El Festival Protesta amplia la seva durada i dóna el salt a llargmetratges

El festival Protesta, on Cerdanyola Informa va col·laborar en la darrera edició, tindrà lloc del 12 al 22 d’octubre i incorporarà una mostra de llargmetratges a més del concurs de curtmetratges.

Organització i jurat del Protesta 2015

Organització i jurat del Protesta 2015

El Protesta ha presentat aquest migdia a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic la imatge, la temàtica, les dates i el jurat de la quarta edició del festival. La novetat principal d’aquest any és que tindrà lloc del 12 al 22 d’octubre, allarga la seva durada de 8 a 11 dies. L’organització ha fet aquesta aposta per incorporar llargmetratges en la programació a part dels curtmetratges de la selecció oficial pel suport del públic en l’última edició.

El Protesta 2016 posarà el focus en una temàtica d’actualitat, “Dones Rebels“. Des del Festival s’ha volgut posar llum a les lluites específiques pels drets de les dones que han estat especialment vulnerats al llarg de la història i encara en l’actualitat. El caràcter internacional del Festival ens apropa a realitats complexes de lluites femenines que potser aquí ja han guanyat, però que en altres llocs estan encara per arribar. La dona segueix en una posició de vulnerabilitat fins i tot en les societats que es consideren més igualitàries i avançades en drets socials. Per això, el festival prepara una àmplia programació on es tracti aquesta temàtica des de diferents àmbits per ampliar coneixements i obrir espais de debat. Segons paraules d’Ángel Amargant, impulsor del festival, “volem fer un homenatge a les dones que han lluitat pels seus drets”.

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic (EART), col·labora amb el festival per crear la imatge gràfica des de la segona edició. Imma Espona, professora de projectes del EART i persona encarregada de liderar aquesta col·laboració per tercer any consecutiu, va destacar aquest migdia que “L’Escola d’Art col·labora amb diverses entitats sense ànim de lucre. Aquesta col·laboració amb el Festival Protesta és genial per complementar els estudis dels alumnes amb projectes reals “. La professora de disseny també ha volgut destacar que” no només hi ha el disseny publicitari, és molt interessant treballar el disseny cultural i social amb alumnes dels primers anys del grau. “A més,” funciona molt bé la necessitat que té el festival i el que nosaltres podem oferir “.

Aquest any, la idea original del cartell ha estat obra de la Laia Fèlix, estudiant de EART, que assegura que va partir del sexisme en el llenguatge, “vaig intentar englobar a tothom en la lluita contra els sexismes, no només és un problema de les dones “.

El cartell reflecteix molt bé el missatge del festival. La fotografia de fons mostra la lluita històrica i el text, idea de la Laia Fèlix, mostra una de les lluites contemporànies, la lluita pel llenguatge inclusiu, “és l’impacte que volíem causar”, diu Amargant. A la fotografia apareix Emmeline Pankhurst (Manchester, juliol 15 de 1858 – Londres, 14 de juny de 1928) que va ser una de les fundadores del moviment sufragista britànic, un moviment de dones que van lluitar pel seu dret a votar.

Aquest dimecres també s’ha anunciat el nombre de treballs inscrits en el concurs de curtmetratges. Entre l’1 de febrer i l’1 de maig, el festival ha rebut 767 curtmetratges procedents de seixanta països de tot el món, entre els quals hi ha el Brasil, França, Mèxic, Argentina, Colòmbia, Itàlia o Rússia. D’aquests, es destaca que hi ha més de 250 treballs procedents d’Espanya i una cinquantena de catalans. Dels curtmetratges inscrits, un 69% són de ficció i un 31% documentals. Com en les edicions anteriors, els curtmetratges inscrits opten a tres premis, segons la categoria, millor curtmetratge documental (1.000 euros), millor curtmetratge de ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros). Segons les bases, cada premiat aportarà el 25% del seu premi econòmic a l’entitat sense ànim de lucre que triï.

L’organització ja ha confirmat els primers components del jurat, professionals del sector audiovisual o activistes vinculats a diverses causes socials, que seran els encarregats d’atorgar els premi a millor ficció i documental. El jurat està format per Quim Crusellas, realitzador audiovisual i director del festival Les Nits de Cinema Oriental, Clara Roquet, directora i guionista de cinema; Marc Martínez, actor i director de teatre, Naza Farré, guionista i periodista, Jordi Borràs, il·lustrador i fotoperiodista i Txell Bregulat, directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.

El festival compta amb el patrocini de la fundació Puig Porret i l’Ajuntament de Vic així com amb la col·laboració de la EART Vic, el Cineclub, el Consell de Cooperació de Vic, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, l’escultor Enric Pla i els espais Protesta. D’aquests espais Protesta, hi ha alguns que repeteixen com el Fòrum de Debats, Cineclub, l’Nyàmera, la cafteria l’Occità, la Biblioteca Joan Triadú, l’Espai ETC i la Jazz Cava. A més, enguany s’afegeixen la llibreria Montanya de llibres, el Casino de Vic i el teatre L’Atlàntida.

Festival Protesta

La quarta edició del Protesta, el festival internacional de cinema de crítica social, estrena nou format i s’allarga fins a onze dies. Es farà entre el 12 i el 22 d’octubre a Vic. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats serà “Dones rebels”.

El Protesta té l’objectiu de crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per potenciar les creacions d’autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social.

Comparteix: