Cerdanyola continua en risc per contaminació atmosfèrica

Cerdanyola preveu que avui, per tercer dia consecutiu, es tornin a superar els límits de NO2 i PM10. Aquestes partícules són molt perilloses per la salut.

El Servei de Vigilància i Control de l’Aire ha comunicat que avui es podrà tornar a superar el llindar de PM10 i NO2 per sobre dels 50 micrograms per metre cúbic i 160 micrograms per metre cúbic respectivament. Aquesta situació ja es va donar ahir i abans d’ahir a la nostra ciutat, quan es van superar els valors límits de NO2 i PM10.

L’informe de la qualitat de l’aire a Cerdanyola és alarmant

El darrer informe de qualitat de l’aire a Cerdanyola, realitzat el 2014, va alertar que “la qualitat de l’aire a la nostra ciutat és alarmant”.

L’estudi va demostrar que les partícules PM10 podien superar més de 35 vegades a l’any el valor diari de 50 g/m3, es a dir, es poden superar els valors límits establerts per a la i protecció de la salut humana. Quant a les partícules PM2,5 s’han donat una mitjana de 26 g/m3 que és superior al valor objectiu anual de 25 g/m3.

partícules en suspensio pm10 pm5

Què és el pm10 i PM2, 5, com afecta la salut?

Els efectes que les partícules pm10 i PM2, 5 estan associats a malalties de tipus respiratori, com ara la bronquitis, i més recentment també s’han analitzat i demostrat els seus efectes sobre malalties de tipus cardiovascular, creixent desenvolupament de l’asma i al·lèrgies. En el cas de les PM2,5, la seva grandària fa que siguin 100% respirables, ja que viatgen profundament en els pulmons, penetrant en l’aparell respiratori i dipositant-se en els alvèols pulmonars, fins i tot poden arribar al torrent sanguini. A més aquestes partícules més petites estan compostes per elements que són més tòxics (com metalls pesants i compostos orgànics) que els que componen, en general, les partícules més grans.

Recomanacions de la Direcció General de Qualitat Ambiental

Recomanacions sanitàries: En cas que es produeixin situacions en les quals se superen determinats nivells de
concentració de contaminants a l’aire, es recomana adoptar unes mesures de precaució per reduir-ne l’exposició de la població. Com a criteri general, un episodi de contaminació no justifica mesures de confinament. No obstant això, es recomanen algunes mesures que han de tenir en compte els grups de població més sensible o vulnerable i la població en general, segons el cas. Es considera població especialment sensible qualsevol persona amb problemes de cor o de pulmons, nadons, nens en edat preescolar i dones embarassades. Tanmateix, hi ha una sensibilitat individual a la contaminació atmosfèrica, per la qual cosa les persones sensibles no constitueixen un grup homogeni de la població i els símptomes poden variar segons la persona.

Recomanacions sanitàries per a les partícules en suspensió PM10: En cas de produir-se una situació d’activació de l’avís preventiu per PM10, es recomanen, per a la població sensible, reduir l’exercici físic intens, especialment a l’exterior.

Comparteix: