Cerdanyola és el primer municipi d’Espanya amb major prevalencia de càncer de pleura

Que Cerdanyola està plena de focus de contaminació no és cap novetat: abocadors tòxics, seu de l’antiga fàbrica Uralita i nivells inadmissibles de partícules PM10 i PM2,5. Ara estem collint els càncers de les llavors de la Uralita. Qui sap si d’aquí uns anys recollirem els càncers de les llavors de Can Planas o la contaminació de l’aire.

Imatge: diariomedico.com

Imatge: diariomedico.com

El País va publicar la setmana passada una notícia que va cridar l’atenció a les xarxes socials cerdanyolenques: “Cerdanyola del Vallès detecta un malalt per amiant a la setmana”. Tan greus són les dades que s’ha situat el nostre municipi com el primer municipi d’Espanya en major prevalença de càncers de pleura. Altres malalties que provoca l’amiant són tumors de pulmó o altres malalties pulmonars, com l’asbestosi. Totes elles tenen un focus comú: l’antiga fàbrica Uraita.

L’amiant a Cerdanyola

L’amiant és una substància altament cancerígena, que causa en períodes de 10 a 40 anys greus i letals patologies, com l’asbestosi, el càncer de pulmó o el mesotelioma. A l’Estat espanyol (principal productor d’asbest europeu als anys 1980) es calcula que ha estat la causa de 40.000 defuncions en les darreres dècades, deixant darrere seu un rastre de patiment, dolor i mort entre la classe treballadora. L’1,3% (2,6 milions de tones) es van repartir a l’Estat espanyol. Segons un informe del 2010, l’amiant a Cerdanyola representa el 9% del problema de l’Estat.

Les dades oficials de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) calculen que a la dècada vinent més d’un milió de treballadors/es moriran al món a causa de l’exposició laboral a l’amiant, i les fredes i terribles xifres auguren 40.000 morts només a l’Estat espanyol en els 20 anys vinents. Això és deu a l’anomenat “període de latència”. Des que entren les fibres microscòpiques fins que afecten el pulmó poden passar de 35 a 40 anys, per tant, el període més alt encara està per arribar. Segons el Departament de Salut, els ingressos hospitalaris per asbestosis s’han disparat un 83% en deu anys (en 2015 s’hi van registrar 361 hospitalitzacions de 245 pacients).

Estem davant d’un material que ha donat milionaris beneficis a grans famílies burgeses, a empreses tan importants a Catalunya com Uralita (Cerdanyola del Vallès), Rocalla (Castelldefels), Alstom (Santa Perpètua de la Moguda) o Jurid Iberica (El Prat de Llobregat), però causant alhora milers de morts i doloroses patologies entre els seus treballadors/es. Mai els beneficis d’uns pocs havia causat tant patiment a tants, i s’havia intentat silenciar tant.

No totes les persones afectades per l’amiant eren treballadors d’Uralita. També hi ha víctimes passives: familiars de les treballadores, veïnes,… Segons dades del Dr. Tarres (CAP-Fontetes) el 66% dels casos eren d’origen laboral, el 13,3% era entre familiars de les treballadores, el 19,4% el veinat i, en menor mesura, l’exposició ambiental. També s’ha detectat, gràcies a un mapeig dels casos, un nivell més alt de diagnòstic al sudest d’on estava ubicada la fàbrica Uralita (barri del Pont Vell). Això és degut al fet que a la zona hi ha un vent suau de nordoest.

Comparteix: