Stop Direccional es mostra descontenta pel silenci del Govern

Stop Direccional s’ha presentat a la ciutadania fent una valoració negativa de la manca de resposta del Govern davant les seves preguntes a les darreres dues audiències ciutadanes.

rdpStop Direccional és el nou grup ecologista de Cerdanyola que ha nascut fruit de les llavors que un grup de ciutadanes van plantar el passat mes de juliol arran d’una acampada a la plaça de l’Ajuntament demanant l’aturada del Centre Direccional fins a solucionar la problemàtica dels abocadors, la cerca de responsables i la celebració d’un ple monogràfic sobre el Direccional.

El grup està obert a tota la ciutadania que, a títol individual, i sense representar a cap partit polític, vulgui treballar per aturar el mega-projecte especulatiu del Centre Direccional. El grup ha anunciat que realitzarà rodes de premsa mensuals valorant les respostes que el consistori faci a les preguntes que realitzaran a l’audiència ciutadana.

Segueixen  els mateixos dubtes

La valoració que fa “Stop Direccional” de les respostes de l’equip de govern al passat ple són negatives, ja que, segons va dir Jorge Haro, “continuem tenint els mateixos dubtes”. Haro va exposar que la ciutadania continua sense saber quina és la relació entre el Consorci del Centre Direccional i l’Ajuntament, ja que “el Consorci actua a esquena de l’Ajuntament”, sense saber encara quines mesures es prendran per part del Govern davant aquest fet greu. El grup també va informar que també tenen dubtes sobre el tercer estudi encarregat pel nou govern, del qual no han rebut cap informació.

A porta tancada

El ple de febrer va mostrar dues versions dels fets, la que presenta l’alcalde de Cerdanyola i president del Consorci, Carles Escolà, i la que presenta el director del Consorci del Centre Direccional, Pere Solà. Les dues versions mostren fets molt greus, motiu pel qual es va demanar al ple una junta de portaveus amb la presència de Pere Solà per aclarir els fets. Stop Direccional va recordar que les juntes de portaveus són secretes i van demanar que es facin públiques “perquè tots hem de saber que va passar realment en un fet que ens afecta a tots”.

Connexió il·legal de lixiviats

Miguel Molina va exposar que els lixiviats de Can Planas porten, des de 2004, connectats il·legalment a la xarxa de clavegueram de la UAB. Aquesta xarxa es connecta amb la depuradora de Montcada. En 2011 l’AMB va instal·lar dos dipòsits de 1.500 litres cadascun, amb l’objectiu de “fer veure” que uns camions cisterna portaven els lixiviats a la planta de tractament de lixiviats perillosos, una mesura dubtosa, ja que, segons es pot comprovar sobre el terreny, existeix un bypass que connecta una canonada als dipòsits i altra a la xarxa de clavegueram de l’Autònoma. Aquests residus es buiden un o dos cops a la setmana, una xifra que, segons el grup, i seguint dades dels tècnics, és totalment insuficient, ja que el dipòsit s’omple en períodes que oscil·len entre 6 i 50 hores.

En aquest sentit, el grup es mostra decebut, ja que va preguntar si es buscarien responsables a aquesta greu agressió al medi ambient i el govern no li va respondre res. Segons Molina, “és bastant fàcil buscar responsables davant un fet evident, el govern només ha de dir si té intenció o no, i per això no cal que estigui present el regidor de medi ambient”.

Instàncies sense resposta

Albert Lázaro es mostrava decebut perquè cap dels 257 ciutadans que van presentar una instància personal el passat mes de juliol ha rebut encara resposta. Les instàncies demanaven aturar el Centre Direccional fins que no es solucioni el problema dels abocadors, buscar responsables i fer un ple monogràfic sobre el Centre Direccional en setembre-octubre de 2015.

Manca de transparència

Altre punt que es va tractar és la manca de transparència del Consorci del Centre Direccional. Lázaro va demanar a ple que es publiquessin totes les actes del Consell General del Consorci Urbanístic del Centre Direccional “, ja que les seves decisions són importants i vinculants i afecten la població i els contribuents”. Fins ara, aquestes actes són secretes. En aquest sentit, alguns partits com Ciutadans, CiU i ERC es van manifestar a favor de publicar aquesta informació.

Atacs a periodistes i criminalització dels moviments socials

A la roda de premsa també es va parlar del comunicat que Compromís va publicar a les xarxes socials. Segons Haro és un “comunicat lamentable, això no es pot fer, qui va redactar això ni va estar en el ple ni sap del que estem parlant ni té ni idea, només criminalitza els moviments socials i fa victimisme”.

Aquest comunicat també posava en dubte el treball informatiu de Cerdanyola Informa. Segons Haro “qui va posar en dubte la versió oficial va ser un regidor de Convergència, i la reacció que hi ha hagut per part de Compromís és atacar al periodista”.

Comparteix: