L’alcalde explica la situació del Govern a La Nit Política

Després que el “Cas Aparca” fes saltar pels aires el bipartidisme Compromís – ERC, l’alcalde de la ciutat ha sigut el protagonista de l’entrevista del programa de La Nit Política (Cerdanyola Ràdio). Escolà va iniciar l’entrevista amb positivisme, convençut que les eleccions del 2015 van obrir una finestra perquè es produís un canvi a Cerdanyola i afirmant que “aquesta finestra continua oberta i hem de fer tot el possible perquè no es tanqui i perquè no ens la tanquin”.

escolaaA continuació l’alcalde va ser preguntat per l’informe de secretaria. Escolà va tornar a exposar el full de ruta que té per resoldre aquesta situació: demanar més informes interns i externs per elaborar una documentació més completa i fer-la arribar a fiscalia, alhora que s’ha mostrat disposat a col·laborar amb el fiscal per aclarir “tot allò que calgui”. Per la seva banda, ERC ha decidit entregar aquest únic informe a fiscalia. Escolà opina que aquesta via no és la més correcta, doncs “l’informe de la secretària té informació esbiaixada i omet informació”.

L’informe alerta que, en el Cas Aparca, podrien haver-se produït fets constitutius d’il·lícits penals, però aquest no parla de delictes concrets. Entre els afectats per aquests il·lícits està el mateix alcalde, companys del seu grup polític, regidors d’anteriors governs i treballadors de diferents serveis de la casa. Segons l’alcalde, “si el que diu allà és cert, hi hauria moltes persones perjudicades”.

Governar ha suposat el fi de la política 100% assembleària

Compromís en l’oposició sempre havia destacat per funcionar de manera assembleària. Cada decisió que es portava a ple era tractada en les diferents assemblees de la candidatura. Ara, amb Compromís al Govern, aquest funcionament ha quedat obsolet. Decisions unipersonals com la que ha pres l’alcalde amb aquest informe posen en públic que hi ha decisions dels regidors totalment desvinculades a l’assemblea de partit. Tal com diu l’alcalde “Aquesta decisió em tocava a mi (…) és una decisió que pren 100% l’alcalde”.

S’han iniciat les converses amb altres forces

La marxa d’ERC ha deixat a Compromís governant una ciutat amb tan sols 5 de 25 regidors, motiu pel qual el grup liderat per Carles Escolà tindrà greus dificultats per tirar endavant el pressupost del 2017. Per aconseguir-ho, l’alcalde ha anunciat que ha iniciat converses amb la resta de forces de l’oposició amb l’objectiu de portar-lo a l’aprovació plenària en els pròxims mesos. Escolà sembla que descarta el suport del PSC, ja que va declarar que “el PSC està en una posició d’oposició contínua i total al Govern, no ens voldran aprovar res que ens impliqui donar oxigen”.

Aquesta debilitat torna a posar sobre la taula la possibilitat d’una moció de censura exitosa. El PSC ha sigut el que ha donat el tret de sortida a aquesta opció, que ha rebut els suports de Ciutadans i Partit Popular. Aquesta moció de censura va agafar més força les darreres setmanes, quan CiU va manifestar públicament que, segons quina situació, no descartaria la via de la moció de censura.

Comparteix: