Les municipalitzacions no arriben: Clece continua gestionant el servei de neteja i el SAD

Malgrat repetir reiteradament a l’oposició que els serveis de neteja de les instal·lacions municipals i d’atenció domiciliaria es podia remunicipalitzar immediatament, Compromís per Cerdanyola continua sense recuperar els dos serveis gestionats per Clece.

ajuntamentEl 18 de setembre de 2015 va finalitzar el contracte que tenia l’Ajuntament amb Clece – empresa de Florentino Pérez – per gestionar els serveis de neteja de les instal·lacions municipals. Una setmana després el Govern va aconseguir aprovar al ple una pròrroga amb l’empresa perquè continués gestionant, durant quatre mesos, el servei de neteja de les instal·lacions municipals. L’objectiu de Compromís era aprofitar aquest termini per fer un estudi tècnic i econòmic per tal de garantir la viabilitat de la remunicipalització.

En el ple de setembre del 2015 Maurici Jaumandreu va veure el servei de neteja de les instal·lacions municipals com “una oportunitat que ens hem trobat”, alhora que nomenava els beneficis que hi hauria quan el servei es recuperés: l’Ajuntament s’estalviaria el 21% d’IVA i el marge de benefici industrial – en eliminar els intermediaris -, uns estalvis que permetrien millorar la qualitat del servei i les condicions de les treballadores.

De la finalització d’aquella pròrroga han passat ja dotze mesos i, a hores d’ara, el servei el continua prestant Clece. Aquest fet contradiu les paraules de Carles Escolà quan estava a l’oposició, que deia que és un servei que es pot remunicipalitzar “si hi ha voluntat política”:

Carles Escolà. Ple de juliol del 2013:

“En el cas d’aquest servei (neteja de les instal·lacions municipals) ens oposem a la gestió privada de forma particular, perquè aquest servei podria gestionar-ho directament l’Ajuntament amb una forma de gestió directa, només cal voluntat política i és més que evident que el govern no la té.”

En el mateix ple Escolà descrivia les accions poc ètiques de l’empresa per tal de millorar el contracte amb l’Ajuntament:

“En el cas d’aquesta empresa hem de recordar que fa dos anys, quan es volia tornar a adjudicar un nou contracte a aquesta empresa, com finalment es va fer, aquesta empresa dins dels seus mecanismes per pressionar l’Ajuntament va deixar de pagar a les treballadores perquè volia negociar amb més força amb l’ajuntament, que quedi clar que aquest és el tipus d’empresa que té aquest contracte.

Clece també gestiona el Servei d’Atenció Domiciliària

L’empresa Clece no només s’encarrega dels serveis de neteja de les dependències municipals, sinó que també gestiona el Servei d’Atenció Domiciliaria, malgrat haver incomplert el contracte en 2013, tal com denunciaven les seves treballadores.

Llavors Compromís per Cerdanyola va denunciar públicament que l’empresa estava amenaçant les treballadores del servei amb l’acomiadament per aconseguir que acceptessin nous contractes on s’imposaven condicions de treball totalment diferents, malgrat que el plec de clàusules administratives de la concessió obligava l’empresa a mantenir la totalitat de la plantilla i totes les seves condicions de treball. Al mateix temps, Compromís denunciava que Clece no proporcionava el material adequat per a què la plantilla del SAD de Cerdanyola pogués fer les seves tasques correctament, fets que constituïen greus incompliments de la normativa laboral.

Aquell mateix any Compromís acusava el Govern que aquest no tenia voluntat política per recuperar un servei que “es podia fer de manera immediata”, tal com veureu a la següent transcripció de la intervenció de Carles Escolà en el ple de juliol del 2013:

“Nosaltres no ens cansarem i sortirem una vegada i una altra en defensa dels serveis públics, més encara quan es tracta d’un servei tan bàsic com l’atenció domiciliaria. Aquest servei podria assumir-se directament perque a més l’ajuntament tenim la capacitat de formar a treballadores i treballadors al nostre servei d’ocupació. Tenim molt clar que podríem recuperar aquest servei i recuperar-lo de manera immediata, millorar-lo reduint el seu cost a l’eliminar els intermediaris, millorar sobretot la coordinació amb els serveis socials municipals i crear mecanismes de participació de les treballadores i mecanismes de control de la ciutadania. Ja ho he dit i ho torno a dir, aquest servei es podria assumir de forma immediata (…) perquè no requereix una gran infraestructura i per tant, una gran inversió”.

El cas de Cerdanyola no va ser un cas aïllat. Situacions semblants s’han viscut en A Coruña o més a prop: Sabadell. A Sabadell les treballadores del SAD van denunciar en 2015 les condicions laborals de l’empresa: eliminació de dos plusos salarials, plantilla amb material insuficient per realitzar les seves tasques, manca de prevencions de riscos laborals i, fins i tot, reducció de plantilla.

Aquests incompliments posen en greu perill la situació de les persones usuàries del servei, ja que són persones amb un grau de dependència o en situació de fragilitat.

Clece, una màquina d’extreure recursos públics

Clece és una gran empresa de més de 73.000 treballadores del grup ACS Servicios y Concesiones, presidida per Florentino Pérez, el màxim mandatari del Real Madrid CF.

L’objectiu de Clece és el mateix que té qualsevol empresa que gestiona els serveis públics: anteposar la maximització dels beneficis a la qualitat del servei prestat. En aquest sentit, Clece s’ha desplegat per tot el sector públic per fer el seu negoci.

Comparteix: