La UAB posa en marxa una app per compartir cotxe al campus de Bellaterra

La UAB posa en marxa una app per compartir cotxe al campus de Bellaterra, desenvolupada per una spin-off. Amb l’objectiu de reduir el nombre de vehicles que circulen pel Campus de la UAB s’ha iniciat una prova pilot en la qual ja s’han inscrit prop de 500 persones.

uabCada dia arriben al campus de Bellaterra uns 13.000 vehicles, amb un índex d’ocupació molt baix: 1,2 persones per vehicle, igual que la mitjana de la Regió Metropolitana de Barcelona. Incrementar l’ocupació mitjana i aconseguir un ús racional del cotxe és un dels objectius de la UAB.

Per això, l’spin off de la UAB, Aslogic, ha posat ara en funcionament l’app VAOpoint com a prova pilot, al campus de Bellaterra de la UAB, coincidint amb la Setmana de la Mobilitat. El funcionament del prototip és molt senzill. Via telèfon mòbil (descarregant una app) o via web, els membres de la comunitat universitària que accedeixen amb cotxe n’ofereixenviatges, i els potencials acompanyants poden cercar-ne, segons els seus interessos. La plataforma casa qui té interessos similars per proximitat i en genera un avís. Són els usuaris quins decideixen si volen compartir cotxe amb el candidat amb un recorregut i horari similars.

A partir del 17 d’octubre de 2016, els interessats s’han donat d’alta a l’aplicació a través delweb http://vaopoint-uab.aslogic.es/ i han creat o cercat viatges per anar o per tornar de la UAB. El dia 24 d’octubre s’ha iniciat la prova i es podrà començar a compartir cotxe amb els viatges seleccionats a l’aplicació. La iniciativa durarà fins el dia 11 de novembre. Entre els participants que comparteixin cotxe i responguin una enquesta, Aslogic sortejarà un Samsung Galaxy S7.

Per a desenvolupar aquesta app s’ha emprat tecnologia FIWARE, que és una plataforma impulsada per la Unió Europea orientada a proveir una arquitectura oberta, pública i lliure, per tal que les persones i organitzacions puguin desenvolupar productes relacionats amb la Internet del futur. VAOPOINT és un prototip finançat pel setè programa marc de la Unió Europea, adreçat a centres d’alta afluència quotidiana de públic (universitats, polígons industrials, etc.

Tot i que encara manquen uns mesos per millorar la plataforma i comercialitzar-la, “la nostra idea és posar-la a l’abast dels responsables públics de mobilitat, per si en volen aprofitar les noves tecnologies per implementar mesures, orientades a fomentar hàbits de mobilitat més sostenibles”, explica Ignasi Ingerto, director de l’spinn off Aslogic.

El producte final incorporarà, a diferència d’altres plataformes existents al mercat, diversos mecanismes per discriminar els vehicles d’alta ocupació dels que no ho són -com ara la geolocalització consentida i anonimitzada, càmeres per aparcaments, etc.-, per tal d’implementar mesures de foment del cotxe compartit que, “en el cas de la UAB podria ser una reserva de plaça d’aparcament, per exemple”, assenyala Rafael Requena, responsable de Mobilitat de la UAB.

Una spin-off sorgi a l’Escola d’enginyeria

Aslogic és una spinn off de la UAB, sorgida com una aposta conjunta de dos professors de l’Escola d’Enginyeria i un empresari, amb la visió de desenvolupar eines d’alt impacte en l’àmbit social. Jurídicament, és una empresa de base tecnològica, és a dir, un tipus especial d’spin off que permet la participació d’investigadors.

Setmana de la mobilitat

Del 24 al 28 d’octubre la UAB celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, amb l’objectiu de conscienciar la comunitat universitària sobre els avantatges de la mobilitat sostenible (caminar, anar en bicicleta, fer servir transport col·lectiu i cotxe amb alta ocupació). Per aquest motiu proposa tot un seguit d’activitats durant tota la setmana, i especialment el dijous 27 d’octubre, coincidint amb el Dia de la Bicicleta.

Durant tota la setmana es podran realitzar diferents activitats relacionades amb la mobilitat, però la majoria es concentraran el dijous, 27 d’octubre, a la Plaça Cívica, coincidint amb el Dia de la Bicicleta: s’exposaran i es podran provar vehicles elèctrics pels assistents; hi haurà un servei gratuït de revisió de bicicletes i punt d’autoreparació; i es donarà informació de les aplicacions ja existents per a dispositius mòbils relacionades amb la Smart Mobility com és la prova pilot de VAOpoint per compartir cotxe, l’App&Town (desenvolupada per MassFactory, una spin-off de la UAB, que mostra la millor ruta per a accedir al campus en qualsevol dels mitjans de transport disponibles); o BusosUAB (permet la gestió del servei des d’una doble perspectiva: la de l’administració, que pot proveir el servei en funció de les necessitats de cada moment (servei a la demanda), i la de l’usuari, que pot saber en tot moment el temps restant de pas del bus per parada; així com conèixer les línies, el recorregut d’aquestes, les parades més pròximes des del lloc d’origen, etc.

Comparteix: