Les monitores del Guiera continuen la lluita al carrer

Un nombrós grup de treballadores del Guiera porten 20 dies de lluita denunciant la retallada de sou i la incertesa del seu futur a partir del 5 d’agost de 2017.

Imatge: Eduard Bartrina

Imatge: Eduard Bartrina

El nou episodi de lluita pels drets laborals de les treballadores del Guiera es va iniciar el diumenge 2 d’octubre, quan un grup de treballadores va fer una concentració durant la presentació dels equips de bàsquet de Cerdanyola. L’objectiu era fer saber a la ciutadania que hi havia un grup nombrós de treballadores amb un neguit important i molt disconformes amb la situació: retallada econòmica del 13% a certes treballadores i la incertesa que envolta al seu futur laboral a partir del 5 d’agost de 2017.

Després d’aquest primer acte de protesta van convocar una vaga de monitores el passat dijous 20 d’octubre. En aquesta vaga, a més a més de demanar solucions a les retallades i al futur laboral, també es va denunciar una sèrie de deficiències en les instal·lacions que, segons informen les treballadores, “en alguns casos han perjudicat la salut de les companyes”.

CoRttjPVMAAXeTc

Una vaga boicotejada

El comitè de vaga i les treballadores que han secundat la vaga van denunciar que “s’ha volgut rebentar la vaga des del centre substituint els treballadors per altres que no són del centre o que no els hi tocava treballar avui”.

Davant aquests fets, les vaguistes s’han vist obligades a defensar el seu dret a vaga reclamant els serveis d’inspecció de treball perquè es constatés que “s’estava boicotejant el seu dret a vaga”.

Avui les monitores del Guiera han realitzat una manifestació per diversos carrers de la ciutat amb l’objectiu de donar a conèixer la situació del pavelló, un pavelló que ofereix els serveis esportius públics gràcies a cinc contractes amb empreses privades.

Resposta de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Cerdanyola ha sortit al pas de la nota informativa del comitè de vaga. El govern respecta el dret a vaga i ja ha fet arribar als membres del comitè de vaga la seva plena disponibilitat per a reunir-se i parlar de les seves preocupacions.

El govern municipal manifesta que els monitors i les monitores del PEM Guiera tenen garantida la continuïtat a partir del 5 d’agost vinent, data en què finalitza el contracte del servei de monitors. La seva continuïtat serà independent de quina sigui l’empresa que presti el servei.

El Govern local diu que pel que fa a la reivindicació dels treballadors/es en vaga de recuperar el 13% de sou que la Federació Catalana d’Handbol els va retallar quan encara era gestora de la instal·lació, des del govern municipal diuem que hi ha un compromís d’explorar tots els mecanismes legals per tal que recuperin les condicions laborals que en el seu moment van perdre. En aquest sentit, quan es va preparar el plec d’adjudicació del servei de monitors ja era voluntat de l’Ajuntament que els treballadors recuperessin els seus salaris anteriors a la retallada, però llavors l’Administrador Concursal va expressar la seva oposició.

Davant les queixes de les persones treballadores de l’estat de la piscina (el passat 7 d’octubre es va haver de tancar al públic per l’alt nivell de clor detectat), l’Ajuntament fa saber que actualment no hi ha cap incidència tal i com ha confirmat la direcció del PEM Guiera en un escrit entrat per registre. Tot i així, Contxi Haro explica que s’està valorant fer un canvi en el manteniment de la piscina perquè les persones treballadores i usuàries gaudeixin de la mateixa en les condicions més saludables possibles.

El Govern municipal diu mantenir la porta oberta per a reunir-se amb els representants del comitè de vaga i continuarà treballant per a garantir i millorar en la mesura del possible les condicions laborals dels monitors/es del PEM Guiera, la feina dels quals valora molt positivament.

Els precedents

El procés per resoldre el contracte de gestió del PEM Guiera amb la FCH es va iniciar el mes d’abril del 2014 quan es constatava la falta del dipòsit de la garantia econòmica que hauria d’haver dipositat el gestor del PEM Guiera. Poc després, el procés va seguir amb la FCH immersa en situació de concurs de creditors. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès intervenia l’equipament el mes d’agost, responent a la decisió de la FCH de deixar de prestar el servei. En el ple de setembre del 2014 s’acordava la resolució del contracte, una decisió que acceptava la FCH i un dels seus creditors, Bankia, però no així l’altre, l’Institut Català de Finances. La disconformitat d’aquesta entitat va provocar que aquella resolució es trenqués.

L’equipament va continuar intervingut fins a l’agost del 2016, quan va passar a ser gestionat per cinc empreses diferents.
Aquestes empreses van acceptar les bases del contracte, on s’establia la subrogació de la plantilla de treballadors i treballadores del PEM Guiera, però no apareixia res de la recuperació del sou retallat amb la gestió de la FCH.

Comparteix: