Stop Direccional lamenta que el 3r estudi presenta propostes que no solucionen el problema ambiental

La plataforma Stop Direccional va intervenir ahir a l’audiència pública de novembre per exposar que el tercer estudi de Can Planas presenta unes propostes continuistes que no solucionen el problema ambiental de l’abocador.

DSC01094Stop Direccional va intervenir ahir per parlar del tercer estudi sobre Can Planas, un estudi que, segons la plataforma, l’ha realitzat una empresa a dit, està fet a mida i es basa en un “copia-i-pega” dels estudis anteriors, sense fer cap treball de camp i amb errors greus, com “dir que l’hidrogen és un gas que fa pudor”.

La plataforma va aprofitar aquest estudi per recordar, tal com diu, que l’Ajuntament té responsabilitats de protecció ambiental de l’entorn, i considera greu que, “seguint aquesta màxima, l’Ajuntament continuï sense senyalitzar el perímetre de l’Abocador Elena”, un abocador que desprèn gasos tòxics sense control i que afecta directament a la ciutadania que transita la zona sense cap tipus de coneixement.

Stop Direccional continua demanant responsabilitats, recordant que hi van haver moltes empreses que van abocar a Can Planas i, malgrat que no es coneixen totes, una sí que es coneix, ja que “va demanar una solicitud que, malgrat mai es va concedir, van abocar residus”. La plataforma també va acusar l’AMB, “qui, des de 1981, va gestionar l’abocador i suposadament va fer un seguiment”. Stop Direccional ha demanat al Govern que esbrini quines actuacions ha fet l’AMB en tot aquest temps.

L’abocador continua viu

Gràcies al tercer estudi, la plataforma ha conegut que Can Planas continua viu, ja que “hi ha una tendència continuada de tòxics, com amoni, metalls d’alumini, ferro, clorurs, sodi, potassi,… en els lixiviats. Aquests són els lixiviats que la plataforma porta temps denunciant que van a parar a la xarxa pública de clavegueram, cometent un atac mediambiental greu i criticant al Govern de “no haver fet res per evitar-ho”.

La salut de les persones no és prioritat

Stop Direccional lamenta que el document descarti les solucions definitives perquè l’estudi diu que són “econòmicament inviables”, fet que mostra que “per al Govern, la prioritat no és la salut de les persones, sinó l’economia”, i es pregunta: “quin preu té una vida humana”? Segons els activistes, el document parteix del fet que el cost d’una vida és zero.

Propostes realitzades per anònims

La plataforma denuncia que les propostes que presenta el tercer estudi estan redactades per quatre persones, tres de les quals són anònimes. Aquestes propostes són les mateixes que havien abans d’encarregar l’estudi: segellat tricapa impermeable per evitar que entri l’aigua i reactivi els químics de l’interior i una barrera hidràulica amb cinc pous amb bombes per extraure lixiviats. La plataforma denuncia que això només amaga el problema i no el soluciona i que, a més, sospita que el manteniment de les bombes brillarà per la seva absència.

La intervenció va finalitzar demanant al Govern que detingui el Centre Direccional fins a solucionar la problemàtica dels abocadors, que es trobin responsabilitats i que es realitzi un ple monogràfic o una taula pública amb representants de tots els partits per abordar la problemàtica. El grup va emplaçar a tots els partits a reunir-se amb Stop Direccional per tal de conèixer de primera mà i fer públiques les opinions i intencions futures de cadascú.

Per últim, Stop Direccional va recordar que, malgrat haver-ho demanat durant mesos, no va assistir al Consell de Medi Ambient perquè la normativa de l’Ajuntament només l’ha invitat amb dret a veu, però no a vot. En aquest sentit, Stop Direccional denuncia aquestes restriccions i diu que “es lamentable que el Govern prohibeixi actuar de ple dret al Consell a qualsevol persona que, a títol individual, estigui interessada en participar-hi i li obligui a pertànyer a una associació legalitzada, retallant així el dret de participació ciutadana.

Comparteix: