L’Hospital Parc Taulí, entre el col·lapse i vergonya

L’Hospital Taulí està col·lapsat: malalts als passadissos esperant un llit, llistes d’espera “a llarg termini”, derivacions a la privada,… L’hospital continua el seu dia a dia gràcies a la magnífica labor de les seus treballadores.

Imatge: CatacParcTaulí

Imatge: CatacParcTaulí

El servei d’urgències de l’Hospital Taulí està col·lapsat. La ràtio de llits per pacient és de 1,74 per cada 1.000 habitants, molt per sota de la mitjana catalana, situada en 3,5. Aquesta dada col·loca a l’hospital en la cua d’Europa quant a nombre de llits per habitants.

La situació és insostenible. En sis anys l’hospital ha tancat un total de 126 llits, i ja és habitual tenir fins a 40 malalts en urgències pendents d’un llit per passar a planta. A més dels llits, l’hospital també ha perdut, durant els darrers anys, un nombre important de professionals (100).

 

Habitacions tancades, hospitals aturats i derivacions

Aquesta greu situació xoca amb l’actitud del Govern de la Generalitat, que continua amb les retallades que afecten negativament a tot el servei sanitari públic. Aquestes retallades han provocat el tancament de tota una planta de les instal·lacions del Parc Taulí i l’aturada del projecte del nou hospital Ernest Lluch.

Per la seva banda, el remei que posa la Generalitat són les derivacions a les clíniques privades (Clínica del Vallès o Hospital General de Catalunya), afavorint, d’aquesta manera, a les empreses privades en perjudici de la sanitat pública.

llitshospital

 

Llargues llistes d’espera

Les retallades també provoquen llargues llistes d’espera, tant a les urgències (hores d’espera) com a les proves (poden superar l’any d’espera). Aquesta situació provoca el progressiu deteriorament de la sanitat pública, fruit de les polítiques d’austeritat en benefici de les mútues i multinacionals privades.

En molts casos, quan el pacient vol ser atès amb més antelació, és derivat a altres clíniques, una situació que els treballadors no s’expliquen, ja que el Parc Taulí té la capacitat d’atendre aquests pacients.

 

La falta de respecte a les professionals

El Parc Taulí continua tirant endavant gràcies a la gran voluntat de les seves professionals. Malgrat tot, aquestes són maltractades per un sistema de retallades que, de moment, no compleix amb el que van firmar per contracte i, des de 2012, no cobren la totalitat de les pagues extra. Al següent diagrama es mostra el percentatge de pagues extra que encara no han cobrat. Les pagues extra no és l’únic que han retallat, ja que els sous també s’han vist disminuïts.

 

Dabant d’aquest fet, les treballadores del Taulí han iniciat la campanya «cuenta atrás», que tindrà una durada d’un mes i té l’objectiu d’aconseguir el cobrament de les pagues endarrerides dels darrers anys. Si després d’aquest mes de febrer no obtenen resposta, el col·lectiu ha anunciat que farà altre tipus de mobilitzacions.

 

Vídeos de les xarxes socials de PATT Movimiento 

Més informació:
PATT Movimiento Taulí  [Web] [Facebook]
CATAC Cts Iac Taulí [Web] [Facebook] [Twitter]
Comité Empresa Taulí [Facebook] [Twitter]

Comparteix: