Curtmetratges sobre l’Iraq, Colòmbia i el Kurdistan guanyen els tres premis Protesta

El Festival Protesta ha finalitzat amb un gran èxit de particiacio i amb peces audioviuals de gran nivell. Cerdanyola Informa espera poder tornar a col·laborar de cara a l’edició de 2016.

El premi al millor curt documental va ser per a Familia Ayara, amb direcció basca i catalana, però rodat a Colòmbia; la millor ficció va ser per I am Sami, una producció kurda-anglesa, i el premi del públic se’l va endur A serious comedy, un original curtmetratge iraquià amb direcció basca.

L’organització del festival ha fet, per primera vegada, una menció especial a Namnala, que entre d’altres temàtiques, retrata el drama migratori actual.

La pel·lícula d’animació que mostra les desigualtats socials a Brasil, O Menino e o Mundo, i el cinefòrum per comentar la pel·lícula amb nenes i nens va tancar aquest diumenge la tercera edició del Festival de curtmetratges de crítica social Protesta, que va començar el diumenge 18 d’octubre a la Jazz Cava de Vic. Després de vuit dies de festival en diversos espais de la ciutat, on s’han projectat els dotze curtmetratges seleccionats, dissabte es va celebrar la festa final i l’entrega de premis a l’ETC, on es van combinar les projeccions, les actuacions de Joan Colomo i Guillem Roma i les reflexions dels membres del jurat d’enguany.

MG_6056

​Els membres del jurat, dissabte, a la final del Protesta

El jurat va considerar que Familia Ayara, amb direcció basca i catalana, però rodat a Colòmbia, era el millor curtmetratge documental, ja que “no només fa crítica, sinó que aporta una solució”. També en va valorar l’originalitat del projecte per transformar la societat a través del hip hop als barris marginals de Colòmbia. El premi de millor ficció va ser per a I am Sami, per la bona producció cinematogràfica i perquè mostra les difícils decisions que han de prendre els infants forçats per la repressió dels EUA, a més, el jurat va argumentar “el nen, Sami, acaba actuant de forma diferent al que l’espectador s’espera”. Tots dos premis són de 1.000 euros. Les votacions del públic durant tota la setmana van decidir que A serious comedy s’endugués el premi del públic,valorat en 500 euros. Es tracta d’un curtmetratge iraquià molt original que tracta una temàtica poc coneguda. El jurat el va definir com “una crítica dura en clau d’humor a la solidaritat internacional institucional”.

  Joan Colomo i Guillem Roma van actuar dissabte a la festa final del festival

Joan Colomo i Guillem Roma van actuar dissabte a la festa final del festival

Com ja s’havia anunciat, el 25% del total dels premis anirà destinat a una organització o entitat sense ànim de lucre que els mateixos guanyadors escolliran. En els propers dies, un cop s’hagi pres la decisió, l’organització farà públic del nom de l’entitat o organització mitjançant la web i les xarxes socials del festival.

Per primera vegada l’organització ha fet una menció especial a un dels dotze curtmetratges seleccionats, Namnala, que té una execució molt bona a tots els nivells. “És capaç, en pocs minuts, i de manera molt encertada, de posar sobre la taula el racisme, el drama migratori i el tancament de petits establiments per culpa de les grans superfícies. De manera magistral aconsegueix lligar tots els aspectes i que la història tingui sentit”.

Més de 1.100 persones han assistit a totes les activitats de la tercera edició del Festival Protesta, fet que consolida aquesta aposta per acostar el cinema de crítica social a tothom. Per l’organització, el més important ha estat “que els missatges dels curtmetratges, llargmetratges i dels ponents de totes les activitats paral·leles hagin arribat a tanta gent, fins al punt d’omplir tots els espais del festival”. L’organització, totalment voluntària, agraeix la implicació de totes les entitats, espais, persones, patrocinadors i col·laboradors que han fet possible el festival.

La cultura com a eina de transformació social

Abans de la festa final, però, i també a l’ETC, es va fer la taula rodona “La cultura com a eina de transformació social”, on hi van participar Roser Iborra, escriptora, Iván Prado, pallasso i membre de “Pallasos en Rebeldía”, Eva Marichalar, aula de teatre de la Uvic, Ernest Vila, camarògraf i membre de “Pallasos en Rebeldía”, Helena Ojeda, gestora cultural en espais comunitaris, Xavier Artigas, documentalista i director de Ciutat Morta, Alicia Garcia, filòsofa, i Joan López, artista i formador de circ social a l’Ateneu Popular 9 barris.

El jurat

El jurat del Festival Protesta va estar format per professionals amb una reconeguda trajectòria dins del món audiovisual o l’activisme i van valorar els curtmetratges finalistes des dels diferents punts de vista. El mateix dissabte abans de la festa final, els membres del jurat es van reunir i van compartir-los. Més tard, alguns d’ells van participar a l’speech corner, on van reflexionar sobre la temàtica d’enguany: pobles en lluita. El jurat l’ha composat Josep Comajoan, periodista osonenc; Neus Ballús, directora de cine; Cesk Freixas, cantautor; Marta Sibina, periodista de la revista “Cafè amb Llet”; Arcadi Oliveres, economista; Alícia Garcia, filòsofa; Xavi Artigas, documentalista i director de “Ciutat Morta”; Mireia Manén, directora d’El Meu Primer Festival; Thubten Wangchen, Lama, director de la Casa del Tibet a Barcelona i membre del parlament tibetà a l’exili i Susanna Nicolàs, coordinadora de l’àrea social de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat..

Organització i jurat del Protesta 2015

Organització i jurat del Protesta 2015

8 dies de pobles en lluita

Durant tota la setmana s’han projectat els curtmetratges seleccionats, els de la secció no competitiva, llargmetratges, i s’han fet activitats paral·leles com xerrades, taules rodones, presentacions i concerts per reflexionar sobre alguns dels pobles en lluita del món: Palestina, Kurdistan, Síria, els pobles indígenes d’Amèrica Llatina, les persones refugiades, o el Tibet. Les activitats s’han fet a diversos espais de la ciutat, com la Jazz Cava, la biblioteca Joan Triadú, el Cafè de l’Orfeó, l’ETC, la Nyàmera, l’Occità i el Fòrum de Debats, que es van omplir en totes les ocasions, superant les expectatives.

Festival Protesta

La tercera edició del Protesta, el festival internacional de curtmetratges de crítica social, ha tingut lloc del 18 i el 25 d’octubre a Vic, i ha passat, per primera vegada, de la primavera a la tardor. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats ha estat “pobles en lluita”. L’objectiu és difondre el coneixement d’altres realitats socials, culturals i polítiques i contribuir a construir una societat més i millor informada. Es tracta de revisar situacions contemporànies que afecten a la població que defensa drets com l’autodeterminació nacional, els drets humans o que s’oposa a les polítiques mundialitzadores del capital.

El Protesta té l’objectiu de crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d’autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social. En aquesta tercera edició s’hi van presentar més de 800 curtmetratges d’arreu del món.

Font: http://www.festivalprotesta.cat/

Comparteix: