Una possible qüestió de confiança posa en perill el govern de Compromís – ERC

Pau Ortolà (C’s), Marc Costa (CiU) Manuel Buenaño (PP) i Víctor Francos (PSC) han passat pels estudis de Cerdanyola Ràdio amb un denominador comú: la inestabilitat d’un govern amb un futur molt incert. Tots els grups han criticat la falta de diàleg del govern d’Escolà amb els grups de l’oposició.

governtrencat

El periodista local de Cerdanyola Ràdio, Xavi Poza, en la seva ronda de converses amb els portaveus dels partits locals, ha preguntat als grups de l’oposició sobre el futur del govern de Compromís-ERC. Tots els portaveus han coincidit en que si no hi ha un canvi d’actitud del govern actual, pot arribar una questió de confiança o una moció de censura.

Pau Ortolà: “La pilota de la moció de censura està a la teulada de CiU”

Pau Ortolà va titllar al govern d’irresponsable per portar els punts al ple sense els suports necessaris i per haver format un govern fruit d’una investidura que se sustentava pel procés independentista “entre forces polítiques molt distintes, com Compromís, ERC, CiU i ICV-EUiA”. Segons Ortolà, això ha portat a què en el ple es tractin temes de política nacional i autonòmica “malbaratant les energies del plenari en coses que no toquen”, a més a més, el portaveu de Ciutadans creu que aquest pacte ha creat diferències irreconciliables en àmbits locals “ja que no es pot barrejar l’aigua amb oli”.

Arribats a aquest punt, Ortolà no veu idoni que ara l’oposició “salvi la papereta de les ordenances fiscals o dels pressupostos”, quan el Govern es troba en la situació que es troba perquè no ha tingut visió estratègica “quan va fer fora a CiU a falta d’un mes per presentar aquests punts tan importants”.

Fruit d’aquests pactes impossibles, el Govern ha arribat a una situació molt difícil de gestionar. Per aquest motiu Ciutadans està a l’expectativa d’una qüestió de confiança o d’una moció de censura però, segons Ortolà, la pilota està a la teulada de CiU, “que és la fitxa que ha saltat del Govern i és la que ha provocat aquest canvi al plenari” i “van cometre un error pactant amb les CUP i ERC, els ha sortit el tret per la culata, i això era previsible, perquè això passa quan dones suport a aquest tipus de grups”.

En cas que CiU plantegi una moció de censura Ciutadans l’estudiaria per donar suport, però “el PSC hauria de fer un pas endavant i presentar algun candidat”. Ciutadans de moment es queda a l’expectativa per veure si el govern actual “s’adapta a la nova situació, s’obre i es dedica a parlar de temes locals amb els grups de l’oposició”.

Marc Costa: “No estem pensant en fer cap moció de censura”.

Marc Costa va recordar que ells van donar suport a la investidura de Carles Escolà perquè liderés un canvi de ciutat però, en veure que un any no s’avançava, van aconseguir entrar al govern per donar estabilitat i tenir més possibilitat de gestionar la ciutat en temes que estaven aturats.

Ara, mesos després, amb la sortida de CiU, el govern ha tornat a quedar-se en una situació de debilitat, però Marc Costa assenyalava que CiU no estava pensant en fer cap moció de censura, “però si que demanem més diàleg, ens han tractat incorrectament i en tot cas el que han de fer precisament és intentar parlar, entendre’ns i consensuar temes des de l’oposició”, deia el portaveu del grup municipal, que té la intenció de continuar a l’oposició de manera constructiva – però dura – fins al final del mandat.

Manuel Buenaño: “Posaríem sobre la taula un govern de concentració”.

Manuel Buenaño mostrava alarmat la manera de fer del govern d’Escolà, ja que, segons diu, tots els governs anteriors “sempre, abans de portar al ple els punts, els ensenyaven a la resta de portaveus per consensuar-los, i si no hi havia consens no anaven a ple”. Buenaño no entenia la postura de l’alcalde “de carregar-se el govern i quedar-se en minoria quan té punts com les ordenances fiscals i els pressupostos per aprovar”.

A Buenaño la situació actual li recorda al final de l’etapa de Morral, que fa finalitzar amb una moció de censura encapçalada pel PSC. Actualment Escolà està convocant a tots els portaveus, i Buenaño creu que “tots els portaveus acabarem en una taula rodona, perquè la ciutat no pot continuar amb un govern en minoria que no obre les portes als grups de l’oposició”. En aquesta possible taula rodona, el portaveu del PP posaria sobre la taula l’escenari d’un govern de concentració i, si no s’arriba a cap acord, “podem haver-hi molts escenaris, com la dimissió de l’alcalde, la qüestió de confiança i, potser, una moció de censura plantejada pel PSC”. De tots aquests escenaris plantejats, Buenaño aposta per la dimissió d’Escolà “hauria de dimitir, marxar-se a casa perquè en un any i mig hi ha hagut tres governs diferents i porta el govern de manera irresponsable”.

En cas de dimissió, Buenaño va assenyalar que el següent pas seria una nova investidura, “que és l’escenari que s’està comentant des del dijous del ple d’octubre”. El portaveu del PP també va nomenar la llei per recordar que “si un d’aquests tres punts – ordenances fiscals, pressupostos o modificació del reglament orgànic municipal – queda rebutjat, l’alcalde s’hi ha de sotmetre a una qüestió de confiança.

Víctor Francos: l’alcalde, dintre de les seves competències, té l’opció de plegar

Víctor Francos ho té clar “Escolà no té ni projecte de ciutat ni majoria plenària per tirar endavant el seu “no projecte” que es desfà per setmanes”.

Francos critica que Escolà no rectifica ni intenta parlar amb l’oposició, i “amb la majoria minoritària que té l’actual govern – 9 de 25 regidors – no pot tirar endavant res sense pactar”, i denuncia que “el que no es pot fer és acusar a l’oposició de no votar a favor el que ell vol (…), la ciutat no pot tirar endavant així, no val que cada vegada que l’alcalde perd un punt faci discursos dient que la culpa és dels altres”.

Francos opina que Escolà està tirant endavant el govern de manera irresponsable i que això ha provocat que en un any i mig haguérem tingut tres governs diferents, “el Govern que hi ha ara a Cerdanyola és el que ha volgut Carles Escolà, ara s’ho troba (…), que faci una reflexió, amb nou regidors l’Ajuntament no pot arribar al final del mandat, com es a demostrar al ple d’octubre”, on es van tombar les ordenances fiscals. Segons el portaveu del PSC, “l’obligació és que quan portes al ple les ordenances fiscals tinguis els suports per poder-les aprovar”.

En aquest sentit, Francos diu que els punts que el seu grup municipal vota en contra és perquè “no compartim el full de ruta que té Escolà per Cerdanyola, i com no el compartim no podem votar a favor”. I aconsellava a l’alcalde que “hi ha coses a les quals haurà de renunciar, perquè la democràcia és això, si no tens majoria absoluta has de negociar per aconseguir els vots, la democràcia no és imposar ni dir que l’oposició és irresponsable per tombar els punts”.

Francos tancava el tema recordant que l’alcalde pot anunciar que el seu projecte hi ha fracassat i “dintre de les seves competències està l’opció de plegar” i, respecte a la moció de censura, “no és una possibilitat que el PSC estigui negociant ni preparant, d’entrada es pot fer una qüestió de confiança i mesurar les seves forces”.

Comparteix: