Es presenta el Manifest de la Conca del Riu Ripoll

Representants de 9 municipis vallesans es van aplegar el passat dijous 2 de juny a l’Horta Social de Ripollet per a fer la presentació del Manifest de la Conca del riu Ripoll.

IMG-20160602-WA0001Sant Llorenç Savall, Castellar, Sabadell, Barberà, Ripollet, Montcada, Cerdanyola, Badia i Sant Quirze són els municipis implicats en aconseguir que, tant el riu Ripoll com el riu Sec esdevinguin les noves rambles del futur d’aquestes poblacions.

En el manifest, impulsat per representants de les CAV-CUP Poble Actiu, ERC i Entesa, es parla de desenvolupament sostenible dels rius abastant dimensions ambientals, socials i econòmiques en equilibri. El manifest parla de planificació conjunta entenent el sistema com un de sol millorant el paisatge i les activitats productives i de lleure al Vallès i de la creació d’un organisme supramunicipal de planificació, coordinació i gestió de la Conca n’és u dels objectius.

 Manifest de la Conca del Riu Ripoll

Les formacions polítiques CAV-CUP, ERC i Entesa, manifestem la voluntat de treballar conjuntament, en tots els municipis riberencs per on discorre el riu Ripoll i el riu Sec.

Entenem que la conca fluvial és una oportunitat i no un inconvenient, volem fer de la llera del riu Ripoll la Rambla del futur dels nostres municipis. Una Rambla redefinida sota la premissa del desenvolupament sostenible, on les dimensions ambientals, socials i econòmiques estiguin en equilibri. Alhora cal incorporar una dimensió més des del bon govern, empoderant a la ciutadania, perquè des de la corresponsabilitat fem de la Conca del riu Ripoll un element central del nostre desenvolupament.

El desenvolupament històric ens mostra com l’estructura territorial de la conca fluvial s’ha vist en molts casos colmatada per teixits urbans i amb una alta presència d’elements del teixit industrial de la comarca. Per bé que alguns d’aquests elements han suposat i suposen elements d’alta pressió antròpica i afecten especialment les condicions de l’estat ecològic del riu, n’hi ha d’altres que han donat i mantenen un caràcter singular de gran valor patrimonial.

Els darrers anys s’han anat succeint les intervencions al riu Ripoll i al riu Sec, tanmateix, a continuació es proposa una idea de planificació conjunta, amb l’objectiu d’una banda, d’entendre tot el sistema com un de sol, i no només com un projecte desenvolupat parcial, i d’altra banda, consolidar la millora paisatgística i l’assentament d’activitats -productives o de lleure- al llarg de la seva llera fins a la desembocadura al riu Besòs.

Per tot això, donat l’alt valor de la llera del riu Ripoll tant a nivell paisatgístic, ambiental, econòmic, patrimonial i com espai d’oci ciutadà, els partits que ens adherim a aquest manifest ens comprometem:

  • A treballar per a que la conca del Ripoll esdevingui un eix estratègic de desenvolupament en els propers anys.

  • A prioritzar que l’actuació en la conca del riu Ripoll sigui un element clau a l’hora de concebre el desenvolupament integral al Vallès.

  • A protegir, recuperar i dinamitzar la llera del riu Ripoll i el riu Sec des de cada municipi sota una visió de conjunt.

  • A impulsar la creació d’un organisme supramunicipal de planificació, coordinació i gestió de la Conca del riu Ripoll.

Comparteix: