Antoni Morral: “volien perjudicar-me a mi i al procés”

L’exalcalde Toni Morral i l’exregidor Santi Cayuela van realitzar ahir una roda de premsa per donar a conèixer a la ciutadania que s’ha arxivat el “Cas Altis”, un cas que, segons Morral, tenia com objectiu principal perjudicar la causa que ell defensava: el procés català.

Toni Morral i Santi Cayuela han tornat a aparèixer en públic per donar a conèixer a la ciutadania l’arxivament del Cas Altis, ja que el jutge ha considerat que l’adjudicació de l’Altis i les piscines a la Federació Catalana d’Handbol es va realitzar ràpidament pel bé de la ciutadania. En cas de no haver-hi actuat tan ràpidament, s’haurien acomiadat a 16 treballadores i s’haguera deixat sense servei a més de 900 persones.

Segons Morral i Cayuela, aquesta només va ser una gestió més de les moltes que van realitzar durant el seu mandat, un mandat on “el govern intentava resoldre els problemes de ciutat i amb l’Altis hi havia un problema i es va trobar una solució”. Cayuela recordava que la solució es va trobar per afavorir a la ciutadania i a les treballadores, mai “per interès propi ni per afavorir a ningú”.

Volien perjudicar-me a mi i al procés

Antoni Morral, de seguida que es va adonar de la notícia, va decidir dimitir de la secretaria de l’ANC, ja que intuïa que “darrere d’aquesta denúncia hi havia un interès polític no només per perjudicar-me a mi sinó per perjudicar la causa que jo defensava – el procés català -”.

Les intuïcions de Morral es basaven en els fets de 2014. Aquell any van aparèixer les gravacions del ministre d’Interior amb el director de l’oficina antifrau de Catalunya conspirant els dos i organitzant una caça de bruixes per fer mal al moviment independentista. En aquell moment Morral era el secretari de l’ANC i intueix que aquest va ser el motiu pel qual el portaveu del PP de Cerdanyola, Manuel Buenaño, assessor d’Alberto Fernández Díaz, germà del ministre d’Interior, va portar aquest expedient del Cas Altis a fiscalia, entre molts altres expedients – que no van tenir cap rellevància judicial -, però que si li van servir a Morral per sospitar que “no importava un cas o un altre, no importava el què, sinó el qui”.

L’Ajuntament es presenta com acusació particular

En gener del 2015, fruit d’una moció presentada per ERC, el plenari va votar a favor de què l’Ajuntament es presentés en el “Cas Altis” com acusació particular. Aquest fet a Morral li va generar tristesa, perquè perjudicava treballadors de l’Ajuntament, incomprensió, perquè es va trobar més satisfacció en criticar el passat que en construir el futur i indignació, perquè es va utilitzar un argument fals, ja que teòricament es presentaven com a acusació particular només per tenir accés a l’expedient i fer arribar la informació a la ciutadania, quan “no cal presentar-se com acusació particular per tenir la informació completa del mateix”. En aquest sentit, Cayuela va recordar que l’Ajuntament no ha fet arribar cap informació a la ciutadania, motiu pel qual ells han fet una roda de premsa, per fer arribar a la ciutadania la resolució alhora que es va comprometre a fer arribar les 12 pàgines d’argumentació del jutge a qualsevol ciutadà que ho demanés.

L’Ajuntament no presentarà recurs contra l’arxiu del Cas Altis

Tal com informen els mitjans de comunicació de l’Ajuntament, el Govern municipal va notificar a la Junta de Portaveus la decisió de no presentar recurs contra la resolució judicial de sobreseïment provisional de l’anomenat cas Altis i ”el consegüent arxiu de les actuacions” judicials. L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, així ho va confirmar el 27 d’octubre a Cerdanyola Ràdio (105.3FM), tot destacant que ja s’ha notificat a la Junta de Portaveus celebrada aquesta setmana i que s’ha lliurat  la documentació relacionada amb el tema.

Un silenci de dos anys

Durant dos anys, Morral ha estat a l’ombra, sense donar explicacions però amb la consciència tranquil·la i decidida parlar un cop el procés estigui tancat, com ha sigut el cas. Aquesta estada a l’ombra li ha causat a Morral dolor, ja que es declara com a “persona a la qual li agrada fer política”.

Els dos polítics van voler agrair a totes les persones que els han donat suport durant tot aquest temps, i molt especialment “a aquelles persones que a més de donar suport han donat la cara, algunes d’elles arriscant”, deia Morral.

S’ha pervertit la política

Santi Cayuela lamenta que s’estigui pervertint la política. “La política s’ha de fer amb actuacions polítiques, no amb les desqualificacions tan salvatges que hem rebut, hem sentit autèntiques barbaritats” – deia Cayuela, referint-se a què els han dit corruptes quan el cas ni tan sols havia arribat a judici.

Cayuela demanava a qui els van atacar que reflexionin, “perquè si no reflexionen se’ls hauria de caure la cara de vergonya de tot el que ens van dir, perquè ens han fet molt mal en la nostra trajectòria política, però sobretot a les nostres famílies”.

Precedents

L’any 2008 l’Ajuntament de Cerdanyola, amb Toni Morral al capdavant, va realitzar dues concessions sense cap concurs públic (Piscina Municipal de Montflorit i Centre Esportiu Altis) a la Federació Catalana d’Handbol. Aquesta decisió va ser aprovada en un plenari amb vots a favor d’ICV, EUiA, CiU i PSC. Llavors, Fèlix Riba (CiU) era regidor d’esports i Santiago Cayuela (ICV-EUiA) de finances. Sis anys després, aquestes concessions van ser denunciades i mirades “amb lupa” per la fiscalia per suposades irregularitats.

ICV sempere ha defensat que es va treballar ràpidament per resoldre l’imminent tancament de l’Altis, ja que l’empresa gestora se’n deixava de fer càrrec sobtadament. A més a més, el govern va treballar amb rapidesa per a poder obrir la piscina de Montflorit l’estiu del 2008. Gràcies a aquesta, segons ICV-EUiA, les dues instal·lacions van continuar funcionant amb normalitat i es va evitar l’acomiadament de 16 treballadores de l’Ajuntament i el tancament d’unes instal·lacions que donaven servei a més de 900 persones.

Comparteix: