Rosa Guallar abandona REFEM i analitza el col·lectiu

L’activista ecologista Rosa Guallar s’ha reunit amb Cerdanyola Informa per explicar a fons el funcionament de REFEM, un col·lectiu que “fa de guardaespatlles al Govern”.

Imatge de REFEM. D'esquerra a dreta: Albert Turón, Iván González, Elizabeth Pasamonte, Iñigo Enterria, Rosa Guallar i Àngel Gastón

Imatge de REFEM. D’esquerra a dreta: Albert Turón, Iván González, Elizabeth Pasamonte, Iñigo Enterria, Rosa Guallar i Àngel Gastón

Parlar de Rosa Guallar és parlar d’activisme ecologista des de fa més d’una dècada. La veïna de Cerdanyola ha treballat incansablement a la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, l’Associació Vía verda i, fins el passat 16 de juny, al col·lectiu REFEM.

Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors.

Rosa Guallar va ser una activista de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, una plataforma que durant set anys va ser un exemple de lluita ecologista i de recerca d’una informació que els Governs amagaven. La Plataforma va fer la seva darrera intervenció pública a l’octubre del 2014, quan en una roda de premsa els dos integrants de l’Associació Via Verda van comparèixer en solitari per fer públic tot el que estava succeint amb l’Abocador Elena.

Aquesta compareixença pública va ser el darrer acte de la Plataforma com a tal. Una Plataforma que estava integrada per ciutadans a títol individual i partits polítics locals (Compromís, ERC i PP). Però des de primers de setembre els partits ERC i CXC, ara al capdavant del Govern municipal, havien deixat de respondre a les convocatòries de reunions. D’aquesta manera, i amb el problema de l’Elena recentment documentat, la Plataforma mai es va tornar a reunir.

Inicis del col·lectiu REFEM

La passada primavera el Govern de Cerdanyola va anunciar que volia replantejar el Projecte Urbanístic del Centre Direccional (PDU). El quatre d’abril Àngel Gastón (simpatitzant de Compromís), Albert Turón (membre d’ERC) i els ciutadans de Cerdanyola Roger Caballé i Rosa Guallar van signar i publicar una carta amb l’objectiu de treballar colze a colze amb el Govern Local. Dies després d’aquesta publicació es va crear REFEM.

Per donar solució a la urbanització al voltant de l’abocador de Can Planas en el seu primer projecte, REFEM aposta per fer unes permutes, canviant pastilles industrials de La Clota per pastilles residencials que el PDU té projectades al voltant de l’Abocador de Can Planas. Rosa Guallar i Roger Caballé van aconseguir que es rebutgés aquesta proposta ja que, tal com diu l’Informe IDOM “això afectaria la salut de les treballadores”. Val a dir que la modificació d’aquest plantejament va costar algunes reunions del col·lectiu.

La reunió de REFEM amb Stop Direccional

Stop Direccional és un col·lectiu que es va formar el juliol de 2015 per continuar la lluita de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors i aconseguir la descontaminació de la Plana del Castell. Stop Direccional, a l’igual que REFEM, té el Centre Direccional com a focus de lluita, motiu pel qual el mes de juny d’enguany es van reunir per trobar punts en comú però, segons comenta Rosa Guallar, que llavors va assistir a la reunió com a membre de REFEM, dos companys seus molt vinculats al Govern i que marquen molt el camí del seu col·lectiu (Albert Turón, d’ERC i Àngel Gastón, vinculat a CUP-Compromís, que va ser membre de la candidatura de 2011) volien utilitzar la trobada amb altres finalitats: “ajudar al Govern i baixar el nivell de bel·ligerància de Stop Direccional”.

Per la seva banda, Rosa Guallar va participar en la reunió defensant el que ja defensava amb la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors: la descontaminació de l’abocador. Rosa es va adonar que ella defensava aquesta posició de manera individual “mentre la resta de companys de REFEM callaven”. Malgrat tot, a partir d’aquest moment REFEM abandona la paraula «remediar» i comença a utilitzar “descontaminar”.

De la reunió va sortir el compromís de presentar una instància conjunta demanant al Govern participació en la problemàtica dels abocadors. Rosa Guallar es va encarregar de redactar la instància però, en la recerca de consens dins de REFEM, aquesta va ser retallada i modificada per “suavitzar-la” perquè “era molt bel·ligerant”, però Rosa va recordar que va utilitzar el mateix model de les instàncies de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors quan dins de la Plataforma hi treballaven Carles Escolà, Helena Solà, Íñigo Enterria, hi col·laboraven esporàdicament altres membres de l’actual Govern municipal.

El nou Govern continua sense apostar per la participació ciutadana.

Rosa Guallar remarca dos fets que posen sobre la taula que el nou Govern continua sense apostar per la participació ciutadana. El primer és que el Govern no ha complert la paraula que va donar al col·lectiu REFEM de convocar per al mes del Consell de Medi Ambient i crear-hi Taula de Treball específica pel Centre Direccional i els Abocadors. Aquest compromís el Govern el va assumir en la presentació de REFEM al Govern en una reunió on l’Ajuntament va estar representat per Iñigo Enterria, Elizabeth Pasamonte i Ivan González.

Iván González va dir que el Consell “es podia convocar ja” (mes de maig) perquè “està tot preparat”, i va demanar a REFEM que presentés una instància demanant que el col·lectiu vol formar part del Consell. Al mateix temps, els hi van recomanar que es constitueixin com entitat amb CIF. Aquest fet limita la participació ciutadana. De fet, quan Iñigo formava part de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, ja va presentar al·legacions al govern del PSC per poder participar amb tots els drets sense que la Plataforma tingués CIF. “Iñigo Enterria abans presentava al·legacions contra una cosa que ara està fent ell”, assegurava Guallar. El pitjor és que aquest fet no és l’únic que es repeteix fil per randa, copiant dels governs anteriors.

El segon fet que denuncia Rosa de manca de participació ciutadana és la petició, per part de Compromís, de dos estudis, un per l’abocador Elena i altre pel de Can Planas. En aquest sentit Rosa lamenta la negligència i la covardia de Compromís per Cerdanyola, ja que l’estudi va ser demanat de manera unilateral, sense deixar-los participar en la redacció de les clàusules, la qual cosa havia estat una reivindicació d’ells mateixos quan eren a l’oposició. En aquest punt la Rosa lamenta que amb l’actitud tancada, extremadament desconfiada i bel·ligerant del Govern contra els activistes, està obviant i destruint de manera premeditada la gran quantitat de coneixements que el col·lectiu de lluita va adquirir al llarg d’una dècada de treball constant i responsable, coneixements que estan documentats. Així doncs, no és només greu l’actual deslleialtat de CxC, i posteriorment d’ERC, amb una lluita que sense cap dubte els ha ajudat a estar al capdavant del govern, sinó la destrucció premeditada d’un munt de coneixements col·lectius.

En aquesta tasca menyspreable de destrucció de coneixements del Govern, també hi treballa fermament REFEM, que en comptes de treballar amb un mínim de coordinació amb Stop, es dedica a iniciar el camí com si fos un sender nou, explorant espais de coneixement que ja han estat abastament treballats. Alhora el govern no brinda espais de participació real on ambdós col·lectius puguin treballar plegats. Es pot concloure doncs que REFEM i Govern són un tàndem rodó, un tàndem traïdor.

Rosa Guallar abandona REFEM

La manca participació ciutadana del Govern de Cerdanyola, la nul·la empenta de REFEM per a reivindicar-la, i el fet que les dues persones del col·lectiu vinculades al Govern (Albert Turón i Àngel Gastón) tinguin més informació que la resta de membres i no la comparteixin, va fer que el 16 de juny Rosa anunciés la seva marxa del col·lectiu. “No veig factible un col·lectiu que treballi amb aquestes diferències entre els seus membres”, remarcava.

Amb la seva marxa, l’activista lamenta que REFEM té per objectius protegir al Govern i “fer de guardaespatlles esmortint els cops”. A més a més, es queixa que REFEM estigui obviant tot el coneixement acumulat durant tots els anys de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors. “El que fan és treure-li tot el valor a aquesta informació i començar de zero amb l’objectiu que el Govern estigui tranquil”.

Guallar va tancar l’entrevista remarcant que REFEM “no té gens d’interès en aconseguir compromisos del Govern, només es mouen quan se’ls hi posa la pistola al pit i els seus objectius (el decàleg) són un brindis al Sol, sense cap estratègia ni lluita de cap tipus per assolir-los”. “REFEM no fa res. El Govern no fa res. Es «criminalitza» (l’activisme ecologista) igual que sempre però d’una manera molt més punyent perquè érem companys de lluita”.

Notícies relacionades:

http://cerdanyolainforma.com/2016/06/06/stop-direccional-i-refem-dos-col·lectius-centrats-en-la-plana-del-castell/

Comparteix:

One Response to Rosa Guallar abandona REFEM i analitza el col·lectiu

  1. Pingback: Stop Direccional aconsegueix portar l’abocador de Can Planas al Parlament | Cerdanyola Informa