El Col·lectiu Ronda demanda Uralita pels afectats per la inhalació d’amiant

El Col·lectiu Ronda, la cooperativa nascuda per defensar els drets de les treballadores, ha interposat una demanda judicial contra l’empresa Uralita S.A. per un valor de 5.189.000 euros per 14 veïns i veïnes de Cerdanyola i Ripollet afectades per la inhalació d’amiant.

Imatge: diariomedico.com

Imatge: diariomedico.com

Tal com informen els Ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet, el Col·lectiu Ronda ha interposat una demanda judicial contra l’empresa Uralita per un valor de 5.189.000 euros en representació de 14 persones de les dues localitats afectades per la inhalació d’amiant procedent de les antigues instal·lacions de la multinacional. Aquestes persones estan afectades per mesiotelomes, una forma de càncer que afecta el pulmó.

Segons el Col·lectiu Ronda, aquests mesiotelomes tenen com a únic origen possible l’exposició a l’amiant. Les afectades formen part del col·lectiu de les anomenades víctimes passives de l’asbest, familiars d’extreballadors de la fàbrica que han entrat en contacte amb l’amiant, per exemple, a través de les fibres impregnades a la roba de feina dels seus parents que arribava a les llars sense rentar, contravenint la normativa de protecció de la salut en vigor.

Les persones afectades formen part del col·lectiu de les anomenades víctimes passives de l’asbest, familiars d’extreballadors de la fàbrica que han entrat en contacte amb l’amiant, per exemple, a través de les fibres impregnades a la roba de feina dels seus parents que arribava a les llars sense rentar, contravenint la normativa de protecció de la salut en vigor.

De fet, 13 d’aquestes persones van conviure al domicili familiar amb extreballadors d’Uralita, mentre que una d’elles també pateix els efectes de la inhalació de l’amiant malgrat no tenir cap vinculació professional o familiar amb la històrica fàbrica de Cerdanyola, ciutat on, juntament amb la veïna localitat de Ripollet, més de 900 persones han estat diagnosticades de diferents malalties relacionades amb l’exposició a l’amiant.

Els tribunals de l’Estat espanyol, incloent-hi el Tribunal Suprem, ja fa molt de temps que han establert que l’empresa URALITA S.A. és directament responsable de les gravíssimes malalties, mortals en molts casos, que afecten extreballadors de les seves antigues instal·lacions a localitats com ara Cerdanyola o Castelldefels. Nombroses sentències condemnen la multinacional pel reiterat incompliment de la normativa de protecció de la salut i per la manca de mesures de seguretat adoptades per protegir la integritat física dels seus treballadors, imposant a Uralita el pagament d’importants indemnitzacions i a fer front a l’import dels corresponents recàrrecs sobre les prestacions causades per aquestes malalties.

A hores d’ara, comença a existir també una sòlida jurisprudència que fa responsable igualment URALITA S.A. de les malalties que afecten no només els extreballadors, sinó també a les anomenades víctimes passives de l’amiant, especialment familiars d’extreballadors que han entrat en contacte amb l’amiant, per exemple, a través de les fibres impregnades a la roba de feina dels seus parents. La normativa establia amb claredat que en els casos de centres productius on hi hagués manipulació d’amiant, l’empresa havia de fer-se càrrec de la neteja d’aquesta roba. Malauradament, aquesta reglamentació va ser objecte de reiterat incompliment per part d’URALITA S.A. i l’empresa obligava els seus empleats a rentar aquesta roba a casa seva.

El passat mes de desembre de 2015, el Jutjat de Primera Instància 96 de Madrid dictava, a instàncies del Col·lectiu Ronda, una sentència que considerava provat que aquesta roba contaminada era l’origen de les patologies relacionades amb l’amiant -asbestosi i mesiotelioma maligne- que havien provocat la mort de 4 dones vinculades familiarment amb treballadors d’Uralita i exposades a les fibres d’asbest mentre es feien càrrec de la neteja de la roba de feina de les seves parelles.

En aquesta ocasió, tal i com ara es reclama de nou, la sentència establia el pagament d’una indemnització de 700.000 euros en concepte d’indemnització per als familiars d’aquestes víctimes domèstiques de l’amiant, desestimant la pretensió d’Uralita de considerar els fets prescrits.

La demanda exigeix el pagament de 5.189.000 euros a 14 persones de Cerdanyola i Ripollet afectades per mesiotelomes, una forma de càncer que afecta el pulmó i que té com a únic origen possible l’exposició a l’amiant. Tretze d’aquestes persones van conviure al domicili familiar amb extreballadors d’Uralita, mentre que una d’elles també pateix els efectes de la inhalació de l’amiant malgrat no tenir cap vinculació professional o familiar amb la històrica fàbrica de Cerdanyola, ciutat on, juntament amb la veïna localitat de Ripollet, més de 900 persones han estat diagnosticades de diferents malalties relacionades amb l’exposició a l’amiant.

La llarga lluita

El casos dels afectats i afectades que no van tenir relació laboral amb la manipulació d’amiant són només un altre capítol (un de malauradament massa ignorat) de l’exigència que al Col·lectiu Ronda mantenim des de fa dècades de justícia i reconeixement per a les persones amb la vida estroncada per l’amiant i la irresponsabilitat d’empreses com la URALITA.

Una lluita a favor de les víctimes que malgrat les enormes dificultats dóna fruit i ha contribuït a fer que URALITA i altres companyies relacionades amb l’amiant siguin, cada vegada de forma més freqüent, condemnades als tribunals.

Aquesta notícia ha estat elaborada amb fragments dels portals del Col·lectiu Ronda, l’Ajuntament de Cerdanyola i l‘Ajuntament de Ripollet.

Comparteix:

One Response to El Col·lectiu Ronda demanda Uralita pels afectats per la inhalació d’amiant

  1. Pingback: Cerdanyola és el primer municipi d’Espanya amb major prevalencia de càncer de pleura | Cerdanyola Informa