reunions van passar 18 mesos sense que Truyols hagi pogut començar a construir, ja que continua sense la llicència d’obres. Davant aquesta situació Truyols diu haver tingut moltes despeses i demana una solució ràpida entre dues: o l’empresa construeix el que hi ha projectat o l’Ajuntament ha de rescindir el contracte amb una compensació econòmica. Truyols continua apostant per la construcció “nosaltres volem tirar endavant perquè creiem en el projecte”.

El tanatori al Centre Direccional

Els darrers mesos s’ha posat sobre la taula una nova proposta de la regidoria de Serveis Funeraris: la instal·lació del tanatori en un dels terrenys del Centre Direccional. En aquest cas, l’empresa construiria el tanatori 100% privat, rescindiria el contracte que té amb l’Ajuntament i cobraria una indemnització “que valori els 40 anys que hi ha al contracte”.

La rescissió del contracte implicaria per l’Ajuntament diferents despeses. Per una part, pagar la indemnització (preu que s’hauria de valorar) i, per altra part, pagar la remodelació del cementiri, valorada en un milió i mig d’euros.

L’Ajuntament proposa que Truyols renunciés al contracte. L’empresa no accepta això, ja que, d’acceptar-ho “estaríem a les seves mans”, i és que ningú li assegura que guanyin el concurs o que el govern aposti per un servei municipalitzat.

Comparteix:

One Response to Truyols assegura que les emissions del crematori seran imperceptibles

  1. Pingback: La plataforma contra el crematori desmenteix les afirmacions de Truyols | Cerdanyola Informa