Aquest estiu dóna sang!

El Banc de Sang ha organitzat campanyes extraordinàries a molts municipis per acostar la donació a la ciutadania. Cerdanyola s’hi suma acollint dues jornades de donació de sang durant el mes d’agost.

urlLa donació de sang baixa un 30% al llarg de l’estiu i, en canvi, es mantenen les necessitats als hospitals, especialment de plaquetes i de glòbuls vermells del grup 0 negatiu. La falta de temps és una de les causes per la qual la ciutadania no dóna sang, segons l’última enquesta als donants. Més d’un 30% dels enquestats afirma que no dóna sang més sovint perquè no disposa de prou temps. Per això, les vacances poden ser un bon moment per fer aquest gest altruista, cívic, obert a tota la ciutadania i que no comporta més de 30 minuts. Així, s’han organitzat campanyes al litoral per acostar la donació als llocs on ens desplacem durant l’estiu.

Donar sang a Cerdanyola, més fàcil
La unitat mòbil del banc de sang visitarà la ciutat els dies 16 i 21 d’agost.
El 16 d’agost serà a la Plaça de l’Abat Oliba, de 10 a 14h. I el 21 d’agost, al pla de les Alzines (Mercat de Les Fontetes), de 9:30 a 13:30h i de 17:30 a 21:30h.

Les estades del Banc de Sang a Cerdanyola formen part de les campanyes extraordinàries que s’han organitzat arreu del país. Unes jornades que se sumen als punts de donació que hi ha als principals hospitals del país. En 12 hospitals catalans hi ha centres fixos de donació oberts tots els dies, també a l’estiu.

Els més propers a la nostra ciutat són l’ Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès (tancat l’agost); el Clínic, Sant Pau i La Vall d’Hebron, a Barcelona i la Mútua de Terrassa. Al web www.donarsang.gencat.cat es poden consultar els horaris.

Necessitat permanent de sang
Els glòbuls vermells caduquen al cap de 42 dies i les plaquetes en només 5 dies, per la qual cosa calen donacions diàries per garantir que tots els malalts ingressats als hospitals tenen la sang necessària per als seus tractaments i operacions també a l’estiu.

Cada dia calen 1.000 donacions per fer front a aquestes necessitats. D’aquestes, el 41% es destina a persones que han tingut accidents o a operacions. Tot i això, també hi ha malalts que necessiten sang regularment, com els pacients de càncer, que reben plaquetes i glòbuls vermells. De fet, més del 50% de les plaquetes les reben aquests malalts. I cada dia hi ha 50 nens o nenes que necessiten sang per recuperar-se d’alguna malaltia.

També requereixen transfusions les persones que tenen alteracions cròniques en la sang, com els afectats de talassèmia, que necessiten transfusions cada tres setmanes.

Condicions bàsiques per donar sang.

Comparteix: