La Fiscalia investiga a Cerdanyola per presumptes favors a Mercadona

L’Ajuntament de Cerdanyola està sent investigat per l’operació urbanística que va realitzar el govern anterior (PSC-ICV) als terrenys on es va instal·lar Mercadona.

Imatge: repensarcerdanyola.org

Imatge: repensarcerdanyola.org

La Fiscalia està investigant les actuacions que va realitzar l’Ajuntament de Cerdanyola el passat mandat, quan era governat pel PSC i ICV, en relació a les «facilitats» que va oferir a Mercadona perquè el supermercat de Francisco Roig es pogués instal·lar a la ciutat. Tal com treia a la llum ahir el diari Crònica Global, el ministeri públic ha incoat diligències d’investigació penal sobre la tramitació del canvi d’ús urbanístic que es va realitzar.

Aquesta operació de canvi d’us urbanístic – d’industrial a comercial – va beneficiar als propietaris de Mafinsa: el Banc Sabadell, qui van poder fer un bon negoci amb la venda dels terrenys. En desembre de 2012, el grup d’ERC va realitzar una bateria de preguntes al Govern Municipal en relació a aquesta operació urbanística que van ser respostes per escrit.

El procediment es va iniciar en gener i té previst el seu tancament en juny d’aquest mateix any, que serà quan Fiscalia decidirà si es presentarà denúncia, arxivarà l’expedient o demanarà una pròrroga per continuar estudiant el cas.

Compromís demana explicacions al PSC

El grup que actualment governa la ciutat ha demanat al PSC de Cerdanyola i a l’ex-alcaldessa Carme Carmona que aclareixi públicament el que va passar entre les àrees que controlava el partit i que van participar en l’operació (Alcaldia i Urbanisme).

A qui no ha demanat explicacions Compromís és a ICV – partit que li està donant suport a la seva governabilitat -. ICV va defensar el projecte al ple de maig de 2012. De fet, quan el regidor d’ERC Daniel Mallén va afirmar l’expedient tenia «incompliments greus de la normativa urbanística», va ser el portaveu d’ICV, Santi Cayuela, qui va criticar-lo, i va sortir en defensa del projecte afirmant que aportaria un benefici a la ciutat d’interès general.

Un pont a mida

Altra projecte que va ser criticat per l’oposició va ser el «pont a mida» que l’Ajuntament va realitzar a la zona del Mercadona aprofitant-se de la Iniciativa Urban. La Iniciativa Urban contemplava la construcció d’una passarel·la per a vianants a l’altura de l’antiga fàbrica de Mafinsa. Quan Mercadona es va instal·lar en aquest espai, misteriosament la passarel·la per a vianants es va convertir en un pont per cotxes que va incrementar el seu cost, fins arribar a 1.406.637 euros, tots ells, diners públics.

Comparteix: