Compromís dóna una mínima part dels seus beneficis al programa “Retorn Social”

Compromís continua apostant per una pràctica sense precedents a la história de Cerdanyola: retornar a la ciutadania una part dels ingresos de les seves regidores. Aquest any, els 4.000€ que el partit ha destinat al programa “Retorn Social” representa menys del 6% del salari net de cada regidor.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

El “Retorn Social” de Compromís és un fet que es va començar a posar en pràctica durant l’anterior mandat (maig de 2011 – maig de 2015). Llavors, el grup municipal comptava amb dues regidores que ingressaven indemnitzacions per assistir als plens i a altres reunions. Però aquests diners, en comptes de quedar-se’ls com a ingrés propi, les regidores els cedien a Compromís. Un cop allà, el grup pagava l’IRPF de les regidores i les despeses del local i, el romanent que quedava, es guardava amb la intenció de destinar-ho a projectes socials de la ciutat.

Malgrat que durant els sis primers mesos de 2015 no es va destinar cap partida a projectes locals de Retorn Social, Compromís per Cerdanyola ha reprès el programa per entregar part del romanent que es va generar de juliol a desembre de 2015.

En què consisteix el “Retorn Social”?

El “Retorn Social” són aquells diners que el partit rep per la seva activitat política a l’Ajuntament i retorna a la societat en forma d’ajudes a projectes socials col·lectius amb l’objectiu de donar suport econòmic i contribuir al desenvolupament d’iniciatives i projectes amb voluntat de transformació social, que fomentin la participació, l’apoderament i la xarxa entre comunitats i persones.

D’on surten els diners?

Els diners destinats al programa d’enguany de “Retorn Social” provenen de la diferència entre el salari net de les regidores i les 3 vegades el SMI (Salari Mínim Interprofessional) que es van fixar com a topall al Codi Ètic.

Les responsables econòmiques del partit fan una proposta de la part d’aquest romanent que es destinarà al programa de “Retorn Social”. Enguany, aquesta quantitat ha estat de 4.000 euros. D’aquesta quantitat una part es destinarà als projectes presentats per entitats i escollits per la Comissió de Retorn Social i altra part se la quedarà el partit com “reserva per campanyes o caixes de resistència”.

Compromís dóna el 5,5% dels beneficis nets a Retorn Social

Els 4.000 euros destinat al programa de Retorn Social representen que cadascú dels 5 regidors ha aportat mensualment 133,33 € al programa. És a dir, que només representa el 4,6% en cas de l’Alcalde i el 5,5% en cas de les quatre regidores. Aquestes dades són orientatives, basades en el salari dels membres del Govern i un descompte del 38% d’IRPF.

retornsocial

Cliqueu sobre la taula per ampliar-la

La partida no inclou els beneficis de gener a maig del 2015

La partida que Compromís ha destinat a aquest Retorn Social només respon als ingressos públics que ha tingut el partit des del mes de juliol del 2015 al mes de desembre del 2015, de manera que el romanent que va tenir des del mes de gener del 2015 fins al mes de maig del 2015 no s’inclou en la partida, incomplint així un dels pilars forts de Compromís durant el mandat anterior. Cerdanyola Informa ha intentat, sense èxit, preguntar per aquest romanent que no s’ha destinat a projectes socials.

Els càrrecs de confiança no participen en el “Retorn Social”

El Govern de Cerdanyola actual té tres càrrecs de confiança, dos dels quals són de Compromís per Cerdanyola. Segons el codi ètic, els criteris de retribució també serien “d’aplicació per a les persones assalariades sense càrrec electe”. Els criteris de retribució esmentats eren els següents:

  • Les retribucions provinents de les institucions que pertoquin als càrrecs electes del CxC, CUP independents són gestionades per l’Assemblea i preferentment han de revertir en accions per a la ciutat.

  • Si es dóna la circumstància que l’Assemblea considera que cal assalariar a algun càrrec electe, la retribució d’aquest, independentment dels sous que estipuli el Ple, mai no superarà el topall de 3 vegades el Sou Mínim Interprofessional. La retribució en cada cas es fixarà tenint en compte les circumstàncies personals i familiars de cada persona.

  • Aquests criteris de retribució també seran d’aplicació per a les persones assalariades sense càrrec electes.

Els terminis per presentar projectes

El passat 1 de setembre es va obrir el termini per presentar projectes que puguin rebre una aportació econòmica. Aquest primer termini finalitzarà el 31 d’octubre. A 15 dies de tancar-se la convocatòria encara no es va rebre cap petició.

De l’1 al 20 de novembre la Comissió de Retorn Social revisarà els projectes rebuts i, en cas que falti documentació, s’obrirà un termini de deu dies per resoldre-ho. De l’1 al 19 de desembre es votaran els projectes i finalment, el 20 de desembre, s’anunciarà quins han estat els projectes més votats, els quals obtindran els diners demanats.

Comparteix:

One Response to Compromís dóna una mínima part dels seus beneficis al programa “Retorn Social”

  1. Pingback: Compromís allarga els terminis per al retorn social i el concurs de canvi d’imatge | Cerdanyola Informa