Marxa sorpresa de la CGT a Barcelona en solidaritat amb les 27 encausades de la UAB

Més de 250 anarcosindicalistes s’han manifestat fins a la plaça Sant Jaume amb Ermengol Gassiot, secretari general del sindicat imputat en aquest cas, a la capçalera. Arrenquen, així, una campanya pròpia que suma esforços amb la iniciativa unitària Som 27.

Manifestació CGT en suport de som 27 i més.Manifestació sorpresa aquest migdia al centre de Barcelona, davant la mirada estupefacta dels centenars de turistes que encara ocupen els carrers de la ciutat i les acceleracions brusques de les motocicletes dels agents de la Guàrdia Urbana, desconcertats en trobar-se que, de sobte, més de dues-centes persones prenien la Rambla.

La Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya ha aprofitat la celebració d’una trobada del sindicat a la ciutat aquest dijous per prendre els carrers en solidaritat amb 27 estudiants i treballadores de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), imputades en una causa penal per l’okupació del rectorat de Bellaterra la primavera de l’any 2013.

Tot i participar a la plataforma unitària Som 27 i més, la CGT ha volgut que “les companyes del món sindical puguin sortir al carrer per deixar clar que, si toquen algú de la nostra organització, responem col·lectivament, de la mateixa manera que si toquen algú dels moviments que lluiten contra els abusos de poder”, ha explicat a la Directa Ermengol Gassiot, secretari general de l’organització anarcosindicalista a Catalunya i professor de la UAB.

Gassiot és una de les 27 persones de la comunitat educativa de la UAB contra les quals la fiscalia demana penes que oscil·len entre els onze anys i cinc mesos i els 13 anys i nou mesos de presó per l’okupació del rectorat. Aquesta acció va durar un mes i es va produir en un context de retallades en l’educació pública, motiu pel qual més de 150 persones es van tancar a l’edifici del rectorat per exigir l’aplicació d’unes mocions aprovades anteriorment al Claustre de la universitat.

“Aquest cas s’explica en clau de la lluita contra el negoci privat en el món de l’educació que el moviment estudiantil hem portat endavant des de fa molts anys a la universitat”, explicava Gassiot mentre la capçalera de la manifestació arribava a la Rambla entre crits de “obreres i estudiants unides i endavant” i “menys repressió i més educació”. L’Ermengol assegura que ”hi ha un punt d’escarni, d’anar a assenyalar persones concretes que han tingut una rellevància en les lluites dels últims anys”. “Ens han anat assignant rols en aquest suposat entramat delictiu que la universitat va denunciar que hi havia”, explica fent al·lusió a l’escrit d’acusació adreçat al Jutjat d’Instrucció 3 de Cerdanyola del Vallès per sol·licitar l’obertura de judici oral.

Durant tot el recorregut s’han llençat petards eixordadors que espantaven i fins i tot feien enfadar a botiguers i turistes. Tanmateix, això no ha molestat les més de 250 anarcosindicalistes que han arribat a la plaça Sant Jaume passades les dues del migdia.  Els agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana que conversaven distesos a les portes de la Generalitat i l’Ajuntament, respectivament, s’han vist sorpresos per una traca de cinquanta metres.

La capçalera s’ha col·locat davant del Palau de la Generalitat, on ni tan sols havien tingut temps de preparar l’habitual dispositiu que protegeix l’edifici els dies de protesta. Ha estat així perquè la marxa no havia estat comunicada a cap autoritat, ni publicitada des de la mateixa organització, per reivindicar l’espai públic com a lloc de lliure expressió. Per cloure la manifestació, un membre de la CGT ha llegit un comunicat que començava advertint: “Qui es pensi que la repressió i l’amenaça de presó aconseguirà diluir la nostra manera de fer sindicalisme de combat, compromès amb la classe treballadora, s’equivoca”.

Tot seguit, ha enumerat una desena dels nombrosos casos repressius contra membres del sindicat durant els darrers anys, des del cas Expert fins al procés judicial a la Laura i l’Eva o contra el conductor d’autobusos Saturnino Mercader. L’orador ha carregat contra la condemna d’un any i mig de presó pels vaguistes del 14-N a Girona anunciada avui, ”cap llei mordassa ens taparà la boca, cap reforma laboral ens domesticarà mai”, ha assegurat. Després de recordar a l’Antonio, membre del sindicat a Parcs i Jardins mort aquest estiu, l’acció s’ha tancat anunciant quelcom que ha quedat clar “les encausades no estan soles, ens tenen a totes nosaltres”.

Article redactat per David Bou i publicat a La Directa sota llicència Creative Commons

Comparteix: