Mira’t els ous!

T’has fixat algun cop en el número que tenen els ous de la teva nevera? Saps el que significa? Ara, gràcies a aquesta infografia i aquest article de Cafè amb llet, sabràs el que compres!

En aquest cas està clar: primer va ser la gallina i després l’ou. Darrere els ous que trobem a les botigues i supermercats hi ha milions de gallines que formen part d’una enorme indústria alimentària. Cada gallina amb la seva història, la seva vida i les seves circumstàncies. I no és una reflexió filosòfica abstracta.

ous

Tots els ous que es comercialitzen tenen imprès a la closca un codi de lletres i números que ens explica com ha viscut la gallina que ha posat l’ou.

Ous 3: Gàbies com un DIN A4

Els ous marcats amb el número 3 provenen de gallines que viuen a gàbies on amb prou feines poden moure’s. Les institucions europees han posat de manifest els dubtes que genera a nivell de benestar animal. Una directiva comunitària de 1999 va obligar a augmentar l’espai per a cada gallina dins la gàbia de 550cm2 a 750cm2. Aquesta mesura  –que no va ser obligatòria fins l’any 2012– només garanteix que cada animal disposa d’un espai similar  al que ocupa una fulla de paper A4 (627cm2).

Ous 2: A terra, amuntegades

Encara que en aquest cas les gallines no viuen en gàbies, les aus que posen ous marcats amb el número 2 viuen en corrals sense possibilitat d’accedir a l’exterior al llarg de la seva vida. La densitat és alta: 12 gallines per metre quadrat.

Ous 1: A l’aire lliure

El número 1 correspon a animals criats a galliners que poden ser similars als anteriors però que, a més, tenen accés a corrals a l’aire lliure.

Ous 0: Aire lliure i aliments ecològics

El ous marcats amb el número 0 també poden accedir a l’aire lliure, però incorporen un altre aspecte rellevant. A diferència de totes les anteriors, es tracta d’animals criats amb aliments procedents de l’agricultura ecològica. Aquesta modalitat de cria té restriccions més importants en l’administració d’antibiòtics als animals.

Comparteix: