Nou macroabocador a Cerdanyola? S’intensifiquen els treballs de Puigfel al clot de Can Fatjó dels Aurons

PANO_20161218_135818

Durant aquests dies s’han confirmat que els treballs al clot de Can Fatjó dels Aurons que està realitzant l’empresa Puigfel s’estan intensificant. Aquests treballs, segons els experts, no són per restaurar el clot – tal com els exigeix la Generalitat – sinó per preparar el vas per fer-hi un abocador: arreglar els camins de l’interior del clot per on passarien els camions amb els residus i allisant les vores del vas per instal·lar les làmines aïllants de geo-tèxtil, bentonita i polietilè per aïllar el vas.

Puigfel ha iniciat aquestes preparacions del vas sense esperar que l’Ajuntament respongui a la instància que l’empresa va entregar a l’Ajuntament el passat mes de juny demanant una llicència per iniciar una activitat d’abocador al clot. A data d’avui, sis mesos després, l’Ajuntament encara no ha tancat la porta a l’activitat. En aquest sentit, la ciutadania es mostra incrèdula, ja que “els partits que actualment governen a l’Ajuntament sempre s’han mostrat contrari a fer un abocador a Can Fatjó dels Aurons”.

Una requalificació urbanística podria suposar un nou desastre mediambiental

La plataforma contra l’abocador de Can Fatjó dels Aurons defensa que es compleixi la normativa i el pla de restauració de l’argilera: restaurar amb terres netes, atès que restaurar-lo amb qualsevol altra cosa requeriria una requalificació urbanística dels terrenys.

En cas de requalificar els terrenys l’empresa Puigfel podria dur a terme el seu negoci de gestió de residus abocant-hi runes, deixalles o altres residus mentre que ni l’Ajuntament ni cap altra administració tindria capacitat per oposar-s’hi.

L’Ajuntament, en sis mesos, ni ha respost ni ha publicat les intencions de Puigfel

El Govern de Cerdanyola ha anunciat que el passat 14 de juny va rebre una sol·licitud de Puigfel S.A. per aconseguir una llicència d’activitat d’abocador a Can Fatjó dels Aurons. L’Ajuntament no va atorgar la llicència perquè “és tècnicament és incompatible la simultaneïtat de l’activitat extractiva amb llicència vigent amb l’activitat proposada de restauració”. Això deixaria la porta oberta a què, si Puigfel dona per finalitzada l’activitat extractiva podria aconseguir la llicència per l’activitat d’abocador.

cronologiaL’Ajuntament afirma que està treballant en una resposta tècnica i jurídicament fonamentada per denegar aquesta llicència d’abocador al clot de Can Fatjó dels Aurons, i sembla que aquesta es podria basar en que la qualificació urbanística dels terrenys no permet l’activitat d’abocador a Can Fatjó dels Aurons.

En tot aquest temps – sis mesos – , l’Ajuntament no ha fet públiques les intencions de Puigfel, endarrerint així l’organització popular per lluitar contra l’abocador abans no sigui massa tard.

Respecte als últims moviments de terres, l’Ajuntament no ha vist cap indici d’actuació il·legal i diu que continuarà fent inspeccions per garantir que les activitats que es facin s’ajustin als permisos que té l’empresa. És a dir, els tècnics de l’Ajuntament no han vist cap indici de proves en veure que l’empresa Puigfel està preparant un vas per construir-hi l’abocador, tal com es pot veure a simple vista a les fotos que hem adjuntat en la notícia.

Desconfiança general en l’Administració

La plataforma mostra desconfiança vers l’administració, ja que dubten que vetlli per fer les coses bé. Aquesta tesi es basa en el nyap de l’abocador Elena, que es va presentar com a modèlic i és un desastre mediambiental, o el paper de l’administració en la gestió post-clausura de l’abocador de Can Planas. A més a més, tal com deia Rosa Guallar en 2014, “La llei no garanteix que no es faci i la Generalitat pot canviar la llicència i els permisos per altres tipus de residus com ja va fer amb Can Planas”.

Puigfel va tenir un expedient sancionador

L’any passat el Departament de Territori i Medi Ambient va iniciar un expedient sancionador contra l’empresa d’Andreu Puigfel per no haver restaurat el clot de Can Fatjó – requeriment que tenia de la Generalitat des de l’any 2013 – i per no haver-hi de pagar el dipòsit d’1,5 milions d’euros.

L’abocador podria iniciar l’activitat sense llicència

Puigfel, “L’empresa dels abocadors”, podria activar l’abocador de Can Fatjó sense cap tipus de llicència, tal com ha fet amb altres dipòsits en què li ha sortit més a compte pagar la multa que esperar el permís.

Història del clot de Can Fatjó

En la dècada de 1950 els terrenys de Can Fatjó eren una pedrera, fins que el 1963 el Ministeri d’Indústria va autoritzar a l’empresa Almar Productes Ceràmics explotar l’espai per extraure argiles. Aquesta activitat va generar el clot que tenim en l’actualitat.

Andreu Puigfel, el conegut empresari dels abocadors, va aconseguir els drets d’explotació del clot en 2009 amb clares intencions d’aturar les activitats mineres i fer un nou abocador de residus d’ecoparc en un forat que té una profunditat de més de 60 metres i una capacitat de tres milions de metres cúbics, just quan el Govern tripartit de la Generalitat apostava pels dipòsits controlats com el «modèlic abocador Elena». Finalment, la pressió de la ciutadania va aconseguir aturar el projecte de Puigfel gràcies a un informe contrari de l’Ajuntament en el sentit que l’abocador de residus municipals no podia ser de tramitació privada, una declaració d’incompatibilitat urbanística i la denegació del permís ambiental de la Generalitat.

Comparteix: