Stop Direccional demana responsabilitats pels atacs mediambientals de Can Planas i Elena

Stop Direccional valora positivament aconseguir que el tema torni a estar sobre la taula, però es mostra preocupat perquè els informes confirmen el que ells alertaven.

rdpelenaStop Direccional es mostra content perquè gràcies a la seva pressió al carrer i a la sala de plens s’ha tornat a posar el tema dels abocadors sobre la taula. Alhora, però, es mostren preocupats perquè els informes publicats recentment per l’AMB confirmen els pronòstics que els integrants de la plataforma portaven anys alertant.

Gasos de l’abocador Elena

L’informe alarmant de l’emissió de gasos de l’abocador Elena es va fer púbic dijous i, en adonar-se, el Govern Municipal va prendre mesures per evitar l’accés a personal no autoritzat. Stop Direccional lamenta que aquestes mesures es basin només en una simple cinta mal col·locada que no impedeix cap accés. A més a més, el grup reclama al Govern que senyalitzi la zona i els voltants, ja que els gasos perjudiquen tota la ciutadania que utilitza l’indret per fer esport o per treballar, sense saber els riscos que comport per la salut practicar-ho allà.

Aquest informe confirma el que la ciutadania ja va denunciar en 2009 al Seprona: que les teles de l’abocador estaven en mal estat. A més a més, Stop Direccional denuncia el secretisme del Govern anterior en relació a aquest tema, ja que es va estar amagant l’informe durant dos anys i no es va fer públic fins 2015, quan Cerdanyola Informa ho va treure a la llum.

La falsa propaganda de l’abocador Elena

El “Dipòsit controlat Elena” va ser promocionat com a un dipòsit modèlic a tota Europa per part de l’Entitat de Medi Ambient i Puigfel. Stop Direccional ha enviat uns talls de vídeo de l’exposició que van fer de la instal·lació a la localitat de Callús, on es va oferir el projecte com a referent de com s’han de construir i gestionar aquests equipaments.

Al vídeo intervé l’enginyer Gonzalo Herranz explicant les excel·lències dels materials emprats i la cura i seguretat de les instal·lacions que fan de l’Abocador Elena “un referent com a instal·lació modèlica”.

Tan sols dos anys després, al mateix temps que el senyor Herranz feia aquestes declaracions, TVE2 va emetre el vídeo “El Colmo de la Basura“, en que es podia comprovar que aquelles paraules eren fum i estaven faltes de veritat: tot el projecte va esdevenir un nyap descontrolat i perillós que està provocant, a hores d’ara, fuites de lixiviats i gasos dintre i fora del perímetre de l’abocador. Això demostra la mala praxi que ha emprat l’Empresa AUMA, Andreu Puigfel (gestor de la instal·lació) i els serveis de seguiment. És per aquest motiu que Stop Direccional demana a qui pertoqui que prengui accions legals contra els causants d’aquest atac mediambiental.

Lixiviats de Can Planas

Stop Direccional va tornar a preguntar a l’audiència ciutadana sobre la situació dels lixiviats tòxics i descontrolats que emet l’abocador de Can Planas. El grup recorda que l’Ajuntament té constància, des de 2011, que hi ha connexions de lixiviats de l’abocador al clavegueram que va de la Universitat Autònoma cap a la depuradora de Montcada. Aquesta depuradora no tracta els residus tòxics, motiu pel qual tornen a desembocar al riu sense cap tractament.

Segons el Govern, un camió buida les dues piscines de lixiviats que es van instal·lar en 2011, però Stop Direccional alerta que aquesta freqüència és insuficient, ja que « segons el caudal, quan el camió encara no ha arribat a la planta de tractament d’aigües contaminants del Prat, la piscina ja és altra vegada plena». Aquest és el motiu pel qual el grup ecologista sospita que encara hi ha connexions entre l’abocador i el clavegueram i demanen que l’Ajuntament ordeni a l’AMB fer una rassa paral·lela a l’Abocador per descobrir totes les connexions que puguin haver-hi. En aquest sentit, Ivan González va dir que abans de fer aquesta rassa demanarien un paper signat per Trullols que digui el nombre de connexions que hi ha. El grup, però, no es creu la paraula que pugui tenir Trullols, ja que en 2011 va mentir dient que no hi havia cap connexió dies després que dues ciutadanes les descobreixin. Llavors, en el mateix 2011, Trullols es va comprometre a fer la rassa per comprovar si hi havia més connexions, però a data d’avui aquesta rassa no s’ha fet. Aquest és el motiu pel qual Stop Direccional desconfia de Trullols i del paper que pugui signar-li a l’Ajuntament.

Davant tants actes il·legals, Stop Direccional continua demanant responsabilitats. El regidor Ivan González es va comprometre a revisar les actes i els informes del Consell del Centre Direccional per depurar-les. El grup es manté a l’espera que el regidor compleixi amb la seva paraula.

Les instàncies segueixen sense resposta

Stop Direccional va tornar a preguntar al «plenillo» per les instàncies individuals que van presentar en juliol de 2015 257 ciutadanes, ja que encara on han rebut cap resposta «responent una per dia ja estarien respostes, des de juliol fins ara», deia Albert Lázaro. Ivan González va dir que en un termini de dues setmanes ja estarien totes respostes.

Pere Solà continua dirigint el Consorci

El grup va recordar que Pere Solà continua dirigint el Consorci del Centre Direccional, malgrat que el Govern de Carles Escolà va publicar que havia perdut la confiança en ell i que havien demanat la seva dimissió. Malgrat tot, i a causa de l’opacitat del Consorci, cap ciutadà té constància del que es va dir a cap sessió del Consell en relació a aquest tema.

Demanen al nou govern més eficiència

Arran les notícies publicades aquesta setmana que anunciaven l’ampliació de l’equip de Govern amb ERC i CiU, Stop Direccional va demanar que posin fil a l’agulla i que portin més seriosament la problemàtica dels abocadors.

Comparteix: