Ni Ordenances fiscals ni modificació de l’IBI

Tal com va passar amb l’intent del Govern d’aprovar les ordenances fiscals, la modificació de l’IBI va quedar bloquejada per l’oposició en el darrer ple.

mallenDaniel Mallén va ser l’encarregat de presentar el punt – llavors era membre del Govern – i va exposar que l’IBI suposa el 40% dels ingressos de l’Ajuntament, amb un valor absolut de 20 milions d’euros. Mallen va informar que, en cas de no aprovar-se la modificació del tipus d’IBI, les arques municipals deixarien de recaptar uns 2 milions d’euros, fet que podria afectar a la qualitat dels serveis que es presten a la ciutadania i va avisar que molts d’ells podrien patir retallades.

La proposta de Compromís i ERC només va tenir el suport de Maria Reina (ICV) i del regidor no adscrit Jordi Miró. Malgrat donar suport a la modificació, els dos regidors de l’oposició van criticar durament la gestió de Mallén, arribant a demanar la seva dimissió.

El portaveu de CiU, Josep Grau, va criticar que només es portés l’IBI i no les ordenances fiscals completes. Grau lamentava que el Govern no presentes totes les ordenances, els pressupostos i un pla d’inversions, i responia a Mallén dient que no calien retallades, doncs “hi ha a tresoreria un romanent de 14 milions d’euros”.

bunañoManuel Buenaño (PP), va defensar a Mallén i va dirigir les crítiques a quins van fer alcalde a Carles Escolà (ICV-CiU i ERC), ja que, des de llavors “tenim Cerdanyola paralitzada durant un any i mig”. Buenaño va criticar la falta de valentia d’Escolà, qui no es va atrevir a presentar una moció de confiança per aprovar – tal com va fer Ada Colau a Barcelona – les ordenances fiscals i els pressupostos.

La portaveu de Ciutadans Sonia Rodríguez va criticar la improvisació contínua del Govern, que a hores d’ara “no té un model ni unes línies bàsiques per seguir quant a impostos, pressupostos, inversions ni pla estratègic de ciutat. Rodríguez també criticava la irresponsabilitat d’Escolà per portar els punts al ple sense tenir els suports necessaris per aprovar-los.

Paco Ortiz (PSC) va utilitzar el símil de l’estudiant i va dir que Compromís “ha anat a l’examen final amb tota la matèria pendent i sense preparar (…) i no passen la prova”. Ortiz anunciava que el problema no era l’aprovació de la modificació de l’IBI, sinó la incapacitat del Govern d’aprovar els grans punts econòmics de la ciutat.

Comparteix: