La plataforma contra el crematori demana unió per resoldre el problema

El passat ple municipal la plataforma contra el crematori va tornar a demanar als polítics municipals que treballin junts per trobar solucions i no construir una instal·lació que afectaria la salut dels veïns i veïnes de la ciutat.

crematori2La plataforma demana a l’Ajuntament que presenti el seu rebuig frontal a la construcció del crematori i que treballin tots plegats per trobar una solució als problemes creats pels partits que fa tres anys van donar suport a la instal·lació (PSC, PP, ICV, EUiA i CiU).

Aquesta petició ja la va fer la plataforma en el ple d’octubre, un ple del qual van marxar satisfets perquè, tal com deia Arnau Bria, de la plataforma,  “la majoria va dir que estaven en contra de la construcció del crematori i que tots s’afegirien a la taula per trobar la solució”. Bria també va recordar que en el ple d’octubre es va dir que “la solució era fàcil, que el problema estava en la solució presentada per Compromís i ERC, que era poc forta jurídicament que tots posarien una solució millor (…) i que l’empresa Truyols tenia una predisposició molt bona per negociar.

Un mes després Bria lamentava que els polítics no van ser capaços “de deixar els colors a la porta per defensar a la gent que representen” a la taula de treball que es va crear. L’objectiu de la taula era començar de zero i que l’empresa veiés que tots els partits estan en contra del crematori, alhora que s’aportarien possibles solucions per resoldre la situació contractual. Segons Bria, només un dels grups va anar a la taula amb una solució preparada, mentre que “la resta va anar a divagar i veure que passava o simplement dir que no donava suport a la solució si implicava algun tipus de compensació”, i afegia que cap partit polític va acudir a la taula de treball havent-se estudiat “els informes de les relacions prèvies amb Truyols i el contracte a fons”.

Pel que fa a l’empresa, Bria va recordar que aquesta no ha aportat els detalls tècnics de la instal·lació i que hi ha grups que accepten negociar “uns valors acceptables de contaminants per així resoldre el problema”, posant en perill la salut del poble.

La regidora de serveis funeraris, Elena Solà, va manifestar el rebuig incondicional del govern i es va mostrar favorable a explorar totes les solucions possibles, al marge de les que van presentar i que van ser rebutjades per l’oposició. Elena demanava a l’oposició que presentin alternatives i propostes i no posin problemes al Govern quan aquest presenta una solució, “si algun grup presenta una proposta viable des del punt de vista legal, nosaltres tenim el compromís de tirar-la endavant”, deia Solà, qui també va anunciar que s’ha demanat un informe – que el farà arribar als membres de la taula de treball – per determinar el nivell de contaminació – dioxines, metalls pesants,… – que provoca un crematori durant la seva activitat.

Els grups de l’oposició també van respondre a la intervenció de la plataforma contra el crematori. La portaveu d’ICV-EUiA Maria Reina, considerava que el plantejament del crematori no era l’adequat i que amb les dades que té sobre la taula replantejaran la seva postura inicial i donarien suport a les peticions de la plataforma.

Per la seva banda, Marc Costa (CiU), va mostrar la seva oposició al crematori i es va mostrar partidari de mostrar una solució consensuada per tothom: ampliar els anys de contracte amb Truyols a canvi de no construir la instal·lació. Aquesta proposta presentada per CiU va ser agraïda per Manuel Buenaño, portaveu del PP, qui es va mostrar prudent fins que arribin tots els informes i saber si és possible. Sonia Rodríguez, de Ciutadans, va exposar que el seu grup estava estudiant totes les vies possibles i els informes que té al seu abast per donar suport a qualsevol solució dins de la legalitat. Per últim, Víctor Francos, del PSC, es va mostrar expectant fins que “el govern presenti una proposta alternativa al projecte que hi ha”.

Comparteix: