La comunitat educativa es manifesta en defensa de l’Educació pública

La comunitat educativa es va manifestar ahir davant del Parlament en defensa de l’Educació Pública. Les organitzadores van lliurar a la Consellera un document amb les seves demandes i les seves propostes, entrant a la comissió d’educació.

Docents, estudiants i mares i pares amb els seus fills, mostraren la seva indignació a les portes del parlament, davant la poca disposició mostrada, fins al moment, de part del Govern de la Generalitat en apujar la partida dedicada a Educació i en concret a destinar els diners públics necessaris per a l’Escola Pública, mentre es segueix aportant a la privada.

En Ple debat sobre els Pressupostos que repartiran els diners de les persones que contribuïm a fer País, es demana que la partida que ha de fer possible uns Serveis Públics en condicions al nostre país sigui la necessària per poder revertir les retallades que en els últims anys s’han patit, tant a Educació com a Sanitat.

El manifest que 18G, que apareix a sota d’aquesta notícia, se li va lliurar a la Consellera. Mentrestant fora es cridaven consignes a favor de la pública entre les quals una de les que millor il·lustren les demandes dels concentrats: «Sí que hi ha diners, els doneu a l’Opus Dei!

L’Escola Pública Catalana ha de poder oferir el millor servei educatiu, com a servei universal que arriba a tothom. El primer pas: revertir les retallades, per tal de mantenir la qualitat que havia estat aconseguida en dècades anteriors. El segon pas: una nova llei d’Educació que atengui a les necessitats i aspiracions del conjunt de la Comunitat Educativa molt crítica amb l’actual LEC.

Aquesta convocatòria del dimecres 18, feta des de la CGT, precedeix a una altra jornada de vaga convocada per la intersindical dels i de les docents, per al 9 de febrer. En ambdós casos l’objectiu primer és revertir les retallades que ha patit l’Ensenyament Públic, a més de propiciar un temps i un espai de reflexió sobre l’Escola Pública Catalana.

L’Assemblea Groga de la Comunitat Educativa ha convocat aquest dissabte 21 de gener, a les 10:30, a l’Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190, Barcelona), a la reunió preparatòria del “Debat Extraordinari sobre l’educació pública catalana”.

Manifest 18G

El nostre ensenyament públic ja patia d’infrafinançament abans de les retallades. Segurament mai ha arribat a rebre una inversió proporcional a la importància que té com a pilar bàsic de la nostra societat. Als darrers anys però, els successius governs d’aquí i d’allà, han passat del menyspreu al desmantellament de l’escola pública, començant a Catalunya per la pròpia LEC, una llei privatitzadora que ens fan complir a nosaltres, però que incompleixen ells, ja que diu que l’any 2017 els recursos econòmics destinats a l’educació han de ser del 6% del PIB i la realitat és que no arriben al 3%.

Les retallades dels darrers anys han malmès i continuen deteriorant greument la qualitat de l’educació pública i les condicions laborals dels i de les treballadores de l’ensenyament. Des del 0-3, a on s’ha suprimit la dotació de la Generalitat de 1800 euros per nen o nena, fins a la Universitat, a on s’han apujat les taxes al voltant del 65% i s’han reduït plantilles, entre d’altres actuacions.

En aquest context, l’actual govern presenta uns pressupostos en els quals la inversió en educació pública segueix sent molt inferior a la del 2010, i que mantenen unes retallades que en el seu moment van dir que serien conjunturals, mentre que incrementa la dotació pels concerts , que pràcticament tornen a rebre la mateixa quantitat de diners públics que abans de la crisi.

Avui, a dintre del Parlament es debaten les esmenes a l’àrea d’educació. Avui, nosaltres fem vaga i estem aquí fora per exigir que siguin incloses als pressupostos les següents mesures que considerem de mínims i urgents:

  • El retorn a l’horari lectiu: 18h a secundària i 23h a primària.
  • Substitucions de tot el personal des del primer dia i des de l’1 de setembre.
  • Reducció de 2 hores lectives a les treballadores i treballadors majors de 55 anys.
  • Cobrament del juliol del personal substitut.
  • Cap tancament d’aules a l’ensenyament públic i reducció de ràtios.
  • Oferta pública suficient que garanteixi l’estabilitat del personal interí per reduir l’actual i inacceptable taxa d’interinitat.

Hi ha prou diners per incloure totes aquestes reivindicacions en els pressupostos. És qüestió de voluntat política que els diners de totes i de tots vagin o a l’ensenyament públic o a les escoles de l’Opus Dei. Igual que és qüestió de voluntat política invertir-los en la sanitat pública i els serveis socials, en lloc de subvencionar entitats privades o rescatar empreses i bancs.

Fem aquesta vaga després de molts debats als centres amb els nostres companys i companyes. I aquesta tarda farem una assemblea de treballadores per valorar la seva continuïtat. Ells tenen diners per incorporar als pressupostos totes les reivindicacions plantejades. Si no ho fan, nosaltres tenim raons i temps per seguir mobilitzant-nos i fer més vagues.

Avui, no els exigim que no hi hagi més retallades. Avui els exigim que reverteixin les retallades!!

Comparteix: