La moció de censura, una alternativa cada cop més propera

El PSC ha intensificat les converses amb la resta de grups de l’oposició per preparar una alternativa a un mandat que no avança: el de Carles Escolà.

ajuntamentDesprés de la fugida d’ERC del Govern de Cerdanyola el PSC ha vist una bona oportunitat per intensificar el que ja va anunciar a principis de gener: les converses amb l’oposició per preparar una alternativa a un Govern en minoria sense capacitat d’aprovar cap dels grans temes de ciutat.

Víctor Francos va explicar ahir en roda de premsa – a la qual no es va convidar a Cerdanyola Informa, mitjà que té censurat – que el diàleg per trobar una alternativa al Govern d’Escolà, “un govern sense projecte, sense diàleg” ja estan iniciats.

L’equip d’Escolà no està a l’altura

Francos critica que el govern de Carles Escolà no ha estat a l’altura, i exposa que el Govern porta dos anys sense aprovar-se cap pressupost, sense presentar cap pla d’inversions i sense complir els compromisos més importants que Compromís va adquirir amb la ciutadania: la municipalització de serveis. En aquest sentit Francos pensa que “el més sensat és que (Escolà) dimiteixi”.

L’alternativa a Compromís suma suports

Francos va anunciar que la idea de trobar una alternativa per aconseguir un govern estable i amb projectes comuns està sumant suports. Aquests suports ja s’han manifestat durant aquests dies per part del Partit Popular i Ciutadans. Amb aquests suports l’alternativa sumaria tan sols 11 dels 25 regidors, és a dir, per tal de tirar endavant una possible moció de censura necessitarien el vot de dos regidors més. Aquests podrien ser de CiU, que en els darrers dies ja han anunciat que, depenent de la situació, no descarten donar suport a una moció de censura.

El PP considera que la situació política local és molt greu i és urgent presentar un govern alternatiu a través d’una moció de censura encapçalada pel PSC. Bunaño ha anunciat que, en cas de donar-se el cas, el seu partit donaria suport i, o bé entraria a formar part del nou govern, o bé garantiria la seva estabilitat des de l’oposició.

Ciutadans considera que el canvi plantejat pel PSC seria bo davant l’absència d’un projecte clar al Govern de Compromís. Ciutadans considera que perquè aquesta alternativa pugui tirar endavant és necessari el suport de CiU.

En un principi, CiU no es posicionava amb una possible moció de censura, però en els darrers dies han pres partit i hi han anunciat que no descarten cap possibilitat per tal que la ciutat tingui un govern fort i estable. El portaveu de CiU no veu cap problema d’entesa en arribar a un acord amb grups polítics que no defensen la “qüestió nacional”, sempre i quan es comenci a “treballar per fer possible un canvi a la ciutat.

ICV i ERC no s’hi sumen

ICV-EUiA i ERC han anunciat que no donaran suport a cap moció de censura i es quedarien al marge. ICV-EuiA no aposta per un Govern on estiguin PSC, Ciutadans i PP. Malgrat tot, ICV-EuiA critica que l’acord de governabilitat signat fa mesos no acaba de tirar endavant per manca de diàleg del Govern.

Compromís: La governabilitat està garantida amb el pacte programàtic

Compromís continua defensant que, malgrat tenir cinc regidors, Cerdanyola té un consistori amb majoria de forces a favor del canvi. El grup d’Escolà defensa el pacte programàtic subscrit per Compromís, CiU, ICV i EUiA, un pacte que reflecteix els temes de consens entre els programes de totes aquestes forces, i no es limita a un únic de vista. Compromís també defensa que aquest document garanteix la governabilitat de la ciutat, independentment del número de forces que decideixin comprometre’s a participar en el govern i recorda que “els pactes no consisteixen només en repartir competències, sinó en construir plegats, lluny de la lògica estratègica i dels interessos del mateix partit”.

El Govern ha rebut el suport de l’assemblea de Compromís per “liderar aquest projecte de canvi”, i afirma que “la responsabilitat de fer possible aquest canvi la continuem tenint totes aquelles forces que vam investir a Carles Escolà com a alcalde”, demanant que s’ha de continuar esforçant-se per bastir una nova cultura de la negociació i la entesa política. En aquest sentit, Compromís no demana forces per formar part del govern, sinó que les demana per mantenir “el canvi”.

 

Comparteix: