Bellaterra posa en marxa el parc dels esquirols

El projecte, dissenyat pel biòleg Josep Lascurain, inclou mesures com la instal·lació de passos elevats i menjadores per a protegir els esquirols del poble de Bellaterra.

M2E72L139-139R401B381Bellaterra és un poble estretament lligat als esquirols. Prova d’això n’és el seu escut, on l’únic element és l’esquirol, un disseny que es va escollir anys enrere en un procés de participació ciutadana.
Antigament, la població d’esquirols a Bellaterra era molt elevada, però amb el creixement urbanístic del poble la presència d’esquirols s’ha reduït de forma important.

L’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra va identificar diversos punts d’atropellaments freqüents d’esquirols i per buscar-hi una solució va encarregar un estudi i l’elaboració d’un projecte al biòleg Josep Lascurain per a garantir la protecció dels esquirols.

Aquest projecte pioner consisteix en la instal·lació de dos passos elevats al quilòmetre 3 de la carretera BV-1414, unes menjadores i unes càmeres de fotorampeig que detecten la presència dels esquirols. Per aquesta carretera, segons un estudi de la Diputació de Barcelona del 2013, hi passen 6.611 vehicles al dia. Fins ara, els esquirols creuaven aquesta carretera, que separa el torrent de Bellaterra i el parc de la Font de la Bonaigua. Els ponts de corda, situats a 15 metres d’alçada, es van instal·lar aquest estiu i des d’aleshores no s’han produït nous atropellaments d’esquirols.

Josep Lascurain ha explicat que Bellaterra disposa de 2,16 hectàrees de bosc madur, i que té una presència d’entre 4 i 6 esquirols per quilòmetre quadrat, el que suposa “un bon indicador de la connectivitat biològica de Bellaterra”. Segons el biòleg, “el projecte pioner implantat a Bellaterra és una estratègia viable per a la protecció dels esquirols que és exportable a altres municipis del Vallès Occidental, l’Àrea Metropolitana i Catalunya”.

En un futur, l’EMD de Bellaterra instal·larà nous passos elevats en altres indrets, i promourà la instal·lació de més menjadores pel poble, com ara al Camí Verd.

Comparteix: