Les modificacions de l’IBI i la taxa d’escombraries centren el debat del Consell de Comerç

El Consell de Comerç es reunia ahir al vespre a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Presidit per l’alcalde, Carles Escolà, qui també ostenta la cartera de Promoció Econòmica, anit es posava en marxa celebrant la primera sessió del mandat actual.

consell_de_comercio-99L’alcalde Carles Escolà va dirigir-se als representants del comerç, hostaleria, llotges municipals, marxants i lleure nocturn per exposar-los la intenció del govern local de treballar conjuntament, escoltant-los molt i “arribant al consens sempre que sigui possible” en els temes que els afecten.

L’alcalde va destacar que des del consistori es vol potenciar molt el comerç local, protegint-lo de possibles implantacions de grans àrees comercials al municipi, perquè el comerç i hostaleria de proximitat són els que “en definitiva generen llocs de treball”. Escolà anuncià el suport municipal a les campanyes de promoció de l’activitat comercial i la creació dels espais de treball necessaris entre el comerç, l’hostaleria i l’Ajuntament on dissenyar els instruments que els permetin ser més competitius. En aquest sentit va animar als presents perquè participin activament al Consell i a les comissions que en sorgeixen , manifestant la possibilitat, si cal, de reformar-lo obrint-lo a la presència d’especialistes que ajudin al comerç local.

IBI i Taxa d’escombraries
El regidor de Serveis Econòmics, Maurici Jaumandreu, va informar al plenari sobre la proposta que per l’IBI i la taxa d’escombraries està treballant el govern municipal.

Aquesta proposta comportaria una reducció del 2’5% del rebut de l’IBI. Un descompte que afectarà al 100% dels immobles residencials. Ho farà al 97,5% de locals comercials i un 90% dels establiments industrials. Si fos lineal, la ciutat deixaria d’ingressar 415.000€. Així i amb la voluntat de fer una redistribució fiscal, hi haurà un percentatge de comerços i locals hostalers amb més valor cadastral – representen el diferencial fins arribar al 100% – que pagaran l’IBI en funció d’un nou tipus diferenciat per calcular-lo. Es tracta d’una eina al servei dels ajuntaments que fins ara no s’aplicava a la nostra ciutat. Tot i no ser la solució òptima el govern entén que s’avança en una certa redistribució de l’IBI. Una línia de treball que s’aprofundirà l’any vinent.

La baixada de l’IBI per a la gran a la gran majoria comportarà que la taxa a pagar per les plusvàlues baixi l’any vinent un 10%.

Pel que fa a la taxa d’escombraries, Jaumandreu va exposar que la voluntat del govern és treballar-la perquè entén que és un tema no ben resolt. Es vol fer amb la participació de les parts implicades, en un procés participatiu obert a tothom, amb transparència. Aquest any no serà possible plantejar-lo d’aquesta manera. La qual cosa no vol dir que no s’actuï buscant una certa redistribució de la càrrega tributària.

D’aquesta manera no s’aplicarà als comerços i locals hostalers la reducció universal del 50% de la taxa d’escombraries. S’optarà per aplicar una reducció progressiva en funció dels metres quadrats de l’establiment en qüestió. Així, els que siguin més petits de 100 m2 tindran un 50% de descompte a la taxa; de 100 a 250 m2, un 40%; de 250 a 500 m2, un 35% i així progressivament fins arribar als establiments de 10.000 m2 i més, que pagaran la totalitat de la taxa.

L’aplicació d’aquest sistema comportarà que el municipi ingressi 8.000€ de més. Maurici Jaumandreu va explicar que no hi ha voluntat recaptatòria sinó redistributiva. Actualment, va explicar, amb la taxa d’escombraries es recapta un 35% del cost del servei. Les arques municipals cobreixen la resta.

La voluntat del govern local és portar les Ordenances Municipals al ple ordinari d’octubre, amb la intenció que s’aprovin inicialment. Hi haurà un període d’exposició pública de 30 dies i es podrien aprovar definitivament al desembre, en el ple ordinari o en algun de caire extraordinari, si s’escau. Tant el regidor com l’alcalde animaren als membres del Consells perquè si ho consideren facin aportacions al document. Els informaren que demà, a partir de les 19h i al MAC can Domènech, es farà una audiència pública per presentar les Ordenances Municipals amb detall, animant-los a assistir-hi i participar-hi.

Campanya de Nadal
Els serveis tècnics de l’Ajuntament informaren que per aquest any es vol variar la ubicació de la Fira de Nadal. Es proposa deixar el Parc Xarau i fer-la en dues ubicacions diferents. Al carrer de Sant Martí, els dies 4, 5, 6 i 7 de desembre, i a l’Avinguda de Catalunya, el 19 i 20 de desembre.

L’Associació Cerdanyola Comerç i Serveis va anunciar que aquest any repetirà la pista de gel. S’ubicarà al parc Xarau i hi serà del 9 de desembre al 10 de gener. L’entrada serà de 5€, exposant que els comerços associats facilitaran entrades de 2×1 a la seva clientela. Com l’any passat del 4 al 22 de desembre les escoles de la ciutat han estat convidades a patinar de franc pels matins.
L’entitat comercial farà activitats a diferents places de la ciutat els dies 19, 20 i 23 de desembre.

Els Mercats Municipals repetiran les activitats que duen a terme per Nadal, premiant la seva clientela amb vals de compra, decorant i animant les llotges. L’Associació de comerciants St. Antoni Bonasort va anunciar que treballa per veure la viabilitat de muntar activitats. I el Gremi d’Hostaleria no farà cap proposta especial aquest Nadal.

Jornades Gastronòmiques del Bolet
En el decurs del Consell es van presentar les desenes Jornades Gastronòmiques del Bolet. Organitzades pel Gremi d’Hostaleria amb el suport de l’Ajuntament, permetran que del 30 d’octubre al 8 de novembre 15 restaurants de la ciutat incorporin plats cuinats amb bolets a la seva proposta diària, ampliant el cap de setmana aquesta oferta culinària tan pròpia d’aquestes dates.

La sessió del Consell de Comerç va comptar amb l’assistència dels regidors Francisco Ortiz (PSC), Iñigo García de Enterria (ERC), Pau Ortolà Sonia Rodríguez (C’s),  Josep Grau (CiU) i Jordi Miró (ICV-EUiA-ME).

CV-EUiA-ME).

Comparteix: