Expressa’t: Ha començat de veritat el canvi polític a l’Estat Espanyol?

Alguns pensaven que podrien continuar posant contra les cordes les classes mitges i els treballadors, i que aquests els continuarien votant eternament. És possible que la manca d’una alternativa clara i creïble els ho fes entendre, però la realitat és que ja fa temps que van deixar d’escoltar la gent i els preocupava més el seu estatus personal que els problemes dels ciutadans.Les eleccions municipals han estat, com sempre, el primer senyal que les coses han de canviar aviat, però en algunes zones d’Espanya clarament dominades pels cacics i la corrupció estructural encara no hi ha símptomes de canvi. Només de maquillatge. I és que els que fa massa anys que manen continuen fent-ho, i procuraran que tot plegat quedi en una cosa passatgera i que ells continuïn tenint el poder real.

Ara és l’hora que les forces de progrés s’arromanguin i donin la talla.

L’esquerra espanyola no té l’empenta necessària per fer el canvi; té molts tics del passat i massa dependències dels poderosos; per tant, els manca l’autonomia de funcionament que els hauria de portar a l’hegemonia cultural i política. Per tant no ni ha possibilitat d’ocupar el lloc que li pertoca.

Si tenim en compte que Espanya és el segon país de la Unió Europea amb més desigualats socials després d’Estònia, i que té la taxa d’atur més alta i que manen els mateixos que han manat sempre, tenen molta feina a fer.

Només Catalunya i el País Basc tenen possibilitats de portar a terme un canvi real. Els altres van a remolc del poder establert. I el pitjor és que ja els va bé tal com està.

Article de Josep Font

Comparteix: