Stop Direccional i Refem, dos col·lectius centrats en la Plana del Castell

Des del mes d’abril de 2016 Cerdanyola té dos col·lectius que treballen sobre temàtiques del Centre Direccional. Stop Direccional està més centrat en la neteja total dels abocadors mentre que Refem centra el seu treball en l’elaboració d’un nou planejament urbanístic.

El passat mes de juliol de 2015 es va començar a crear, arran d’una acampada a la plaça de l’Ajuntament, el que més aviat seria el col·lectiu Stop Direccional, un col·lectiu que lluita per la neteja total de la Plana del Castell i la depuració de responsabilitats pels greus atacs mediambientals dels abocadors.

Mesos més tard, en abril de 2016, i després d’un mes de què el Govern de Cerdanyola anunciés que volia replantejar el Projecte Urbanístic del Centre Direccional (PDU), va néixer el col·lectiu REFEM, un col·lectiu que té per objectiu la remediació dels abocadors i la presentació d’una alternativa al PDU.

refem stop

Unes arrels compartides

Els dos col·lectius tenen les mateixes arrels. Els dos compten amb persones provinents de plataformes ecologistes com Via Verda, Cerdanyola Sense Abocadors i moviments socials com el 15M. A més a més, els dos col·lectius compten amb el suport de científics. Refem el Centre Direccional també compta amb arquitectes, donat que la seva lluita està centrada en la presentació d’un planejament alternatiu.

Remediació versus Neteja Total

La Plataforma Stop Direccional té un missatge molt clar: vol la neteja total de l’abocador de Can Planas. Per això, la plataforma ha manifestat que, actualment, es troba treballant en buscar solucions definitives per arribar a aquesta finalitat, i diu no acceptar, en cap cas, cap remediació, ja que aquestes no són solucions viables ni definitives, fet que, segons la plataforma, provocaria que els gasos i lixiviats de l’abocador de Can Planas continuin contaminant el medi ambient.

Per la seva banda, el col·lectiu REFEM el Centre Direccional aposta per una remediació “de màxima urgència” dels abocadors abans de continuar endavant amb cap projecte urbanístic. Aquesta mateixa paraula “remediació” va ser utilitzada pels anteriors governs de Cerdanyola sense arribar, a data d’avui, a realitzar cap actuació. Després d’aquesta publicació la plataforma va deixar d’utilitzar la paraula “remediació” per “descontaminació”.

Responsabilitats

Stop Direccional, des del mes de juliol de l’any passat, va demanar al Govern de la ciutat que demani responsabilitats a tots els agents (polítics i funcionaris) que han contribuït a arribar a la situació descontrolada en la qual ens trobem ara. El col·lectiu REFEM el Centre Direccional no parla, en cap de les seves intervencions, de depurar responsabilitats.

Planejament Urbanístic

El col·lectiu REFEM el Centre Direccional està presentant a la ciutadania un nou planejament urbanístic més sostenible que l’actual Pla Director Urbanístic aprovat. Aquest pla director contempla més espai verd i el canvi de lloc dels diferents equipaments industrials, comercials i d’habitatge.

En canvi, la Plataforma Stop Direccional no ha presentat cap planejament, ja que la seva lluita es basa, única i exclusivament, en la neteja de la Plana del Castell.

Notícies relacionades:

http://cerdanyolainforma.com/2016/10/03/rosa-guallar-abandona-refem-i-analitza-el-col·lectiu/

Comparteix:

One Response to Stop Direccional i Refem, dos col·lectius centrats en la Plana del Castell

  1. Pingback: Rosa Guallar abandona REFEM i analitza el col·lectiu | Cerdanyola Informa